Interacțiuni cu Festivalul Internațional de Carte Transilvania 2023. Perspectiva unui vizitator

În ultimii ani festivalurile de carte au început să fie organizate în tot mai multe orașe. Este o bună strategie pentru a fi atrași cititorii, dar și pentru a face cunoscute intențiile editoriale. Unele edituri există doar pe site-uri sau doar din auzite, iar o editură care pretinde că publică ceva pentru cititori interacționează cu aceștia. Toamna aceasta am decis să merg la Festivalul Internațional de Carte Transilvania pentru a interacționa și cu publicațiile editurilor din zona de vest a României. Comparația cu Bookfest sau Gaudeamus a fost un alt criteriu pentru deplasarea mea la Cluj.

Mi-a plăcut amplasarea scenei în centrul târgului de carte, ceea ce a permis oricui era interesat să fie printre standurile editurilor și să asculte ceea ce vorbeau invitații de la evenimente. De asemenea, zona de relaxare și citit a fost bine gândită și poziționată. Prezența publicului a fost într-o atmosferă liniștită și relaxantă. E important să înțelegem că oamenii sunt sufletul unui festival, ei sunt cei care dau valoare cărților, ei sunt cei care admit sau resping calitatea unei scrieri și nu numai. Tema ediției a fost una actuală și foarte bună, „AI și Cartea”, iar o serie de dezbateri s-au concentrat în jurul acestei teme: „[…] dorim să înțelegem împreună că între tehnologiile moderne și carte nu există incompatibilitate ci, mai mult, complementaritate. Din orice viitor, oricare ar fi e, nu poate lipsi cartea, educația și cultura”, ne-au spus organizatorii. De menționat oferta pentru copii mici și adolescenți, care a fost foarte bogată și atractivă. 

Festivalul Internațional de Carte Transilvania nu este un târg de carte mare, impunător, dar mi-ar fi plăcut să interacționez cu și mai multe edituri din țară, pentru că acestea există. Am sesizat un amestec de edituri care promovează intens teme precum misticismul, filosofia orientală, ezoterismul, religiozitatea, pseudoștiința, etnocentrismul și marile edituri cunoscute care oferă o diversitate a cărților publicate (Editura Trei, Editura Humanitas, Editura Polirom). Am remarcat că cititorii erau mult mai prezenți la standurile acestor edituri mari. Nu contest, și la editurile mici, de nișă, am găsit câte două-trei titluri de bună calitate, dar de altfel nu pot să îmi explic energia și investiția în tipărirea de cărți care nu oferă mai nimic. 

Eu am avut așteptări destul de mari pentru acest festival, dar e păcat de lipsa unei diversități a editurilor prezente și o mai bună alegere a autorilor și prezentărilor de carte din programul evenimentului. Clujul este un oraș european, dezvoltat, și poate concura în promovarea de carte și interacțiunea cu cititorii într-un mod mult mai convingător.

Câteva recomandări de carte ce mi-au atras atenția: 

  1. Holera și „duhul comunismului”. Inventarea socialului în România, 1831-1914, de Călin Cotoi, Editura IDEA Design & Print, Cluj, 2023. Foarte rar reușesc să găsesc în domeniul sociologiei o carte care să fie bine structurată și să propună o temă inteligentă, din acest motiv am ales să o citesc.
  2. Indisciplina ficțiunii. Viața de după carte a literaturii, de Mihaela Ursa, Editura Casa Cărții de Știință, Cluj, 2022. Mihaela Ursa scrie foarte bine în materie de critică și teorie literară. Cunosc stilul autoarei din volumul Eroticon. Tratat despre ficțiunea amoroasă și am decis să descopăr și acest studiu dedicat unor clasici din literatura universală.
  3. Lunga viață a Mariannei Ucrìa, de Dacia Maraini, Editura Școala Ardeleană, Cluj, 2020. Dacia Maraini a fost autoare invitată la acest festival și așa am ajuns să citesc despre ceea ce a scris. Romanul tradus de Gabriela Lungu este cel mai cunoscut și apreciat al autoarei din Italia. O poveste din Sicilia secolului al XVIII-lea, care pune în centrul atenției capacitatea femeii de a fi independentă.
  4. Operă Poetică, de Konstantinos Kavafis, ediție bilingvă, Editura Școala Ardeleană, Cluj, 2023. Este de apreciat efortul editurii de a pune opera completă a poetului grec Kavafis într-o ediție de colecție. Arată foarte bine ediția și e de citit.
  5. Împăratul Traian. O epocă a istoriei universale, de Karl Strobel, Editura Mega, Cluj, 2022. La această carte mi-a atras atenția autorul, care a predat în multe universități europene de prestigiu. Cartea are un aparat critic impresionat și o abordare autentică asupra istoriei Romei și a Împăratului Traian. 

Festivalul Internațional de Carte Transilvania are un potențial bun, locația este bună, spațiul cultural și geografic prezintă multe calități, dar e nevoie de o prezență mai atractivă și mai mare a editurilor din această zonă a țării, e nevoie de o mai bună diversitate a prezentărilor și lansărilor de carte. Îi felicit pe organizatori pentru efortul depus și îi încurajez să exploreze și mai mult sfera editorială a României. Va fi un câștig pentru ei și pentru publicul doritor de carte bună. E important să știm că publicul este cel care aduce un punct important de valoare unui festival.


Fotografii de Dragoș-Andrei Preutescu

mm
Dragoș-Andrei Preutescu
Doctor în sociologie, blogger și un pasionat al filosofiei, totul e despre oameni și locuri într-un frumos joc al imaginației. A fost librar și urmărește constant ceea ce se publică și se scrie în România. Coordonează clubul de carte „Cuibul visurilor” și proiectul de cultură rurală „Grădina din cărți”.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici