Leonida Neamțu is back in town! — eveniment la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj

Editura Publisol organizează pe 10 mai, de la ora 13:00, în foaierul Bibliotecii Județene „Octavian Goga”, din Cluj, evenimentul Leonida Neamțu is back in town! Acesta este prilejuit de lansarea cărții Strania poveste a „Marelui Joc”, cel de-al 19-lea volum din seria de reeditări Leonida Neamțu de la editura Publisol. Seria cuprinde, până acum, 24 de titluri apărute în 19 volume.

Cartea debutează cu un text ca o pagină de jurnal, pentru a continua ca o piesă de teatru, prin prezentarea personajelor, urmând, apoi, să aflăm de dispariția unui poet pe nume Dhimitrie, ce stârnește rumoare printre prieteni și cunoscuți. În încercarea de a-i da de urmă, aceștia ajung să-și amintească tot felul de lucruri cu și despre el, pornind într-o călătorie inițiatică, atât exterioară, cât și lăuntrică. Este cartea lui Leonida Neamțu cu personajele cele mai stranii și interesante, din care nu lipsește intriga țesută în felul atât de propriu autorului.

Ce se întâmplă la eveniment?

Evenimentul Leonida Neamțu is back in town oferă clujenilor nefamiliarizați cu cărțile autorului o ocazie de a face cunoștință cu un scriitor atipic și inclasabil, a cărui operă cuprinde peste treizeci de titluri. Celor care sunt deja imersați în universul autorului, cartea le prilejuiește o întoarcere pe firul amintirilor, prin invitați care vor vorbi despre operă și om, dar și prin momente speciale, de artă și literatură. Editura Publisol se adresează, cu această serie de autor, „adolescenților de toate vârstele”.

Vor lua cuvântul Ovidiu Pecican (scriitor, istoric, publicist și profesor al Facultății de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj), Crin-Triandafil Theodorescu (paroh al Bisericii Lușca, Năsăud; speolog, cititor învederat, expert în Leonida Neamțu), Marcel Petrișor (scriitor, jurnalist, navigator, curator de artă, inițiator, organizator și promotor al Campionatului Național de Endurocross) și Constantin Cubleșan (prozator, dramaturg, poet, critic şi istoric literar, profesor al Facultății de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj). Acesta din urmă va avea o intervenție audio, înregistrată.

Ovidiu Pecican și Constantin Cubleșan fac parte din colectivul redacțional al Revistei Steaua, revistă în cadrul căreia a activat și Leonida Neamțu, fapt regăsit în romanul semi-biografic Legenda cavalerilor absenți, în care povestește despre viața în redacție, pe vremea în care la conducere era scriitorul modernist A.E. Baconsky. 

În cadrul evenimentului vor avea loc și trei momente artistice: expoziția pictorului Claudiu Presecan; recitalul-lectură al actorului Robert Gutunoiu; proiecția în premieră a unui scurtmetraj inspirat din proza lui Leonida Neamțu, regizat de Adrian Câtu. Moderatorii discuției: Hadrian Mateescu (director editorial Publisol) și Mina Decu (redactoarea seriei de autor Leonida Neamțu).

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici