Mastering the music business (MMB) nu este doar o conferință, ci este cel mai mare eveniment al industriei muzicale din România, unde poți face schimb de idei cu artiști, compozitori, manageri, agenți PR, specialiști digitali și mulți alți reprezentanți din zona culturală. În spatele MMB se află o echipă de profesioniști care reușesc cu fiecare ediție să aducă laolaltă cele mai în trend figuri de pe scena muzicală locală și internațională.
La cea de a noua ediție, care va avea loc în perioada 3-5 septembrie, în București (la Hotel Caro și Club Expirat), unul dintre speakerii români invitați este Corina Dumitrescu, un adevărat fan al atmosferei de festival și al lucratului în echipă, care și-a început aventura în industria muzicală ca voluntar la Electric Castle. Eu am cunoscut-o la finalul anului 2019, când împreună cu alți brașoveni a fondat Unveiled.ro, o platformă dedicată susținerii artiștilor de toate genurile, care a reușit să ofere vizibilitate în special artiștilor locali. Corina Dumitrescu s-a ocupat de promovarea pe social media, PR, logistică și organizarea de evenimente pentru muzicieni, dar și de interviuri și provocări creative. De data aceasta am vorbit cu ea despre participarea la MMB, dar mai ales despre cum contribuie femeile la o industrie muzicală mai echitabilă și diversă, unde fiecare voce este auzită și respectată. Deși au fost adesea confruntate cu prejudecăți și stereotipuri, femeile continuă să redefinească normele industriei: ele nu doar că deschid uși pentru generațiile viitoare, dar și transformă fundamental modul în care muzica este creată, promovată și percepută.
În anul 2017 ai fost voluntar la Electric Castle. În ce fel a contribuit voluntariatul la consolidarea abilităților tale de leadership și management?
Experiența de voluntariat la Electric Castle din 2017 a fost primul meu contact cu lumea din „spatele scenei” și, de atunci, m-am îndrăgostit iremediabil de acest festival și de oamenii care îl construiesc an de an. Eram de mult în căutarea unei experiențe care să mă aducă mai aproape de oameni, de muzică, de energia care se creează în jurul ei. Participarea ca voluntar m-a pus în fața unor experiențe complet noi; am învățat să iau decizii rapide, să comunic clar, să lucrez în echipă cu oameni pe care nu îi cunoșteam absolut deloc, de toate vârstele, din toate domeniile, să motivez oamenii din jurul meu și să-mi găsesc resurse pentru a rezista stresului și muncii într-un mediu complet nou, în câmp, pe șantier, departe de liniștea și confortul de la birou. Cred că, cel mai important, am învățat să fiu mai flexibilă, să privesc oamenii cu înțelegere și empatie și să gândesc soluții constructive în timp foarte scurt.
De ce crezi că voluntariatul este important pentru cineva care dorește să pătrundă în industria muzicală? Care sunt avantajele și dezavantajele cu care te-ai confruntat? Cum ai gestionat stresul și presiunea în acele momente? Ce strategii ai folosit pentru a rămâne concentrată asupra scopului inițial?
Voluntariatul este important fiindcă oferă oportunitatea de a câștiga experiență practică, de a înțelege culisele evenimentelor și de a stabili conexiuni valoroase în industrie. De asemenea, poți experimenta diverse roluri, lucrul în departamente diferite și astfel să îți dai seama ce anume ți-ai dori să faci mai departe. Avantajul meu a fost că sunt o persoană organizată, lucrez și manageriez de foarte mult timp echipe diverse și îmi place să lucrez cu oameni. Dezavantajul… munca de birou nu se compară cu munca on-site. Și nici programul 9-17 nu are nicio legătură cu lucrul 24/7 din industria muzicală – a fost o provocare pentru mine să mă adaptez la un mediu de lucru atât de solicitant și care te provoacă non-stop. M-a ajutat foarte mult să văd că lucrurile se întâmplă, situațiile de criză se rezolvă, se iau decizii rapid și se trece mai departe, iar oamenii se ajută reciproc și vezi într-un timp scurt rezultatul efortului imens. Adrenalina pe care ți-o oferă acest tip de experiență te ține acolo, concentrat, și devine apoi ca un drog – chiar dacă este extenuant, îți dorești să retrăiești sentimentul de a contribui și de a aduce fericirea oamenilor din public.
Faci parte din Women in Music Romania. În calitate de director creativ, cum reușești să îți menții viziunea artistică într-o industrie care este mai mereu dominată de cerințe comerciale, ca să nu zic și că este dominată de bărbați?
În cadrul Women in Music, îmi pun în valoare partea creativă și viziunea artistică prin colaborare strânsă cu artiști și profesioniști care împărtășesc aceleași valori și prin promovarea unor proiecte care reflectă autenticitatea și diversitatea. Într-o industrie adesea dominată de cerințe comerciale și de bărbați, cred că este esențial să rămân fidelă ideilor mele și să găsesc echilibrul între creativitate și pragmatism. De asemenea, lucrul în echipa WIM îmi oferă șansa de a contribui la dezvoltarea unui mediu de lucru echitabil și incluziv, de a sprijini alte femei din industrie și de a oferi oportunități femeilor din industrie de a se conecta, de a colabora, de a-și lărgi cunoștințele și de a se sprijini în proiectele pe care le întreprind.
Cum crezi că este perceput rolul femeilor în industria muzicală românească în prezent? Care sunt principalele provocări cu care te-ai confruntat din această perspectivă? Ai simțit vreodată că ai fost tratată diferit din cauza faptului că ești femeie în industria muzicală? Dacă da, cum ai depășit acele situații?
În prezent, rolul femeilor în industrie este perceput tot mai bine, dar încă există provocări legate de echitate și recunoaștere. Principalele dificultăți cu care m-am confruntat includ prejudecăți de gen și oportunități limitate în anumite domenii. Da, am simțit uneori că am fost tratată diferit din cauza faptului că sunt femeie, mai ales în situații în care opiniile și contribuțiile mele erau minimizate. Am depășit aceste situații prin perseverență și prin consolidarea rețelei mele profesionale, demonstrând că profesionalismul și competența nu sunt influențate de gen.
Care a fost momentul decisiv în cariera ta, cel care te-a convins că vrei să te dedici industriei muzicale?
La finalul primului meu an de voluntariat la Electric Castle, am știut că voi reveni și în anii următori. Și da, de atunci am început să fac pași mici pentru a mă dezvolta în această direcție; mi-am dedicat tot timpul liber pentru a cunoaște cât mai mulți oameni din această industrie, am experimentat diverse roluri și m-am provocat constant. Participarea mea ca mentee în prima ediție de mentorship Women in Music a venit ca o confirmare că sunt pe drumul cel bun, iar lucrurile s-au legat ușor și natural – cred că acesta este cel mai bun semn că ești unde trebuie, când munca și efortul îți sunt recunoscute și experiențele se leagă.
Ce crezi că face ca vocea feminină să fie unică în industria creativă? Cum contribui în diversitatea creativă a acestui domeniu? Care este acel ceva cu care vii ca speaker la această ediție Mastering the Music Business?
Vocea feminină este unică în industria creativă prin abordarea empatică și capacitatea de a găsi soluții inovatoare în fața provocărilor. De asemenea, contribuie cu o rezistență remarcabilă la stres și abilități excelente de comunicare, cu un aport frumos și diversificat în peisajul artistic. Personal, promovez și susțin proiectele care evidențiază femeile din industria muzicală, le oferă mai multă vizibilitate și le conferă încredere și recunoaștere. La această ediție Mastering the Music Business, voi împărtăși experiențele mele de leadership creativ și modul în care am navigat provocările industriei, oferind perspective care pot inspira și ghida alte femei și profesioniști din domeniu. Sunt o susținătoare a voluntariatului și mi-am dorit foarte mult să vorbesc despre impactul și aportul acestuia în industria muzicală. Panelul pe care îl voi modera, ”Empowering Volunteer Communities in the Music Industry: Collaboration and Impact”, îmi oferă această ocazie, și abia aștept să scot în evidență poveștile, pasiunea și implicarea voluntarilor în acest domeniu. Cred că voluntariatul reprezintă un segment foarte important, fără de care industria nu ar putea funcționa la potențialul său maxim.
Cum reușești să îți păstrezi autenticitatea într-un domeniu atât de competitiv? Care sunt valorile care te ghidează și pe care le promovezi la MMB?
Cred că-mi păstrez autenticitatea prin perseverență, responsabilitate și pasiune pentru ceea ce fac. Mă las ghidată de integritate, angajamentul față de calitate și învățarea continuă, pe care le promovez și la MMB. De asemenea, cred în importanța muncii în echipă și în sprijinirea colaborării pentru a construi un mediu în care autenticitatea fiecărei persoane este apreciată și încurajată.
Ce sfaturi oferi altor femei care doresc să intre în industria muzicală, dar care se simt descurajate de stereotipurile de gen?
Le-aș zice să-și urmeze pasiunea cu perseverență și să nu lase stereotipurile de gen să le descurajeze. Este important să caute mentori, să se alăture altor femei și rețele de sprijin și să exploreze oportunități de învățare și dezvoltare continuă. În cele din urmă, autenticitatea și competența vor vorbi de la sine și vor deschide uși în această industrie.
Care sunt elementele cheie pe care le urmărești atunci când lucrezi la un nou proiect? În ce fel te asiguri că fiecare proiect reflectă viziunea și standardele tale?
Mă concentrez pe câteva aspecte esențiale: claritatea obiectivelor, creativitatea și asigurarea că proiectul se aliniază viziunii mele. Comunic constant cu echipa pentru a mă asigura că suntem toți pe aceeași lungime de undă și ofer sprijinul necesar pentru a depăși eventualele obstacole. Folosesc conceptul de definition of done pentru a stabili criteriile clare de succes și pentru a verifica dacă toate cerințele sunt îndeplinite. De asemenea, stabilesc deadline-uri realiste pentru fiecare etapă, astfel încât să ne asigurăm că proiectul este finalizat conform așteptărilor și la timp. Cel mai important, lucrez cu oameni care îmi împărtășesc valorile și pe care mă pot baza.
În ce fel consideri că experiența ta a modelat modul în care colaborezi acum cu echipele creative și cu artiștii, în special în ceea ce privește ceea ce dai mai departe participanților MMB?
Cred că mi-a oferit o înțelegere profundă asupra dinamicii echipei și a nevoilor artiștilor, ceea ce mă ajută să colaborez mai eficient și să ofer un sprijin adecvat. Acum, mă concentrez pe crearea unui mediu de lucru colaborativ și inspirațional, unde învățarea, feedback-ul constructiv și schimbul de idei sunt încurajate. Îmi place să împărtășesc aceste lecții la MMB și să ofer participanților încrederea că pot realiza ce își propun, cu perseverență și dedicare. Și nu în ultimul rând, să fie deschiși la noi provocări, să fie empatici cu ceilalți și să nu le fie frică să greșească, ci mai degrabă să învețe din greșeli și să meargă mai departe.
Cum vezi evoluția rolului femeii în industria muzicală din România în următorii ani? În ce măsură crezi că munca ta ca director creativ poate influența percepția socială legată de femei în această industrie? Cum îți propui să contribui la această schimbare?
Cred că în următorii ani rolul femeii în industria muzicală din România va deveni tot mai vizibil și apreciat, pe măsură ce mai multe femei își vor asuma poziții de lider și creatori de schimbare. Munca mea ca director creativ poate influența percepția socială prin promovarea proiectelor care evidențiază talentele și contribuțiile femeilor, oferindu-le o platformă amplificată. Prin proiectele pe care le dezvolt alături de echipa Women in Music contribui la această schimbare prin susținerea și dezvoltarea inițiativelor care sprijină femeile în industrie, facilitând accesul lor la oportunități și creând un mediu în care vocea fiecărei femei este ascultată și respectată.
Ai fost vreodată tentată să renunți la cariera ta din cauza dificultăților întâmpinate? Ce te-a motivat să mergi mai departe? Ce te-a motivat să participi la MMB?
Da, am întâmpinat dificultăți care m-au făcut să mă gândesc dacă pot face asta pe termen lung, mai ales că eu am și un job într-un cu totul alt domeniu, dar pasiunea pentru muzică și dorința de a aduce o schimbare pozitivă m-au motivat să continui. Cred că cel mai dificil este programul 24/7 și faptul că uneori simți nevoia de o pauză de la acest ritm. Doar că natura muncii nu te prea lasă să stai mult „deconectat” și atunci este o provocare zilnică să păstrezi un echilibru între odihnă, timp liber, familie și ceea ce îți place foarte mult să faci. Ceea ce m-a motivat să merg mai departe au fost, în mod ironic, tot dificultățile întâmpinate pentru că, depășindu-le, am devenit și mai încrezătoare în mine. Să nu uităm că fac parte dintr-o echipă minunată de femei, de la care primesc sprijin constant și încrederea că e cineva mereu lângă mine. Participarea la MMB este o oportunitate de a împărtăși experiențele mele, de a învăța de la alții și de a cunoaște oameni noi din industria muzicală.
Cum percepi relația dintre creativitate și responsabilitate socială în rolul tău actual? În ce mod crezi că arta în general și muzica pot contribui la schimbarea socială?
Cred că responsabilitatea socială și creativitatea merg mână în mână, mai ales în rolul meu actual. Arta și muzica au un mod unic de a conecta oamenii și de a inspira schimbarea. Prin proiectele mele încerc să sprijin, la rândul meu, alte femei, să creez conținut care nu doar să fie cool, ci să aibă și un impact pozitiv și să fie de folos. Cred cu tărie că muzica poate fi un catalizator pentru schimbări sociale, pentru că are puterea de a atinge inimile și de a deschide minți.
Dacă ai putea schimba ceva în industria muzicală din România pentru a o face mai accesibilă femeilor, care ar fi acel lucru?
Aș face ca mentoratul și rețelele de sprijin să fie mult mai accesibile pentru femei. Mi-ar plăcea să văd mai multe inițiative care să le ofere șansa de a se dezvolta, de a învăța unele de la altele și de a-și construi carierele fără să se lovească de bariere inutile. În plus, aș promova mult mai mult colaborarea și susținerea reciprocă, pentru că împreună putem face lucruri grozave!
Poveștile de succes ale MMB Showcase Festival variază de la colaborări între artiști români și străini, ale căror baze au fost puse în cadrul festivalului, trupe internaționale care au fost rezervate la festivaluri din România și chiar artiști și trupe din România invitate la festivaluri din mai multe țări europene. MMB este organizat de RAW Music (Romanian Artists Worldwide Association) și are sprijinul HEMI (Hub for the Exchange of Music Innovation), proiect cofinanțat de Creative Europe.