Îți place Revista GOLAN? Ajută-ne să scriem în continuare!

De fiecare dată când scrie redactorul-șef, e ori de foarte bine, ori semn că ceva merge extrem de prost. Acum suntem undeva la mijloc: vă scriu astăzi, prevăzătoare și cu încredere și speranță, ca să nu ajungem în situația nefericită de a ne reproșa că puteam face mai bine sau că n-am făcut tot ce s-a putut.

Suntem un proiect tânăr

Revista GOLAN a luat ființă în 2021, am trecut deja de un an și jumătate de existență, am scos 5 numere tipărite – pentru care am muncit cu disperarea aia bună, care vine doar când faci ceva cu pasiune, așa cum ne-am descris și-n acel manifest redactat chiar de la început, prin care ne angajam să schimbăm lumea în pași mici și pe noi în același timp cu ea.

O echipă în permanentă creștere a ținut site-ul la zi cu știri din zona culturală și cea socială; am căutat mereu profesioniști nepărtinitori care să explice în context lumea din care facem parte, fără tendințele de a manipula care, știm bine, sunt totuși specifice presei de la noi. Într-o mare de compromisuri, noi ne-am încăpățânat, la fel ca alți colegi pe care-i admirăm, să punem libertatea presei și curiozitatea jurnalistică pe primul loc, în vreme ce am ținut ca toate compromisurile posibile să nu fie nici măcar o opțiune. Asta nu ne face speciali, mai buni sau mai răi: ne face exact cine suntem și vrem să ne cunoști ca atare.

…și vulnerabil

Vrem, nu vrem, documentarea costă, producerea articolelor, consemnarea interviurilor, toate acestea se reflectă în situația financiară finală: trebuie ca echipa și colaboratorii să fie plătiți – iar noi vrem să o facem cât mai corect în raport cu munca depusă. Primim cu emoție fiecare propunere de colaborare neplătită care ni se potrivește, însă știm că nu putem lucra doar astfel pe termen lung. Suntem asociație, așa că funcționăm pe bază de donații, precum și din redirecționări de impozite ale firmelor și persoanelor fizice. Și din vânzarea rezultatelor muncii noastre, adică din variantele electronice și tipărite ale revistelor.

Nu vrem să cerem și să primim nimic din ce ar fi nemeritat, de aceea am gândit modalități prin care voi, prieteni vechi și noi, puteți să ne ajutați să muncim în continuare, primind și voi, la rândul vostru, rezultatele muncii noastre în schimb. La o privire aruncată printre materialele noastre, inevitabil veți intui munca din spatele anchetelor, interviurilor și recomandărilor făcute.

Ce noutăți introducem?

  • abonamentele Patreon pentru ediția electronică, ediția tipărită, precum și un abonament premium, care îți oferă acces la o serie de sesiuni unu la unu cu membrii echipei revistei GOLAN, precum și early access la articole, revistele noastre la zi în ambele formate (electronic și tipărit), dar și niște surprize faine, pe care le descoperi integral aici.
  • newsletter-ul săptămânal al Revistei GOLAN – tot pe Patreon, așadar va ajunge  automat doar la cei care aleg o formă de abonare dintre cele prezente (fie membership, fie donații recurente), unde nu te vom spama, ci te vom informa săptămânal și concis despre ce e relevant în sfera social-culturală.

Știți deja, mai ales din print, că ne pregătim de lansarea unui radio cultural cât mai ancorat în realitatea zilelor noastre, incisiv și liber, dar pentru care nu a venit încă momentul. Dacă pentru o revistă imprimată în câteva sute de exemplare se fac eforturi financiare, ne putem imagina împreună cum radioul este imposibil să se deschidă acum. Cu accent pe acum, nicidecum pe imposibil.

Cum ne poți ajuta să scriem în continuare?

În primul rând, citindu-ne. Gratuit, pe site. Îți suntem recunoscători când dai mai departe articolele care îți plac, iar despre revistele noastre tipărite știi deja, probabil, că se găsesc în toate librăriile Humanitas și Cărturești din țară, precum și pe site-ul nostru. Nu trebuie să faci eforturi supraomenești pentru noi, mai ales că noi credem cu toată tăria în modul în care funcționează un cumul de fapte bune: ne e de ajuns dacă astăzi, acum, faci chiar și cel mai mic gest de susținere, cel pe care ți-l permiți. Vor mai face și alții la fel, iar noi vom simți că nu suntem singuri și ne vom reajusta, fie și doar pentru o vreme, aripile-n scris.

Redirecționarea a 3.5% din impozitul pe venituri, adică acei bani pe care i-ai dat deja la stat din salariu sau pensie și care nu știi exact cum sunt folosiți de statul român dacă nu alegi tu exact unde să meargă, perioada în care îi poți îndrepta spre noi este cuprinsă între 1 ianuarie și 25 mai a fiecărui an. Îți vom aminti, începând cu 1 ianuarie 2023, să îți rupi un minut din timp pentru o donație prin redirecționare care nu te costă altceva decât timp.

Dacă deții o firmă și vrei să faci același lucru cu 20% din impozitul pe care statul îl încasează oricum de la tine, dacă vrei să alegi tu pe cine și cum să susții și dacă se întâmplă ca Revista GOLAN să se potrivească viziunii tale despre lume, contactează-ne pentru a te îndruma spre o procedură cât mai simplă de redirecționare.

 

Revistă. Sau instrument de schimbare

Dacă și tu crezi că arta poate fi folosită ca instrument al perturbării sociale, ca manifest împotriva discriminării și inegalității de orice fel, faci parte din spiritul revistei GOLAN. Dacă vezi în lumea complexă din jur un tărâm al nuanțelor și diferențelor, ești deja de-ai noștri. Dacă vezi cum societatea calcă zi de zi în picioare pe cei mai vulnerabili dintre noi și crezi în modul în care arta provoacă, incită și în final transformă în bine, ai toate caracteristicile unui prieten al revistei GOLAN.

Noi ne poziționăm alături de cauzele feministe, de comunitatea LGBTQ+, de cea rromă, de partea activiștilor de mediu și a trezirii spirituale umaniste. Suntem întotdeauna de partea cunoașterii științifice. ​Vrem ca publicația GOLAN să fie un spațiu al libertății de exprimare absolute, un loc unde arta este folosită ca instrument al transformării. Ne asumăm perspective diferite, uneori poate diametral opuse, care să chestioneze ce luăm drept regulă de necontestat. Arta nu e elitistă și nici exclusivistă. Ea se adresează și aparține tuturor. Vrem să îndemnăm către acțiune și activism. Ajută-ne să scriem în continuare!

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici