Insomnia, longeviva cafenea din Cluj-Napoca, introduce meniuri personalizate pentru artiști

Insomnia Cafe & Bistro, cea mai longevivă cafenea din Cluj-Napoca, vine cu un concept inedit, incluzând în meniu variante de prânz personalizate pentru artiștii clujeni și nu numai.

Insomnia este punctul zero al boemiei clujene. De-a lungul timpului, aici au avut loc cenacluri literare, spectacole de teatru, expoziții de pictură, dar, mai ales, a fost locul de întâlnire al tuturor celor care poartă, ca pe un statement, titulatura de „boem”, nu fiindcă și-au însușit-o, ci fiindcă s-au rupt din cotidian, de cele mai multe ori fără să-și dorească neapărat, ci fiindcă așa le-a cerut-o iubirea pentru artă. Având ca logo o un porc care… iubește o oaie, localul a știut mereu să fie la fel de boem ca cei care îl frecventează.

Insomnia a împlinit în această primăvară 25 de ani de existență, fiind de la începuturi un loc de adunare pentru artiștii clujeni, de la pictori, la actori și scriitori. Inițial a fost o galerie de artă, unde artiștii din Cluj-Napoca se adunau și își pierdeau timpul printre discuții de suflet, dar și despre cultură. Erau tineri, păreau să nu aibă somn, discuțiile întinzându-se până târziu în noapte.

„Am deschis a doua galerie foto privată din țară. Prima galerie de acest fel fusese deschisă în București. Era galerie foto, dar și de artă contemporană fiindcă nu făceam doar expoziții de fotografie. Un an de zile doar asta a fost, apoi, încet-încet, a început să se transforme în ceea ce este azi. În perioada aceea, când deschisesem galeria, realizam și o revistă de fotografie. Prima revistă de acest fel, color, din România. Înainte existau doar alb-negru. Am avut și o redacție lângă galerie și când aveau loc evenimente acolo serveam un pahar de ceva sau o gustare. O dată a venit Adrian Suciu, era redactor-șef la un ziar local din Cluj și a zis: Dar ce crâșmă faină aveți aici. Cum se numește? Era o perioadă în care nu dormisem aproape deloc și majoritatea nopților le-am petrecut acolo. Iar o colegă de-ale mele, care era redactor-șef la revistă și care pierduse nopțile alături de mine, a zis: Insomnia! Și așa s-a numit. După aceea, Adrian Suciu a scris un articol că în Cluj s-a deschis o cafenea secretă”, a povestit Tünde Markos, proprietara localului, care ca specializare este artist vizual.

După 25 de ani, o schimbare determinată de pandemie

Odată cu aniversarea unui sfert de veac, Tünde Markos, proprietara localului, a simțit nevoia unei schimbări pentru a face față modului în care lumea s-a schimbat din cauza pandemiei. Astfel, cafeneaua a devenit și bistro, iar fiindcă Insomnia a fost mereu casa artiștilor, Tünde a stat de vorbă cu prieteni de-ai ei, cu scriitori, actori, pictori, muzicieni, pentru a vedea între ce ore servesc de obicei aceștia prânzul și ce ar prefera să mănânce. Astfel, au apărut meniurile personalizate pentru artiști.

„Mai în glumă, mai în serios, mereu am considerat că Insomnia nu face parte din domeniul HORECA. Am considerat că ceea ce fac eu aici este o activitate culturală. Totuși, mi-am dorit să fie și mâncare, să fie și bistro. Așa că am renovat-o, i-am oferit un alt aspect, în care arta să fie centrală, și am început să caut bucătari. A fost foarte greu să găsesc în această perioadă a pandemiei, dar în cele din urmă am găsit un băiat, un indian de care mie îmi place foarte mult și care gătește extraordinar de bine. Am adăugat mâncarea indiană în meniu. Insomnia a fost mereu un loc de întâlnire al diferitelor culturi și va rămâne în continuare. Aceste schimbări nu anulează esența localului. Va rămâne în continuare locul preferat de întâlnire al artiștilor, însă acum este cu un twist. Ne propunem să organizăm și evenimente, cât mai diversificate, pentru ca orice clujean, indiferent de preferințele sale, să se poată simți acasă la noi. M-am gândit la cei pentru care acest local a luat, de fapt naștere, și anume artiștii. Astfel, au fost concepute meniuri personalizate pentru actori, scriitori, muzicieni și artiști plastici. Am stat de vorbă cu mai mulți artiști, din fiecare categorie. Am întrebat scriitori, muzicieni, artiști plastici, actori, între ce ore iau prânzul și ce le place să mănânce și să bea de obicei. Și astfel am conceput meniurile personalizate pentru fiecare artist”, a mai spus Tünde.

Meniuri servite la orele preferate de muzicieni, actori, scriitori și artiști vizuali

Meniuri pentru artiști se pot comanda între anumite ore, acestea fiind cele preferate de fiecare categorie în parte, după cum urmează: prânzul muzicianului (15:00-17:00) cu varianta non-veg (un pahar de vin roșu 150 ml La capella Trio, coastă cu cartofi wedges, salată asortată) și vegetariană (un pahar de vin roșu 150 ml, cartofi dulci cu salată asortată și sos); prânzul actorului (13:00-16:00) în varianta non-veg (50 ml de Unicum sau Jagermeister, butter chicken cu orez șofran, Pilsner Urquell țap) și cea vegetariană (50 de Unicum sau Jagermeister, aloo matar vegetarian, Pilsner Urquell țap), prânzul scriitorului (16:00-18:00) pentru non-veg: 50 ml țuică de prune, supă de pui, pizza Insomnia, bere Ursus 0.33 l) și vegetarieni (50 ml țuică de prune, supă de morcovi şi coriandru, pizza vegetariană, bere Ursus 0.33 l). În final, seara o încheie prânzul artistului vizual (21:00-01:30), tot în două variante: non-veg (50 ml tequila Serano, ciorbă de burtă 200 ml, ardei iute, smântână, pâine, piept de pui la grătar cu cartofi wedges și salată de sezon, Bere Ursus la 0.33 l) și vegetariană (50 ml tequila Serano, supă daal, curry vegetarian, orez cu șofran, Bere Ursus 0.33 l).

„Desigur, oricine poate să comande aceste meniuri, nu trebuie să fie neapărat artiști pentru a se bucura de ele”, explică Tünde.

Fotografii realizate de Andrei Niculescu

mm
Bianca Tamas
Bianca Tămaș este specialist PR de meserie și scriitoare de suflet. A publicat până acum patru volume, două de poeme în proză și două romane. De asemenea, este doctorandă în cadrul Școlii Doctorale de Comunicare, Relații Publice și Publicitate și își scrie teza despre influencerii de pe Instagram. Se consideră un recipient pentru amintiri și colecționează apusuri.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici