Lansare de carte și sesiune de autografe | „Visuri spulberate. Elisabeta. Principesa României, Regina Greciei”, de Diana Mandache

„La numai 62 de ani, Elisabeta, principesă și regină, dispăruse din lumea care o încercase de atâtea ori în România, Grecia, Elveția și Franța, la aceeași vârstă ca și tatăl ei, regele Ferdinand. Gafencu, care o cunoscuse bine, îi întregește portretul realist notând la final de noiembrie 1956: «Numele ei ne-a rămas legat de un lung trecut: Iaşi, Bicaz, frontul de pe Siret. Avea o natură de artistă şi o înclinare înspre viaţa boemă… A părăsit tronul Greciei şi a căutat un refugiu pentru visele sale în câmpia românească pe care o adora… Până la ultima ei suflare, Elisabeta a rămas principesă a României».” (Visuri spulberate. Elisabeta. Principesa României, Regina Greciei, de Diana Mandache)

Editura Corint și Jockey Club invită cititorii la evenimentul de lansare a celui mai recent volum semnat de istoricul Diana Mandache, „Visuri spulberate. Elisabeta. Principesa României, regina Greciei”, transmit organizatorii prin comunicatul pe care îl redăm și noi mai jos. Lansarea va avea loc joi, 3 aprilie, de la ora 19:00, la Jockey Club Român. (Str. Episcopiei nr. 9, sect 1, București).

Invitați

Vor vorbi despre carte:

  • Diana Mandache – autoarea 
  • Ion M. Ioniță – istoric și coordonator colecție Corint Istorie
  • Mihai Manea – profesor și doctor în istorie, inspector de specialitate I.S.M.B.
  • Doru Liciu – director Arhivele Diplomatice MAE

Moderează:  Simona PREDA– istoric brand manager Editura Corint

Evenimentul este urmat de o sesiune de autografe din partea autoarei.

Despre carte

„Visuri spulberate” prezintă destinul unei figuri regale ilustre, principesa României. Dificultățile anilor de război, refugiul familiei regale la Iași au privat-o pe Elisabeta de educația clasică princiară, care avea să fie compensată de latura caritabilă, prin munca devotată de infirmieră în spitalele din spatele frontului, preluând mai târziu în Grecia modelul spitalului Coțofenești. 

Căsătoria cu prințul George, diadohul Greciei, a scos la iveală o altă personalitate a prințesei Elisabeta, devenită acum regină consoartă. Spre deosebire de mama ei, regina Maria, care o vedea ca pe o fire taciturnă și retrasă în sine, chiar egoistă, regele Greciei descoperă o prietenă desăvârșită, o iubită dedicată, gata să-și sacrifice aspirațiile și convingerile pe fondul contorsionat al unei Grecii frământate de războaie și revolte. În cele din urmă, acesta va fi și motivul despărțirii celor doi, George și Elisabeta. 

Fosta regină va face avere în România anilor 1930, dar va muri săracă și aproape uitată în exil, după ce regimul comunist i-a confiscat toate bunurile și familia regală s-a fărâmițat.

Despre autoare

Dr. Diana Mandache este istoric și cercetător specializat în istorie contemporană, expert în patrimoniu regal. Autoare a peste 20 de cărți publicate în România, Marea Britanie și Suedia; a fost curatorul mai multor expoziții, dintre care Marie de Roumanie: reine et artiste la Palais du Tau în Reims, Franța; la Muzeul Național de Istorie a României – Basarabia 1812-1947. Oameni, locuri, frontiere; Măști mortuare regale.

A susținut o serie de conferințe publice la București și Londra, a participat la realizarea unor filme documentare precum The Hero and the Queen cu Televiziunea OMNI, Toronto; Coroana României: Regii României și Regina Maria cu Studioul Sahia film; reportajul Telejurnalului Destinul unei Regine (Mignon) la TVR1; Maria – Inima României, realizat de Chainsaw Film Production. 

I-au fost conferite Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate și Ordinul Coroana României.

Alte titluri publicate de Diana Mandache la Editura Corint

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici