Interviu | Florin Zhu: „Am reuşit sa îmi păstrez echilibrul între acea inocență a copilăriei cu maturitatea, tocmai din artă, ocupându-mă de artă”

Florin Zhu, unul dintre cei mai apreciați artiști plastici ai noii generații, a adus în prim-plan o nouă serie de sculpturi în cadrul expoziției I HOPE SO, expusă la Celula de Artă între 9 noiembrie și 2 decembrie 2024. Curatoriată de Silviu Petrescu, expoziția surprinde esența preocupărilor artistului printr-o selecție de lucrări ce combină materiale variate precum sticla, aluminiul și bronzul, toate expuse în vitrina emblematică de la Casa Carol 53.

Mărul și globul de sticlă, două simboluri recurente în creațiile lui Florin Zhu, sunt puse din nou în centrul atenției. Aceste elemente reflectă, în viziunea artistului, claritatea, simplitatea și frumusețea, dar și speranța de a păstra o legătură subtilă cu inocența copilăriei. Cu un parcurs artistic marcat de influențele unei copilării petrecute între două culturi – cea română și cea chineză –, Florin Zhu reușește să creeze opere care intrigă prin forme exotice și combinații neobișnuite de materiale. Am stat de vorbă cu artistul despre noua sa serie, care este o incursiune expresivă în armonia dintre trecut și prezent, tradusă într-un limbaj vizual unic.


În cea mai recentă expoziție personală, vernisată la Celula de artă, ai adus în fața publicului o serie de sculpturi, curatoriată de Silviu Petrescu. Expoziția intitulată I HOPE SO a utilizat numeroase simboluri care domină arta ta. Cum ai ajuns la simbolurile mărului și globului de sticlă în lucrările tale? Ce înseamnă ele pentru tine personal și artistic în cadrul seriei I HOPE SO?

Am folosit simboluri ca mărul, globul de sticlă, ce apar mereu în compoziţiile mele deoarece pentru mine sunt simboluri care reflectă claritatea, simplitatea, frumuseţea, iar aici, în cazul noilor mele lucrări, sunt mesagerii speranţei mele de a găsi armonia în contrastul paradoxului pe care îl trăiesc.

În ce mod crezi că elementele de sticlă, aluminiu și bronz, utilizate în această serie, contribuie la transmiterea emoțiilor și mesajului tău?

Am prezentat o miniserie de lucrări modulare în metal ce aveau ca temă continuitatea, creativitatea  şi imaginația vieții prinse într-un cerc  simbolistic cu largi și mitice conotaţii asupra prezentului și viitorului, adăugând noi elemente de tehnică (de exemplu personaje traforate din sticlă, aluminiu, bronz obţinute prin turnare, sudare şi tehnica fuzionării sticlei), elemente care au adăugat ideilor mai multă plasticitate şi expresivitate, susţinând mai consistent tematica menită să exprime creşterea, progresul, călătoria individuală în lumea interioară unde misterele care urmează a fi desluşite în drumul către nivelurile mai înalte de conştiinţă se prezintă simbolic sub forma unor umbre – metafore, spiralate, stratificate, modulate dinamic, sub forma unor personaje bidimiensionale sau chiar fragmente anatomice, figurative, cum este ultima serie intitulată I HOPE SO.

În lucrările tale, mâinile sunt reprezentate ca un simbol puternic al condiției umane. Cum interpretezi acest simbolism al mâinilor în contextul de a proteja, de a controla și de a înțelege viața?

Rolul principal sunt mâinile care sugerează drama şi neliniştea condiţiei umane în procesul de înţelegere şi acceptare a unor situaţii de viaţă dureroase şi pline de mister. Mâinile întinse ce apar în compoziţii ca nişte ramificaţii simbolizează pentru mine creşterea şi evoluţia personală de conştientizare a sinelui provocat de evenimente, situaţii, stări paradoxale. Mâinile sugerează şi dorinţa de a ţine totul sub control, de a proteja ceva cu orice preţ, sau pot fi o expresie compulsivă de a atinge şi de a avea ceva care e imposibil de atins. Interpretându-se, fiind ca o scenă de unde omul este situat într-un tunel, iar la capătul tunelului vede o lumină îndepărtată şi încearcă să iasă din acel mister, sperând că la lumină va fi altfel.

Seria I HOPE SO explorează ideea speranței. Cum percepi tu speranța și cum îți dorești ca publicul să se raporteze la acest concept prin intermediul sculpturilor tale?

În opinia mea, speranța este o stare de spirit optimist, care se bazează pe așteptarea unor rezultate pozitive în ceea ce privește evenimentele și circumstanțele din viața cuiva sau lume, în general. Percep şi îmi spun cu mintea limpede „așteaptă cu încredere” sau „a prețui o dorință cu anticipare”. Speranța își găsește expresie prin multe dimensiuni ale vieții umane, aşadar şi în artele plastice, o zonă de expresie foarte generoasă la care apelez mereu pentru a-mi exprima emoţiile pe care doresc să le înţeleg transpunându-le în metafore sculpturale. Aş vrea aşadar să vă vorbesc despre speranţă aşa cum o trăiesc şi mi-o imaginez eu acum, în această etapă a vieţii mele: nu este o misiune uşoară pentru că uneori speranţa este ceva foarte abstract şi este greu de descris sau de reprezentat.

Cum ți-a influențat experiența personală această direcție artistică sensibilă, plină de substrat, și în ce măsură ți-ai dori să influențezi perspectivele celor care interacționează cu lucrările tale?

Artistul, de obicei, îşi exprimă stările, ideile, gândurile chiar şi într-un mod inconştient, iar până mai târziu am început să îmi pun întrebări personale într-un mod mai conştient. Nu aş dori să influențez perspectiva celor care interacționează cu lucrările mele, chiar sumt deschis să aud lucruri, percepții chiar total diferite de ce am exprimat.

Ai menționat dorința de a păstra o parte din inocența copilăriei. Cum reușești să echilibrezi această inocență cu maturitatea și complexitatea pe care le presupune arta ta?

Aş putea spune că am reuşit sa îmi păstrez echilibrul între acea inocență a copilăriei cu maturitatea, tocmai din artă, ocupându-mă de artă, fiind ca o terapie pentru mine.

În contextul unor simboluri ca scara și spirala, care reprezintă călătoria eternă a vieții și conexiunea umană, cum îți propui să abordezi în lucrările tale ideea de continuitate și evoluție spirituală?

Verticalele, spiralele, volumele şi planurile sunt o joacă cu gravitaţia de fapt, iar în plan simbolic ele reprezintă pentru mine, autorul lucrărilor, noi începuturi, renaşteri, înţelegerea nuanţată a lucrurilor, percepţia dinamicii vieţii, a transformărilor care duc la evoluţie şi rafinament, aş dori să duc tema către un un nou început prosper, luminat cu acceptările problemelor sociale, misterelor vieții. Mă voi gândi să introduc un nou element, anume cheia, fiind  pentru mine cu dublă simbolistică.

În viitorul apropiat pregătești expoziția Întoarcere în grădină. Poți împărtăși cu noi ce simbolizează pentru tine această grădină și cum intenționezi să îți exprimi această întoarcere prin sculptură?

Pentru mine urmează încă o etapă frumoasă şi va fi transmisă vizibil publicului, voi reveni la tema siluetelor, proiectul expozițional se va chema Întoarcere în grădină / Return to the garden, ce va fi o reanalizare, readaptare asupra unor experiențe ce vor trebui decise şi desigur cu ideea de a spera că totul va fi în regulă. Voi reveni mai curajos şi mai îndrăzneț, unde voi face exagerări de volume şi de proporții, surpriza acestei expoziții va veni cât de curând posibil.

Cum vezi rolul artei în a-i ajuta pe oameni să își înțeleagă mai bine propria călătorie interioară și relația cu simboluri universale, precum cele prezente în lucrările tale?

Publicul, dacă are curiozitatea şi chiar curajul să pătrundă în lumea artistului, în creația sa, poate să interfereze cu introspecţia, descoperirea sinelui, drumul către nivelurile superioare de conştiinţă, unde aceste stări, mesajul artistului conturează şi ne revelează de fapt unele dintre esenţele existenţei noastre. Arta este pretutindeni şi ne dăruiește în formele sale diferite mesaje, care trebuie să ne hrănească spiritual într-un mod pozitiv.


Fotografii de la propagarta.ro

mm
Carla Francesca Schoppel
Carla Schoppel este absolventă de filosofie, dar în continuă sondare a artei vizuale. Când nu citește despre Grecia Antică, decupează și lipește pentru a crea colaje analog, prin care își ilustrează propriile poezii. Sau trage cu Nadir, arcul ei tradițional mongolez.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici