Interviu | Alexandra Marinescu: „Femeia MURMUR este modernă și sigură pe propriile decizii, dar nu uită să îmbrățișeze instanțele clasice ale feminității și senzualității ei”

Pe 2 iunie se încheie evenimentele din cadrul Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative a cărui ediție de anul acesta a început pe 24 mai. Cu tema Unlock the City, ediția din acest an a invitat publicul să exploreze orașul și să descopere potențialul acestuia, investigând în același timp metodele prin care creativitatea și inovația pot modela spațiile urbane ale viitorului.

După ce am discutat cu Omid Ghannadi, de la I.O.G. Arhitectura, despre provocările ediției, am continuat seria dialogurilor despre Romanian Design Week 2024 cu Vladimir Mîndru și Irina Lupu de la Yellow Office, iar acum aflăm câteva secrete ale meseriei și perspective de viitor în fashion de la Murmur, prin vocea Alexandrei Marinescu, Sales & Marketing Manager al echipei din 2020.


Alexandra Marinescu și Andreea Bădală

Romanian Design Week 2024 începe curând, iar Murmur se află printre participanții acestei ediții. Vreau să știu cu ce gânduri, speranțe și impresii ați pornit la drum în experiența RDW din acest an.

RDW reușește an de an să creeze un dialog tot mai puternic între industria creativă românească și publicul general din România prin intermediul tuturor activităților satelit ale festivalului. Se poate observa cu ochiul liber un interes tot mai puternic pentru public de a lua parte la întreaga mișcare a festivalului, în particular, și la mișcarea culturală românească, în general. Ne așteptam, astfel, ca la această ediție să ne bucurăm, alături de ceilalți participanți din industria creativa, de un număr și mai mare de participanți.

Brandul Murmur este inspirat de siluetele anilor ‘50, iar popularitatea internațională crescândă a articolelor oferite de voi nu este un secret pentru nimeni. Pentru unii poate fi chiar un paradox alăturarea conceptuală de „anii ‘50” și „modern”. Care este nucleul din alăturarea celor două, care sunt elementele care, contrastant sau similar, le unesc și le țin împreună pentru a da naștere unor creații aparte?

Femeia sau purtătoarea MURMUR, așa cum și-a imaginat-o Andreea Bădală, designer și fondator MURMUR, și pe care o avem ca referință în întreaga direcție a brandului încă de la lansarea din 2011, portretizează armonios cele două elemente. Avem, pe de-o parte, femeia care începe să-și exploreze feminitatea și senzualitatea proprie, îmbrățișând instanțe clasice ale feminității și fragilității ei. Să ne gândim aici la personajul feminin al anilor ‘50, silueta clepsidră, clasică, senzuală, dar totuși misterioasă, fără a dezvălui prea mult prin ținutele ei, aflată într-o perioadă de pășire timidă, dar sigură, spre emanciparea ei. Pe de altă parte, avem femeia modernă, independentă, mereu în mișcare, care devine un curator al propriei vieți. Unind cele două instanțe, femeia MURMUR este modernă și sigură pe propriile decizii, dar nu uită să îmbrățișeze instanțele clasice ale feminității și senzualității ei. Astfel, designurile MURMUR răspund la cele două fațete ale femeii de astăzi printr-un mix de purtabilitate și elemente clasice ale anilor ‘50: libertatea, nevoia de mișcare, independentă (prin piese purtabile: basics, office wear, activewear, dar și prin construcțiile produselor de seară) / descoperirea sau redescoperirea propriei feminități și senzualități (inspirația din lenjerie intimă, formele clasice de clepsidră, cupe retro).

Pentru că am menționat popularitatea internațională, sunt curioasă în legătură cu clienții voștri. Cine e publicul-țintă al vostru? Și de unde provine majoritatea acestora?

Popularitatea internațională a brandului a început încă din primii ani, datorită aparițiilor unor vedete cunoscute la nivel mondial care au purtat piese MURMUR. Beyonce a fost prima care a purtat piesele noastre în 2013, urmând nume precum Britney Spears, Madonna, Lady Gaga sau Miley Cyrus. După această rampă puternică de lansare, interesul internațional pentru brand a crescut exponențial.

În acest moment, vindem în peste 30 de magazine partenere din SUA, dar și în magazine din țări precum Coreea de Sud, Japonia sau UK. La nivel de consumator direct, principalii noștri clienți provin din SUA, Germania, UK și Franța. Avem un site propriu internațional pe care îl îmbunătățim de la an la an și livrăm cu ușurință oriunde în lume.

Publicul-țintă e reprezentat de persoane cu media de vârstă de 35 de ani, cu o putere de cumpărare medie spre mare, care-și doresc să poarte piese unice de semnătură de designer și apreciază estetica unică MURMUR.

Știm că ne stă bine cu ce ne stă bine și cu ce ne face să ne simțim excelent, nu numai cu „ce se poartă”. Totuși, tendințele au și ele rolul lor și se poate discuta mult și despre cum voința publică și nevoia maselor poate dicta reapariția unor articole sau elemente sau dispariția altora. Cum vă raportați voi la trenduri? În procesul de creație, în cel de marketing?

Întotdeauna a existat și va exista o ciclicitate a modei. Trendurile apar, dispar și reapar sub diverse interpretări. Piesele MURMUR sunt atemporale, având un mix puternic între trecut și prezent și nu-și pierd din actualitate. Brandul oferă linii recurente pentru anumite produse de semnătură, disponibile de ani de zile și care vor exista și în anii următori.

Există astfel la bază o direcție creativă atemporală, dar se pot observa în fiecare nouă colecție de sezon diverse detalii aliniate la „trenduri”, preferințe actuale: o tipologie nouă de produs, un cut diferit, o anumită paletă cromatică, dar întotdeauna păstrând elementele recognoscibile de design MURMUR. Direcția de design se reflectă și-n strategia de marketing și comunicare, fiind ambele adaptate la contextele și cerințele sociale curente, dar păstrând un fir roșu al valorii și esteticii permanente ale brandului.

Pentru că am deschis discuția: care sunt 3-5 detalii care fac diferența la o ținută în 2024? În viziunea voastră, desigur.

Calitatea materialelor și a finisajelor; alegerea unui cut potrivit pentru tipologia unică a propriului corp; piese vestimentare unice, de „colecție” – alegerea de a cumpăra mai puține piese, dar mai bune și speciale, care să stea la baza propriei garderobe și a styling-ului personal.

Nu pot să nu vă întreb. Ce s-a schimbat, dacă putem vorbi despre vreun fel de schimbare, de când există și o manea foarte populară care menționează numele brandului Murmur?

Menționarea noastră întâmplătoare în melodia devenită de curând virală ne-a purtat numele în menționările și întrebările multor persoane care poate înainte nici nu auziseră de MURMUR. Scena modei românești reprezintă încă o nișă la nivel național. Pe buzele multora vor fi luate ca referință în modă doar branduri internaționale recunoscute mondial și prea puțin ceva local.

De aici probabil surprinderea tuturor că numele unui brand românesc a ajuns să fie tangențial în orice fel cu pop culture. E un moment în care, indiferent de sursa răspândirii veștilor, mai multă lume ca niciodată a avut simpla curiozitate de a căuta un brand românesc și a afla mai multe despre el – lucru care se poate vedea ușor în creșterea traficului de pe site-ul nostru sau din magazinul MURMUR din Mall Promenada București, de exemplu.

Și, sperăm noi, un moment care le-a deschis apetitul general pentru a căuta mai multe informații despre un produs local și să fie doar începutul realizării că avem și-n România numeroase branduri, indiferent de tipologia produsului sau a serviciului, care merită interesul lor.

Ce înseamnă pentru voi Unlock the city?

O cheie de acces a publicului bucureștean și nu numai, către un oraș privit cu alți ochi decât cei „cotidieni”. Un nou mod de a descoperi Bucureștiul și substraturile lui prin diverse activări și activități creative, culturale, accesibile pentru publicul larg.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici