Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'zexit_init' not found or invalid function name in /home/revistagolan/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310
Jucătoare de şah iraniană, fără hijab la Campionatele Mondiale

Jucătoare de şah iraniană, fără hijab la Campionatele Mondiale

foto: news.ro

O jucătoare de şah iraniană a participat la Campionatele Mondiale fără să poarte hijab, relatează presa din Iran. Este cel mai recent exemplu de sportivă iraniană care apare la o competiţie cu capul neacoperit, după declanşarea manifestaţiilor antiguvernamentale din ţară, potrivit News.ro.

Site-urile iraniene Khabarvarzeshi şi Etemad notează că Sara Khadem a concurat la Campionatele Mondiale de şah rapid şi blitz, la Almatî, Kazakhstan, fără să poarte hijab. Ambele site-uri au postat fotografii cu şahista cu capul descoperit. Khadem, născută în 1997, ocupă locul 804 în clasamentul mondial.

În Franța, un iranian s-a sinucis luni, aruncându-se în râul Rhone, la Lyon, și a lăsat în urma lui o înregistare video spunând că gestul său disperat a fost menit să atragă atenția asupra situației din țara sa, potrivit AFP, preluată de HotNews. Bărbatul, în vârstă de 38 de ani, nu a putut fi resuscitat în ciuda intervenției pompierilor, care l-au adus înapoi la mal.

„Poliția atacă oamenii, am pierdut mulți fii și fiice, trebuie să facem ceva. Am decis să mă sinucid în râul Rhone, este o provocare pentru a arăta că noi, poporul iranian, suntem foarte obosiți de această situație”, spune bărbatul cu o voce calmă în videoclipul său postat pe mai multe rețele de socializare înainte de a se sinucide.

„Când veți vedea acest videoclip, eu voi fi mort”, a continuat el, înainte de a face apel la sprijin pentru poporul iranian în lupta sa împotriva poliției și guvernului, care comit abuzuri grave și crime. Pe rețelele de socializare au fost lansate apeluri pentru un protest marți după-amiază târziu în centrul orașului Lyon pentru a-i aduce un omagiu.

Iranul se confruntă de două luni cu un val de proteste fără precedent de la Revoluția Islamică din 1979. Aceasta a fost declanșată de revendicările privind drepturile femeilor după moartea lui Mahsa Amini, care a fost arestată pentru că nu purta corect vălul islamic.

Demonstrațiile pentru libertatea femeilor s-au transformat treptat într-o mișcare mai amplă împotriva regimului islamic. Autoritățile, care denunță „revolte”, au arestat mii de persoane și au condamnat la moarte mai multe persoane pentru implicarea lor în mișcarea de protest.

mm
Liviu Ardelean
În mass-media din 2007, i-a fost auzită vocea la Nova FM, Radio Transilvania, Star FM și a scris la Bună Ziua Făgăraș. A făcut PR, a fost consilier de imagine, s-a întors în presă și continuă activitatea în comunicare.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici