Lansare de carte | Rareș Călugăr („Pădurea de scorțișori”) și Mihail Vakulovski („Viața mai pe scurt”) la CenaKLUb Tiuk (nr. 178) 

Pe 28 mai, de la ora 18:00, cititorii brașoveni sunt invitați la lansarea cărților „Pădurea de scorțișori” de Rareș Călugăr (Prut) și „Viața mai pe scurt” de Mihail Vakulovski (Paralela 45). Evenimentul are loc la Librăria Humanitas Brașov și îi are ca invitați, alături de autori, pe Rodica Ilie și Maria Orban, discuția fiind moderată de Cătălin Stanciu.

Lecturile vor fi urmate de dialogul autorilor cu publicul și de o sesiune de autografe. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Despre cărțile lansate

„Dacă în primul său volum, Sangvinar, poetul desena din cuvinte aventura plonjonului oniric-livresc, țesută pe o cartografiere fantastă a lumii burgurilor medievale, pe traseele complicate ale unor gotice arabescuri pictural-poetice, de această dată, în Pădurea de scorțișori, universul se construiește dinspre exterior către interior, odată cu peregrinările botanice sau conotate ca reintegrare vegetal-elementară. 

Lumea celor vii și a celor de dincolo sunt permeabile, comunică prin mediatori fantasmatici care fac posibil acest exercițiu hermetic/hermeneutic. Măștile/vocile sunt fie ale babelor care se adună la moșii de vară în cimitire, fie ale unor amici, ale unor prezențe mai familiale precum Amalia, Flavius, Herminia, Norman, Caspar sau Edgar, toate alteritățile unei conștiințe poetic-regizorale care stăpânește discursul & performance-ul existențial cu acribia unei tăieturi ferme a versului. Poemele devin adevărate vivisecții operate de o conștiință a țiparului „ce nu ezită să te curenteze”. O conștiință estetică nelipsită de un ethos care se așează critic și se îndepărtează de toate dogmele, partizanatele și adoptă sfâșietoarea „singurătate insalubră” ce merge „mână în mână cu nostalgia”.

Rareș Călugăr este exploratorul și ghidul perfect pentru lumile și realitățile imediate, complementare și alternative, ajutându-ne să găsim cărarea și să nu lăsăm să ne devoreze umbrele.” (Rodica Ilie)

„Iubesc poezia câtorva poete și poeți din Generația 2000, dar cu niciuna și niciunul nu am o relație atât de specială ca aceea pe care o am cu poezia lui Mihail Vakulovski. Când nu mai știu să scriu poezie îl citesc pe Mihail Vakulovski și mă încarc imediat ca o mașină electrică la priză. Poemele noastre nu seamănă defel, nu despre pastișă sau epigonism e vorba, nici despre emulație, ci despre o stare poetică pe care o transmite, unică în poezia contemporană, din care mă hrănesc cu conștiința faptului că Mihail Vakulovski scrie poezia pe care eu n-o voi putea scrie niciodată și pe care pot doar s-o admir fermecat. Și consider că acest recent volum al său, viața mai pe scurt, dă măsura maturității poetice a lui Mihail Vakulovski. Mulți ani am susținut că cel mai frumos poem al literaturii române recente este mai bine tu, aici sunt câteva peste acela. O poetică a spațiilor dintre enunțuri, a fulgurațiilor de resemnare și înțelepciune, a răbdării și a înțelegerii, a nemulțumirii și neajunsului. E frumusețe pură, dar e și cinism bine dozat, e realitate cu toate straturile și substraturile ei, dar e și plonjare în lumea alternativă a lui „ce-ar fi”. E melancolie, dar e și acțiune, un prezent al unei lupte aprige cu sine într-o lume nebună și dezlănțuită și un trecut cu o figură paternă aproape mitică ce dă coerență furtunii de absurd. Nu e nimic patetic, artificial, în plus, plictisitor în textele acestea și nu e vreo joacă, deși e plin de insule ludice. Totul e cât se poate de serios și direct, totul atinge și emoționează. Citiți-l pe Mihail Vakulovski și vă veți privi pe voi altfel. Și veți privi lumea mai clar”. (Cosmin Perța)

Despre Rareș Călugăr

Rareș Călugăr (n. 1997, Brașov) a debutat în 2021 cu volumul de poeme în proză „Sangvinar” (Tracus Arte) — premiul Regele dimineții în cadrul celei de-a opta ediții a concursului Alexandru Mușina; nominalizat, în 2022, la premiul pentru debut poetic al Bac-Fest. Festivalul Național George Bacovia și la secțiunea pentru debutanți a premiului Cartea discretă a anului, acordat de ARCCA – Asociația Română a Creatorilor Culturali și Artiștilor. În 2024, s-a aflat printre finaliștii primei ediții a concursului de proză scurtă organizat de platforma nesemnate.ro. „Pădurea de scorțișori” (ed. Prut, 2024) este cel de-al doilea său volum de poezie. 

Despre Mihail Vakulovski

Mihai Vakulovski (n. 1972, Chişinău) absolveşte în 1994 Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova, în 2002 își susține doctoratul la Universitatea București (cond. Șt.: Nicolae Manolescu). Debut – în 1997, cu volumul de poezie Nemuritor în păpușoi. A publicat cărţi de poezie, proză, teatru, critică literară, eseu, istorie recentă, interviuri, antologii. Prezent în mai multe antologii din țară și din străinătate. Premiul Uniunii Scriitorilor și Premiul Soros pentru Nemuritor în păpușoi (1997); Marele Premiu Underground Literar pentru Management Cultural Performant (2001); Premiul Underground Zona alternativă pentru Biblioteca Tiuk! (2002); Premiul pentru Traducere (Tomis, 2009); Premiul Timpul pentru cartea de critică literară a anului (2010); Premiul de critică la Salonul Internațional de Carte de la Biblioteca Națională din Chișinău (2011) pentru Portret de grup cu generația „optzeci“ (Poezia); Premiul Interviuri culturale al Salonului Internațional de Carte din Chișinău 2012 pentru Zece basarabeni pentru cultura română. Interviuri cu tinerii dintre milenii; Premiul Proză – Noii Barbari pentru Biblidioteca (2012); Premiul pentru Proză pentru anul literar 2015 pentru Tovarăși de cameră, oferit de Biblioteca Ştefan cel Mare, Chişinău; Premiul „Nichita Stănescu” la Salonul Internaţional de Carte Chişinău, 2014, pentru Riduri; Premiul Librarul Anului, oferit de Festivalul Internaţional de Poezie şi Muzică „Poezia e la Bistriţa” (2018); Premiul Cartea Discretă/2020, oferit de Asociația Română a Creatorilor Culturali şi Artiştilor (ARCCA), pentru romanul Tata mă citeşte şi după moarte. A făcut parte din echipa naţională a României la Finala Cupei Naţiunilor de la Baku (2007) la jocul intelectual Ce? Unde? Cînd? Traducător din literatura rusă. Fondator al revistei web Tiuk. Fondatorul și realizatorul CenaKLUbului TIUK! Cele mai recente cărţi publicate: „Riduri”, „Viața mai pe scurt” (poezie) şi „Tata mă citeşte şi după moarte (poVeste 18+ despre copilăria sovietică & despre copilăria Uniunii Sovietice)” (roman).

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici