Interviu︱Gabriel Bota & Bianca Tămaș: „Facem sacrificiile necesare pentru a promova cultura”

Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) revine în Piața Unirii din Cluj-Napoca pentru a VII-a ediție, astfel că în perioada 16-19 septembrie 2021 au loc peste 40 de evenimente cu 13 invitați speciali din opt țări, scriitori de renume internațional: Geneviève Damas (Belgia), Usha Akella (SUA), Peppe Millanta (Italia), Marius Turda (UK), Ciprian Mihali (România), Lotta Elstad (Norvegia), Gonçalo Manuel Tavares (Portugalia), Prof. univ. dr. Daniel David (rectorul Universității Babeș-Bolyai), François-Xavier Bellamy (Franța), Gilles Jobidon (Canada), Tony Mott (România), Fawzia Zouari (Franța), S.A. Cosby (SUA).

Pentru a înțelege mai bine cum este gândit și cum se trudește pentru rezultatele care se văd în zilele de festival, am stat de vorbă cu Gabriel Bota, director al festivalului și prezent în echipă încă de la prima ediție, respectiv Bianca Tămaș, PR-ul FICT.

2013, prima ediție FICT

Cum este să organizezi un festival de carte știind că rezultatele unui proiect cultural sunt printre cele mai greu de contorizat imediat? Se văd și-acum efecte ale primelor ediții?

Gabriel Bota: Cultura este esențială pentru propria noastră existență. Prin urmare, un festival care are ca scop promovarea culturii trebuie să existe, este necesar. Desigur, este foarte dificil de cuantificat un ROI imediat, rezultatele se văd în timp, se transpun în comportamentul social, în implicare civică, în Prezență la viața culturală. Nu voi spune că este greu de organizat, voi sublinia doar că este Esențial. Și, da, se văd efecte încă de la prima ediție fiindcă întotdeauna am găsit metode inedite de a promova Cartea și Lectura iar publicul s-a obișnuit, chiar îl așteaptă.

Bianca Tămaș: Eu am fost la început voluntară, apoi iar în organizare, apoi iar voluntară. FICT a fost de la început și va rămâne un altfel de festival. Suntem copleșiți de festivaluri de muzică, de anunțuri cu line-up-uri, iar cred că uneori e nevoie și de o oază de liniște în toată agitația cotidiană. Eu am văzut cum festivalul a crescut, cum a devenit internațional, cum am muncit să încercăm să doborâm un record mondial. Văd că lumea începe încet, dar sigur, să se mai oprească și asupra cărților, de aceea este nevoie să le scoatem în față. De aceea este nevoie de un astfel de festival.

FICT 2014

În strânsă legătură cu întrebarea anterioară, aș vrea să știu cum reacționează posibilii parteneri (privați și instituții publice) când ajung în contextul de a susține promovarea culturii, o zonă încă atât de nișată? Cu alte cuvinte: există încă reticență față de „neproductivitatea” cititului?

G.B.: În primul rând, mă bucur că există parteneri care sunt alături de FICT încă de la început (și le mulțumesc tuturor), au înțeles cât de important este acest festival și ne-au susținut. În al doilea rând, tocmai din cauza faptului că rezultatele nu sunt imediate e complicat să găsești noi parteneri. Căutăm în fiecare an să creștem și ne interesează mai ales ca cei care ni se alătură să rezoneze cu mesajul de fond al FICT, dar da, într-o lume complexă și greu de gestionat, sunt puțini oameni care aleg să ne susțină. FICT nu ajută la creșterea business-ului unui partener, dar ajută, cu siguranță, la dezvoltarea calității umane a celor care lucrează în companii.

B.T.: Am observat că nu poți organiza nimic fără prieteni. Așa că și pentru FICT am apelat la prieteni, să ne ajute cu tot felul de detalii. Mulți, din păcate, au fost reticenți, tocmai fiindcă este vorba despre carte și este ideea generală că „nu prinde la public”. E păcat, sincer. Fiindcă dacă este să vedem situația strict din punct de vedere al promovării, noi, cititorii, suntem o nișă care nu este suficient de mult exploatată de oamenii de marketing. Și suntem mult mai mulți decât pare.

Voluntarii de la FICT 2015

Cu ce gânduri a pornit festivalul acum 7 ani și care erau previziunile și speranțele pe termen lung? Vi se pare că le-ați atins?

G.B.: Cu siguranță da. Dacă la început am avut câteva zeci de mii de vizitatori, la ultima ediție am trecut de o sută de mii. Ne-am propus încă de la început să aducem Cartea, Scriitorul și Arta în mijlocul orașului, în Agora, printre oameni și cred că am reușit. Aceasta este și rețeta FICT: totul în jurul Cărții! O rețetă care este îmbrățișată și pe plan internațional, de exemplu, Salon du Livre din Paris, care anul viitor se va organiza într-un mod similar. Sunt foarte fericit că până acum, la FICT, au fost scriitori incredibili de valoroși pe care publicul român a avut șansa să-i cunoască. Sperăm să mergem mai departe și să ne autodepășim.

B.T.: În 2014, când am fost eu pentru prima dată voluntară la FICT, a fost pentru mine o experiență extraordinară. Am fost voluntară și la alte festivaluri, dar nicăieri nu am simțit atât de pregnantă ideea de comunitate, de familie. Acest sentiment a rămas de-a lungul anilor. De asemenea, am observat că prin intermediul FICT au început să fie mai cunoscuți autorii români și străini, dar și editurile de la noi din țară.

Târgul de carte de la FICT 2015

Strict ca cifre, cum a crescut festivalul dacă ne referim la invitați, edituri participante și spectatori ai evenimentelor? Și cum se anunță ediția de după „anul pandemic” din acest punct de vedere?

G.B.: Ediția din acest an este o ediție hibridă. Am schimbat construcția și am adaptat-o la timpul pandemic. Mai întâi, construcția va fi una tip piațetă, complet deschisă, care permite regulile de distanțare. Mai apoi, am preferat ca mulți scriitori internaționali să intervină online în conferințe care se transmit în timp real pe un ecran montat în Piața Unirii din Cluj-Napoca, dar și pe canalele oficiale FICT. De asemenea, am redus cu două zile festivalul, de la 6 la 4. Anul acesta vor fi 45 de edituri prezente, 42 de evenimente, 50 de lansări de carte, 13 invitați speciali din 8 țări, conferințe, dezbateri, evenimente speciale. Ne adaptăm, însă ridicăm nivelul evenimentelor, practic, în cele 4 zile de FICT, de la 10:00 până seara la 21:00, vor fi evenimente fără pauză. Astfel, îi invităm pe toți cei care iubesc cartea să aleagă, să ne treacă pragul cu toată încrederea.

B.T.: Eu sunt foarte entuziasmată în legătură cu ediția din acest an. Chiar dacă va fi diferit, se anunță 42 de evenimente, unul mai interesant decât celălalt. Vorbim despre cărți, despre sentimente, avem concerte, avem glume. Cred că fiecare om care aruncă un ochi peste program găsește măcar un eveniment cu care să poată rezona.

Mihai Șora, premiul „Un veac de dăruire”, FICT 2017

Pentru că vorbim despre un festival internațional, cum este experiența aducerii invitaților care vin de peste hotare și ce eforturi suplimentare presupune contextul pandemiei actuale?

G.B.: A fost cel puțin dificil fiindcă deplasările internaționale impun alte reguli (care se schimbă des), de exemplu cele de carantină. Vorbim de scriitori din SUA, Canada, Norvegia, Italia, UK, Franța, Belgia și Portugalia. De aceea, am preferat cu mulți dintre ei să mergem pe varianta online. Eforturile au ținut mult de potrivirea fuselor orare, de calcule și programarea intervențiilor. Însă am reușit să ne organizăm și să propunem publicului scriitori incredibili de buni și de diferiți.

B.T.: Pentru mine, experiența a constat în multe mailuri și telefoane, discuții, stabilirea orelor în funcție de diferențele de fus orar. E păcat că nu vom putea să îi vedem pe viu pe acești autori de renume internațional, dar și faptul că vor fi prezenți online, vor sta de vorbă cu noi, ne vor împărtăși din gândurile lor, este o experiență extraordinară. Ne adaptăm vremurilor în care trăim, dăm din coate, ieșim din zona de confort, facem sacrificiile necesare pentru a ne putea îndeplini scopul: să promovăm cultura scrisă.

Marea Lectură, FICT 2018

Știm de ce ar merge un cititor la festival, dar cum motivăm sau cum atragem publicul necititor la FICT?

G.B.: Cartea e viață și iubire. Cartea e propriul nostru prezent și viitor. FICT nu face altceva decât să ne arate tuturor magia Cărții. Trebuie doar să facem un efort și să facem cunoștință cu ea. În rest, restul vine de la sine.

B.T.: Publicul necititor nu trebuie să vină pentru cărți. Poate să vină pentru noi, ca oameni, pentru cei din echipa de organizare, pentru voluntari, pentru expozanți, să stea de vorbă cu noi, să ne cunoască, să ne vadă entuziasmul și cu siguranță vor pleca de acolo și cu o carte.

Vezi aici programul evenimentelor de la ediția a VII-a a Festivalului Internațional de Carte Transilvania.

Fotografiile care ilustrează acest interviu provin de pe contul oficial FICT și sunt folosite cu acordul deținătorilor.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici