„Legea melcului”

Cînd v-am povestit – tot în revista Golan – despre Picnic pe gheață, v-am spus că deja ascultam – vrăjit – audiobookul unui alt roman de Andrei Kurkov, care e chiar continuarea „Picnic-ului” – „Закон улитки”/„Legea melcului”. „Legea melcului” începe exact unde se termină „Picnic pe gheață”, adică în Antarctida, unde personajul principal, ziaristul Victor din Kiev, fugise în locul pinguinul său, Mișa, pe care intenționase să-l trimită acasă, să-și trăiască ultimii ani din viață în mediul său natural. 

La Staţia Oamenilor de Ştiinţă din Antarctida, Victor se împrieteneşte cu un bancher care se ascundea acolo de mafia moscovită, care îi spune că nici aici nu e nimic sigur, iată, tocmai fusese otrăvit (metoda „ceaiul”) şi e pe moarte. Îi propune lui Victor să plece în locul lui, rugîndu-l doar să-i ducă o scrisoare şi un card bancar soţiei lui din Moscova. Aşa Victor ajunge din nou în Kiev, apoi, pe urmele pinguinului său – la Moscova, apoi în Cecenia, iarăşi în Kiev, după care, din Split, porneşte (împreună cu pinguinul Mişa şi trei croaţi care se dovedesc a fi criminali de război kosovari) iarăşi spre Antarctida, crede el… 

Foto de Cătălina Bălan: Andrei Kurkov la Librăria Humanitas Cişmigiu, cu ediţia românească a romanului „Albinele gri”, editat de Paralela 45.

În „Legea melcului” avem şi mai multă acţiune, şi mai multă critică socială şi existenţială, aventuri, experienţe, sex şi dragoste, război şi pace, moarte şi viaţă. La Kiev, Victor îl ajută pe un politician să devină deputat (care îi demonstrează cum „concurenţa la alegeri e campionatul mondial la scuipat în lungime”), la Moscova soţia tinerică a bancherului îl transformă în obiect sexual, în Cecenia lucrează la un crematoriu clandestin, unde trăieşte pe propria piele ororile războiului ruso-cecen, şi ruşii, şi cecenii transformînd oamenii în scrum în acel crematoriu ilegal. Noroc că pînă la urmă îşi găseşte pinguinul, iar sfîrşitul romanului pare smuls din filmele lui Kusturica. 

„Legea melcului” este un roman extraordinar, care poate fi citit şi de sine stătător fără nici o problemă, dar e păcat să nu citiţi înainte şi „Picnic pe gheață”, totuşi. Andrei Kurkov – un scriitor ucrainean foarte bun, pe care-l voi urmări în continuare. Recomand! 

Andrei Kurkov, „Закон улитки”, 2005 – „Legea melcului” (tradus în engleză „Penguin Lost”), la noi a apărut la Curtea Veche, în 2007. 

mm
Mihail Vakulovski
Mihai Vakulovski (n. 1972, R. Moldova) a absolvit în 1994 Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova, în 2002 își susține doctoratul la Universitatea București. Debut – în 1997, cu volumul de poezie Nemuritor în păpușoi. A publicat cărţi de poezie, proză, teatru, critică literară, eseu, istorie recentă, interviuri, antologii, majoritatea premiate (cea mai recentă – Tata mă citeşte şi după moarte (poVeste 18+ despre copilăria sovietică & despre copilăria Uniunii Sovietice), Humanitas, 2020). Prezent în mai multe antologii din țară și din străinătate, traduceri în engleză, germană, rusă, franceză, italiană, spaniolă, catalană, greacă, lituaniană. A făcut parte din echipa naţională a României la Finala Cupei Naţiunilor de la Baku (2007) la jocul intelectual „Ce? Unde? Cînd?”. Traducător din literatura rusă (Daniil Harms, Victor Erofeev, Vladimir Sorokin, Frații Presniakov, Venedikt Erofeev, Mihail Kononov, Zahar Prilepin, texte din muzica rock, Alexander Litvinenko & Yuri Felshtinsky etc.). A cîştigat Premiul Librarul Anului, oferit de Festivalul Internaţional de Poezie şi Muzică Poezia e la Bistriţa (2018). Fondator al revistei web Tiuk! (tiuk.reea.net), alături de Dan Perjovschi, Carmina & Alexandru Vakulovski. Fondatorul și realizatorul CenaKLUbului TIUK.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici