În premieră la Timișoara, Teatrul Postnațional Interfonic prezintă un spectacol despre abuz în facultățile de teatru: „Actrițe. Adică, scuze că te ating”

Teatrul Postnațional Interfonic prezintă spectacolul despre abuz în facultățile de teatru „Actrițe. Adică, scuze că te ating”, de Michal Telega, în premieră la Timișoara, la HEI – House of European Institutes. Spectacolul, în regia lui Mihai Păcurar, este realizat în contextul campaniei antibullying a Teatrului Postnațional Interfonic „Un elefant mai puțin (sau mai mult) în cameră”.

4-5 octombrie
HEI – House of European Institutes
Bastion 1, Timișoara
„Actrițe. Adică, scuze că te ating” de Michał Telega
Traducerea: Marina Palii
Regia: Mihai Păcurar
Distribuția: Mădălina Mușat, Paula Dunker, Oana Hodade, Oana Pușcatu, Carmen Ghiurco, Kinga Ötvös
Sound design: Vlaicu Golcea
Supervizor tehnic: Alexandru Andrei
Producătoare: Laura Trocan

Text realizat în urma interviurilor cu cinci studente la teatru

„Actrițe. Adică, scuze că te ating”, în regia lui Mihai Păcurar, este o producție marca Teatrului Postnațional Interfonic și se înscrie în demersul organizației de a adresa, prin mijloace specifice artelor performative, abuzul fizic și emoțional prezent în cadrul instituțiilor și colectivelor artistice.

Spectacolul vorbește despre sistemul piramidal din mediul teatral, în care factorii de decizie care își exercită puterea acceptă, tacit sau vădit, situații abuzive în procesele de muncă.

Textul este scris de Michał Telega și a fost realizat în urma unor interviuri cu cinci studente de la Facultatea de Actorie a Academiei de Arte Teatrale din Cracovia, pe tema depășirii limitelor și a exploatării și abuzului în procesul de lucru artistic.

Michał Telega (n. 1996) este regizor de teatru și absolvent, în 2021, al Academiei de Arte Teatrale Stanisław Wyspiański din Cracovia.

„Propunerea mea legată de această problemă și în special de acest text are de-a face cu ideea de identitate. Identitate individuală. Atunci când, în relațiile interumane de orice fel, primează satisfacerea propriilor nevoi, atunci când prejudecățile și manipularea devin arme, identitatea de sine e prima victimă. Acest spectacol este un manifest împotriva anulării identității.” (Mihai Păcurar)

Spectacolul va avea câte trei reprezentații pe zi, în datele de 4 și 5 octombrie 2023, la Timișoara, în cadrul „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii:

  • 4.10.2023, de la ora 18:00, de la 19:00 și de la 20:00
  • 5.10.2023, de la ora 18:00, de la 19:00 și de la 20:00

Locuri limitate și acces gratuit

Locurile sunt limitate. Este necesară înscrierea printr-un email la adresa: hei@eunic-romania.ro

Durata unei reprezentații este de 40 de minute, iar spectacolul este recomandat persoanelor care au peste 16 ani.

Spectacolul este realizat în coproducție cu Institutul Polonez din București și cu sprijinul Goethe Institut București și Kinema Ikon.

Accesul la evenimentele publice HEI – House of European Institutes este gratuit și deschis tuturor, vizitatori ai Timișoarei și membri ai comunităților orașului deopotrivă, indiferent de abilități, credințe, stil de viață.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici