„În căutarea Paradisului”. József Bartha la Borderline Art Space

Vineri, 15 martie, începând cu ora 18:00, Borderline Art Space (Iași) găzduiește expoziția „În căutarea Paradisului” a artistului József Bartha. Curatoriată de Kata Ungvári-Zrínyi, expoziția poate fi vizitată până în data de 8 aprilie 2024.

Argument curatorial

Proiectele instalaționale ale lui Bartha József lucrează cu obiecte încărcate simbolic într-un univers poetic. Această lume se construiește printr-o logică de tipul viselor: obiectele se întâlnesc în viziuni stranii, însă aceste viziuni ne lovesc în stomac prin aluziile lor cu caracter politic și printr-o maturitate a tratării conotațiilor complexe. Instalațiile În căutarea Paradisului și Paradisul pierdut sunt manifestări obiectuale a imaginarului colectiv al prezentului, fragmentat și reansamblat după modele noi, nerecunoscute încă…

Nostalgia este un element recurent, fie dacă apare în vazele de sticlă colorată, realizate artizanal, fie dacă ne surprinde în pezența brazilor tăiați. Se pare că și spațiul capătă caracterul viselor: suntem închiși înăuntru și afară în același timp. Iar printre multiplele și complexele dinamici ale puterii atârnă agățate oasele idealurilor – ale unor ființe create cu grijă, prin vibrațiile spiritului și manopera minții.

Deși elementele de fier și sârma ghimpată sunt foarte reale, structura pe care o creează este cumva bidimensională, ca o mâzgăleală, pe lângă prezența solidă a pinilor, care umplu spațiul fizic și, în același timp, deschid spațiu mental. Același lucru este valabil și pentru forma săgeților în portocale.

Seturile de intenție umană și violență umană se suprapun aproape complet, iar acest lucru este expus la nivelul societății: amenințarea dictaturii și prezența constantă a represiunii modelează lumea tematică a întregii expoziții: în lucrările lui Bartha vedem realități înăbușite, blocate, segregate, epuizate și deconectate în coerența lor.

Nostalgia obiectelor, semnele proceselor descompunerii și prezența firească a elementelor organice conferă spațiilor o estetică specifică ce este familiară, aproape intimă pentru privitor – dar ceea ce rupe „vraja” ei este ordinea strictă și clară prezentă în compoziții sub multe forme. Noțiunea de dictatură, menționată verbal și sugerată de unele recuzite, este astfel prezentă și în poziționarea și sistemul obiectelor. Fiecare instalație împachetează o analiză particulară a condiției umane (societale) într-o viziune compactă din punct de vedere mental și profund afectivă.

Despre József Bartha

József Bartha (1960, Odorheiu Secuiesc) trăiește și lucrează la Târgu Mureș. Este artist vizual, scenograf, curator, conferențiar universitar la Universitatea de Artă din Târgu Mureș unde predă scenografie și artele vizuale. Inițiator și organizator al mai multor proiecte naționale și internaționale de artă contemporană. Este fondatorul și președintele Fundației ARTeast și a spațiului de artă contemporană B5 Studio din Tg. Mureș. Studii la Institutul de Arte Plastice din Cluj (1987) și la Universitatea de Artă din Budapesta (DLA, 2012).

Pe lîngă alte granturi internaționale, în 1996 a fost bursier ArtsLink în SUA, iar în 2005 a primit bursă de la Boswill Art Committee din Elveția. Lucrările conceptuale a lui Bartha József includ fotografii, instalații, videoinstalații și intervenții artistice, cu expoziții personale în Romănia, Slovacia, Ungaria, Cehia și SUA. Din 1992 a realizat mai mult de 90 de scenografii la teatrele din Romănia, Ungaria, Slovacia și Serbia. Pe lîngă mai multe premii naționale și internaționale de scenografie a fost nominalizat de patru ori pentru premiul UNITER pentru cea mai bună scenografie pe care în 2014 a și câstigat pentu scenografia spectacolului Hamlet regizat de László Bocsárdi la Teatrul Tamási Áron din Sfântu Gheorghe.

Expoziția este organizată de Borderline Art Space prin Asociația Culturală AltIași și face parte din proiectul „Comunitatea inactivă”, co-finanțat de AFCN. 

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici