Lansare de carte și film documentar: CVARTAL – patrimoniul cultural al cartierelor din București

Dash Film și Asociația Studio Zona anunță premiera documentarului „CVARTAL – patrimoniul cultural al cartierelor bucureștene” și lansarea a 10 mini-volume dedicate ansamblurilor de locuințe cunoscute sub numele de „blocuri rusești”. Evenimentul cu intrare liberă are loc marți, pe 16 aprilie 2024, de la ora 18.00, la Cinema Muzeul Țăranului din București.

„Blocurile rusești”

Filmul documentar și cele zece volume aduc în prim-plan istoria și importanța culturală a zece ansambluri de blocuri edificate în București între 1945 și 1958, sub denumirea colectivă de „blocuri rusești”. Aceste ansambluri nu doar că reprezintă un segment semnificativ al istoriei arhitecturale a Bucureștiului, dar au influențat și continuă să influențeze peisajul urban și identitatea locală.

Fiecare volum dedicat unui ansamblu explorează detaliat istoria și arhitectura sa, oferind cititorilor o perspectivă captivantă asupra dezvoltării acestor comunități. Autorii acestor volume, Andrei Răzvan Voinea și Cristian Dumitrescu, recunoscuți pentru expertiza lor în domeniul arhitecturii și istoriei locale, aduc în lumină povestea unică a fiecărui cvartal și a locuitorilor săi.

Cele zece ansambluri de locuințe studiate sunt: PTT Rahova, Panduri, Drumul Sării, Drumul Taberei, Vatra Luminoasă, Bucureștii Noi, Muncii, Cățelu, Olteniței și Păsculescu Tei.

Filmul documentar, regizat de Dan Radu Mihai, are la bază un scenariu semnat de regizor și și propune o abordare experimentală pentru relatarea istoriei acestor cvartale. Perspectiva locuitorilor asupra locuirii în aceste cvartale este completată de intervențiile unor istorici, arhitecți, antropologi care au studiat istoria locuirii în București: Mara Mărginean, Irina Tulbure, Bogdan Iancu, Alexandru Axinte și Andrei Răzvan Voinea. De asemenea, sunt prezentate imagini de arhivă și materiale inedite care completează povestea acestor ansambluri și a oamenilor care le-au populat.

„Blocurile rusești”, așa cum sunt cunoscute, reprezintă un segment important al istoriei arhitecturale și sociale a Bucureștiului. În cadrul acestui proiect, se explorează nu doar aspectele arhitecturale ale acestor ansambluri, ci și impactul lor asupra vieții cotidiene și a identității comunităților locale.

Șase proiecții în zonele limitrofe

Evenimentul de lansare este deschis publicului larg și invită toți bucureștenii să descopere și să celebreze patrimoniul cultural al cartierelor din București. În perioada 17-28 aprilie vor avea loc șase proiecții în zonele limitrofe celor 10 cvartale. Programul acestor proiecții va fi comunicat pe website-ul cvartal.dashfilm.ro, precum și pe contul de Facebook al proiectului.

Prin această inițiativă, DASH Film și Asociația Studio Zona urmăresc să contribuie la reechilibrarea peisajului cultural al orașului, să promoveze identitatea și implicarea socială și culturală a locuitorilor din cartierele bucureștene.

„Cvartal – Patrimoniul Cultural al Cartierelor din București” propune activarea culturală a cartierelor bucureștene prin dezvoltarea de produse culturale multidisciplinare axate pe istoria micro-comunităților asociate clădirilor de tip cvartal și prin cooperare culturală și bilaterală.

Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014–2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Valoarea grantului este de 979.288 RON (198.761,45 EUR). Proiectul este implementat în București, având o durată de 18 luni (noiembrie 2022 – aprilie 2024).

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici