Închisoarea Tăcerii: cea mai mare investiție într-un muzeu românesc în ultimii 33 de ani

foto: memorialulramnicusarat.ro

9 milioane de euro vor fi cheltuiți prin PNRR pentru cea mai mare investiție pentru un muzeu în România, în ultimii 33 de ani. Memorialului „Închisoarea Tăcerii” de la Râmnicu Sărat, unde au fost închiși, printre alții, liderii țărăniști Ion Mihalache și Corneliu Coposu, va fi reabilitat, relatează Europa FM.

Lucrările vor începe în luna martie, anul viitor, și sunt programate să dureze 33 de luni. Doar în primul an se speră că aproape 60.000 de persoane vor vizita Memorialul „Închisoarea Tăcerii” de la Râmnicu Sărat.

Directorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, Daniel Șandru:

foto: memorialulramnicusarat.ro

„Vom consolida și restaura imobilul închisorii și, de asemenea, vom avea și o construcție nouă care va avea funcțiunea de centru educațional privind comunismul din România. Vor exista rezidenți ai expoziției permanente și temporare, conferințe, sală de cinematograf”, a explicat Daniel Șandru, directorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, pentru Europa FM.

Lucrările nu vor interveni asupra arhitecturii sau specificului închisorii.

„Vrem să evidențiem atrocitățile comise în timpul regimului comunist”

foto: memorialulramnicusarat.ro

Daniel Șandru mai spune că „scopul este, evident, și unul care să aducă în atenția publicului atrocitățile comise în timpul regimului comunist și tipul de detenție care exista la Râmnicu Sărat, care a fost unul de natură singulară – în sensul în care deținuții erau singuri într-o celulă, ținuți în frig și în întuneric și, mai ales, în tăcere”.

Închisoarea Râmnicu Sărat a fost una dintre cele mai de temut ale României interbelice și comuniste. Timp de aproape 10 ani, comandantul închisorii a fost torționarul Alexandru Vișinescu, condamnat ulterior pentru crime împotriva umanității. Mai este cunoscută și sub numele de „Închisoarea Tăcerii” din cauza regimului extrem de dur ce le interizcea deținuților să vorbească sau să scoată sunete, precizează sursa citată.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici