Interviu|Bad and Boujee: „Facem cam 3.000 km într-un weekend cu gig-uri în două locații diferite”

Bad and Boujee este un duo de DJ, un fel de puzzle audio de anvergură, care aduce la fiecare gig, dar și pe frecvența radio, sound-uri și stiluri fresh de old-school rap, electronic, DnB sau dubstep, trap și hip hop autohton.

DJ Lexi și DJ Oldskull sunt prieteni de peste 10 ani și de 6 ani au creat acest concept care s-a extins de la petreceri underground la scene de club și, apoi, la cele mai mai festivaluri de muzică din România. Pentru cei doi, muzica nu trebuie să fie despre perfecțiune, ci trebuie să te facă să te simți bine. Ca să rămână motivați, aceștia fac câte 3.000 km în fiecare weekend pentru a pune muzică în marile orașe, iar atunci când nu sunt cluburi și festivaluri se duc direct pe frecvența Kiss FM, unde au propria emisiune.

Se întâmplă ca pasiunea de adolescent să devină meserie și să ajungi să te bucuri de ea, fără să te prinzi în validări exterioare. O dai dintr-un burnout în altul, dar prinzi încredere și disciplină ca să faci ce-ți place mult timp de acum încolo. Cum? Ți-o zic băieții în felul lor.

Foto: Ștefan Crăciunescu

De unde numele de Bad and Boujee?

DJ Lexi: Ideea ne-a venit de la melodia cu același nume din 2016, care a cunoscut un succes de mari proporții pe vremea aia. Piesa era de la de raperul Lil Uzi Vert.

DJ Oldskull: Și era la modă. Dacă te voiai bun și voiai să ai expunere, trebuia să te iei după un vers cunoscut, un nume de melodie. N-a fost o idee originală, dar a fost una care a funcționat. La noi a mers și uite că azi sunt afișe cu Bad and Boujee, nu separate, cu DJ Lexi și DJ Oldskull.

DJ Lexi și DJ Oldskull au început acest proiect în toamna anului 2017, iar conceptul cu care se adresează rebelilor cu sete de cunoaștere și curiozitate pentru lumea din jur este al doilea de acest fel din țară. Astfel de duo-uri de DJ nu mai vezi decât la Gojira & Planet H care, cu apetitul pentru rime și flow-uri ale lui MC-ului Psihotrop, formează azi FC DNB.

Ați activat în proiecte muzicale independente înainte de acest duo? 

DJ Lexi: Nu prea se laudă, da’ Ovidiu (DJ Oldskull) e veteran în familia Okapi Sound și DJ de cursă lungă. Și-a început activitatea în urmă cu 11 ani printr-o serie de party-uri în Bacău, de unde e. N-avea cine să bage muzică în clubul în care organiza evenimente. Prin 2006 s-a mutat la București. Mă rog, a colaborat cu Grasu XXL, Maximilian, Guess Who, Spike, Junky, Tranda, Nane sau Cabron. Are sute de party-uri la activ. 

DJ Oldskull: Băteam pasul pe loc, toți prietenii mei se mutaseră deja în București. A fost un an de tranziție, până mi-am făcut niște legături OK. A fost cea mai bună alegere să mă mut în capitală. Nu am mai avut vreun weekend liber din 2008.

DJ Lexi: Eu stau în Brașov. Știu cum m-am apucat de DJ-ală, dar nu mai știu când. Tot așa, era nevoie de un DJ într-un club din Brașov, n-aveam nici o treabă cu nimic, deși eram atras de hip-hop și de butoane. Am impresia că locația se numea Hush Hush. Nu mai există de câțiva ani, dar vibe-ul era mișto.

Și cum ați reușit să vă întâlniți și să faceți Bad and Boujee?

DJ Lexi: Știi cum e? Lumea asta a hip-hop-ului, cel puțin cea din generația noastră, este destul de mică. Noi suntem uniți. Știm unii de alții. Ne-am cunoscut într-un turneu cu Grasu și Maxi, la Piatra Neamț.

DJ Oldskull: Nu, la Piatra Neamț ne-am întâlnit a doua oară. Prima oară ne-am văzut în același turneu prin Botoșani. Nu mai ții minte, Lexi?

DJ Lexi: Da, Ovidiu (DJ Oldskull) are dreptate. Mă sunase organizatorul din clubul ăsta din Botoșani să-mi spună că vin băieții grei la un gig și că au nevoie de un DJ. Nu crezusem că mi s-a dus vestea în afara Brașovului. Nici acum nu știu cum m-a sunat tocmai pe mine. Naiba mai știe. Imaginează-ți că aveam o placă de pick-up cu sunete de scratch pe care o am și acum. E una albă, zgâriată toată. O luam după mine pe oriunde mergeam. Eram cu asta și cu un braț de CD-uri. 

Suntem în 2023 și aveți două party-uri pe weekend. În orașe diferite. Câți kilometri faceți într-un weekend bun?

DJ Oldskull: Facem cam 3.000 km într-un weekend cu gig-uri în două locații diferite.

DJ Lexi: Da, dar asta e relativă. Că eu vin din Brașov și el vine din București. Deci dacă trebuie să ajungem în Cluj, Ovidiu mai are de pedalat față de mine. Știu că taică-meu, care conduce aceeași mașină de 12 ani, are mai puțin de 100.000 de kilometri și că eu, cu namila mea, am făcut 200.000 de kilometri în 4 ani. Cu tot cu pandemie.

Chiar așa, cum a fost în pandemie? Teoretic, e bine să fii independent, majoritatea încasărilor ajung în buzunarul vostru, voi centrați, voi dați cu capul. Mai puțin într-un an în care sursa principală de venit părea sa fie sistată pe o perioadă nedeterminată…

DJ Lexi: A fost nasol, ca la toată lumea. Îmi aduc aminte că în timpul pandemiei mergeam în Kruhnen Musik Halle, din Brașov, și mă închideam acolo. Aprindeam becurile și mixam.

DJ Oldskull: Cea mai nasoală a fost incertitudinea. Nu știai ce urmează să se întâmple. Și nu știai nici cât va dura. Asta a fost principala teamă a tuturor. Eu mi-am făcut o casă în pandemie și mă întrebam dacă merită să mai investesc banii în ea.

DJ Lexi: Ne-a ținut mai departe emisiunea de la radio.

Pandemia v-a adus și noi oportunități, iar de atunci aveți propria emisiune la radio.

DJ Lexi: Noi în pandemie am schimbat radioul, adică am început o colaborare cu Virgin Radio în 2019 și am încetat în pandemie, iar în 17 septembrie 2021 am început cu Kiss FM, care e cel mai ascultat post de radio din România. 

DJ Oldskull: Chiar în seara asta lucrăm la emisiunea pentru Kiss FM care se difuzează în fiecare vineri seară, între 22:00–24:00. Știu că e luni, dar durează cam 3 zile să faci o emisiune de două ore pentru radio. La o emisiune clean de radio, ai de cenzurat. Trebuie să asculți melodia de mai multe ori.

DJ Lexi: Fiecare își face bucățile lui de mix. Am făcut o medie și cam un sfert de oră trebuie să dureze o bucată. El face 2-3 bucăți, eu 2-3 bucăți. Fiecare are grijă de pătrățica lui. Toate bucățile ajung la mine, iar eu „construiesc” emisiunea radio. La început a fost cel puțin ciudat. Știind ce muzică comercială se difuzează la radio, ne-am întrebat „Bă, ce căutăm noi acolo?” Acum încep să simt că facem parte din grupul acestui post. E și un colectiv super mișto. Închipuie-ți că sunt oameni cu care nu ne-am văzut decât o dată în viață și avem o super chimie. Ne mai scriem, ne mai batem ciocanele pe un Instagram.

Am văzut că aveți peste 20.000 de ascultători la emisiune. Știu că ați făcut și show-uri împreună cu Kiss FM. Care a fost cel mai tare?

DJ Lexi: Cel mai mare party cu Bad and Boujee și Kiss FM, unde am fost noi headlineri, a fost petrecerea de Revelion din 2022. Noi aveam deja book-uit pe clubul Kruhnen Musik Halle, am băgat și acolo, dar cei de la Kiss ne-au făcut propunerea asta de a pune pe scena din Piața Sfatului din Brașov. Când am fost ziua la probe și am văzut scena aia imensă și afișe cu noi, ne-am dat seama că e mai mare decât credem noi. Am avut DJ în warm up. Frumos! Oricum, tu știi că noi suntem cu coiele pe sus indiferent de cât de mari sau mici am fi. Ei, și ne-am dus. Puhoi de lume. Tot Revelionul a fost live pe radio și pe TV. Am aflat că evenimentul nostru a fost punctul maxim al televiziunii de când există Kiss FM. Ca niciodată, a intrat în top 10 posturi cu program de Revelion. Am fost doi golani care au venit, și-au făcut treaba fără să știe nivelul de producție. Chiar dacă ploua de rupea, unu’ n-a fost să plece de acolo.

Care sunt cluburile sau orașele în care mergeți?

DJ Lexi: Mergem în Cluj, Brașov, Constanța, Timișoara, Târgu Mureș. Sunt câteva locuri în care ne simțim chiar ca acasă: Goblin (Constanța), Kruhnen Musik Halle (Brașov) și Form Space (Cluj). Și am fost la festivaluri ca Awake, Bitch, please! VEST FEST sau am pus muzică în deschiderea unor nume precum Lil Pump.

Există piese care nu părăsesc vreodată setlistul vostru?

DJ Lexi: Sunt câteva piese cheie, de care nu te descotorosești. Deși uneori ai vrea. Știm ”Niggas în Paris” pe de rost. Treaba e că sunt party-uri la care vii cu muzică nou-nouță, îți faci temele din timp și vezi că lumea nu dansează. Acestea sunt momentele în care tre’ să bagi una din cele câteva piese care umplu ringul. Se mai întâmplă. La fel cum ne-au spus niște amici: „Bă, mai schimbați și voi playlist-ul”. Noi dăm sute de euro pe abonamente ca să cumpărăm muzică nouă și sunt unele seri în care n-ai cui să-i pui muzică asta nou-nouță. Sunt câțiva care nu vor să danseze dacă nu-i triggeruiești emoțional cu ceva ce știu deja. Dar cred că asta se întâmplă în general. Ideea este că trebuie să îți observi publicul, care e diferit de la club la club, și să îi dai ceea ce îți cere fără să impresionezi prin penibil. Căci e ușor. Asta se poate întâmplă dacă publicul tău are 20+ și vezi că are apetit pentru trap-ul manelizat din România. E ușor să te autosabotezi dacă nu ai coloană vertebrală. Party-ul acesta este crescut de noi, este ceea ce ne-ar plăcea să auzim în club atunci când mergem drept clienți. Eu întotdeauna am zis că muzica e o energie vie care te poate da peste cap sau te poate ridica.

De unde și cum vă procurați muzică?

DJ Oldskull: Noi tindem către ceva foarte bun. Dacă prin anii 2000, când m-am apucat eu de muzică, aveai 192 MB, acum ai 320 MB. Cred că e important să-ți faci abonamente la platforme, la record pooluri, de unde poți să downloadezi MP3. Noi folosim Tidel, care e asemănător cu Spotify, doar că e mai bun din punct de vedere calitativ. Se poate conecta și la softul cu care noi mixăm. Mergem pe FLAC în detrimentul MP3: FLAC este un format audio fără pierderi, iar MP3 este un fișier audio cu compresie, deci cu pierderi. Formatul FLAC are o calitate mai bună decât formatul MP3. Asta înseamnă 2.000 și ceva de kbit. Duduie!

Hai să aflăm câteva insight-uri despre golanii de la Bad and Boujee.

DJ Lexi: Eu nu mă cazez mai sus de etajul 2 la hotel. Sunt claustrofob și am rău de înălțime. Nu merg cu liftul. Ovidiu este primul care adoarme și ultimul care se trezește. Tot timpul ne luăm camera separate pentru că amândoi sforăim, în special Ovidiu. S-a întâmplat de foarte multe ori să-l aud prin perete.


Text publicat în varianta electronică și cea tipărită a Revistei Golan #6, ediția de iarnă 2022-2023.

mm
Anna Cândea
Om de cuvânt. Cititor, reporter, biciclist amator, gurmand, dar și consumator de concerte. Se ocupă de promovarea evenimentelor într-un loc care a impus standarde ridicate în ceea ce privește calitatea sunetului, acustica spațiului și tratamentul fonic.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici