Interpretări ale realității #5: dezbatere pornind de la „Frontierele cunoașterii”

Seria de întâlniri „Interpretări ale realității” continuă cu o discuție care pornește de la volumul „Frontierele cunoașterii”, de A. C. Grayling, apărut în 2023, la Editura Trei, în traducerea lui Bogdan Ghiurco.

Câteva dintre temele abordate la întâlnire vor fi: relevanța dezvoltării tehnologice și a interpretării istorice pentru înțelegerea lumii în care trăim, stimularea gândirii critice și etica contemporană, analiza modurilor în care societatea și valorile ei influențează procesul de acumulare și interpretare a cunoștințelor.

Invitați

  • Cristian Iftode, conferențiar la Facultatea de Filosofie a Universității din București, unde predă cursuri de etică, terapie filosofică, estetică și filosofie contemporană. A publicat numeroase studii în lucrări colective sau reviste de specialitate din țară și străinătate, precum și volume de autor, dintre care menționăm Viața bună. O introducere în etică (2021) Filosofia ca mod de viață: Sursele autenticității (ediția I 2010, ediția a II-a 2022) și Aristotel. Problema analogiei și filosofia donației (2015).
  • Alina Pavelescu, istoric și arhivist, director adjunct la Arhivele Naţionale ale României. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București și are un doctorat în științe politice obținut în anul 2009 la Institut d’Etudes Politiques din Paris. Titluri publicate recent: Martha Bibescu și vocile Europei (editor, 2017); Anna Lahovary, Nebiruita flacără a vieții (trad. din franceză, note și studiu introductiv, 2018), Louis Basset, Războiul unui slujitor devotat. Jurnalul inedit al secretarului regilor Carol I și Ferdinand (traducere din franceză și studiu introductiv, 2019).
  • Vasile Decu, jurnalist de știință, colaborator PressOne, traducător și autor al newsletterului Biblioteca Exploratorilor, dedicat nonficțiunii.

Moderatorul evenimentului este Dan Petre, doctor în sociologie şi specialist în ştiinţele comunicării, conferenţiar universitar la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul SNSPA.

Despre carte și autor

A. C. Grayling adoptă o abordare interdisciplinară unică în acest volum, aducând împreună domenii aparent diferite precum știința, istoria și psihologia și oferă o perspectivă comprehensivă asupra cunoașterii umane și a procesului său de dezvoltare și se angajează și în explorarea limitelor acestora.

Cartea oferă o privire în profunzime asupra modului în care societatea și valorile ei influențează procesul de acumulare și interpretare a cunoștințelor, iar prin intermediul analizelor detaliate și a provocărilor aduse cititorului, încurajează dezvoltarea gândirii critice. Cartea poate servi ca un ghid util pentru cei interesați să-și extindă perspectiva asupra lumii și să-și pună în discuție propriile convingeri.

A. C. Grayling, cunoscut și ca Anthony Grayling, este filosof, scriitor și academician britanic renumit pentru contribuțiile sale semnificative în domeniul filosofiei și al gândirii critice. A studiat la Universitatea din Oxford și a obținut doctoratul în filosofie la Universitatea din Oxford. Este autorul a numeroase cărți care acoperă o gamă largă de subiecte, de la filosofie și etică la istorie și literatură și este cunoscut publicului pentru stilul său accesibil și capacitatea sa de a explora concepte complexe într-o manieră provocatoare. Pe lângă activitatea sa de scriitor, a fost implicat și în educație, fiind fondatorul și fostul director al New College of the Humanities din Londra.

Acces

Evenimentul va fi transmis live pe pagina Cărturești Carusel și accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici