Joi, 12 decembrie 2024, Borderline Art Space găzduiește deschiderea expoziției de pictură a artistului Dan Voinea. Intitulată „Între secunde: o coregrafie a căderii”, expoziția este curatoriată de Cristian Nae și poate fi vizitată până pe 31 ianuarie 2025.
Argument curatorial
Pictura este, fără îndoială, activitatea culturală cea mai importantă prin intermediul căreia umanitatea a produs imagini în decursul istoriei. Iar imaginile au reflectat timpul trăit și au intenționat să persiste, să dăinuie în timp, să se opună uitării și evanescenței. Înainte de apariția fotografiei, care s-a prezentat drept o tehnologie capabilă să condenseze durata temporală într-o clipă înghețată, într-o secundă, pictura a fost cea care marchează, captează și stochează timpul. Însă pictura este capabilă și să expandeze timpul, să aducă laolaltă timpuri diferite, să destabilizeze curgerea liniară a fluxului temporal. Pictura este, cu alte cuvinte, intrinsec heterocronică.
Dan Voinea pictează mișcarea, separând durata în clipe distincte fără a expune însă un „moment decisiv”, precum cel urmărit de fotograful Henri Cartier Bresson, cu alte cuvinte, o acțiune exemplară. El utilizează pictura asemeni dispozitivelor cronofotografice de la începutul secolului al XX-lea, pentru a releva ceea ce ochiul uman nu este capabil să înregistreze în viteza cu care se derulează de obicei experiența noastră cotidiană. Altfel spus, pictura sa captează și expandează temporal ceea ce se află între secunde: momentele de incertitudine, momentele de fragilitate, momentele de indecizie. Posturile personajelor sale sunt înghețate, decupate dintr-un flux al acțiunii, pentru putea fi examinate. Expuse serial, ele relevă o reflecție existențială asupra libertății și constrângerilor individuale. Imaginile sale sunt așadar deopotrivă imagini-timp și imagini-afect.
Senzația de claustrare experimentată în spațiile pe care le pictează când precis și exuberant din punct de vedere cromatic, când tern, cu culori de pâmânt, generează afecte precum anxietate, furie și neputință. Aceste afecte traversează cadrele în care performează personajele umane, reprezentate captive în spații intime – apartamente de bloc, ateliere, spații îngrădite. Pictura sa transmite convingător fragilitatea ființei umane – cu atât mai puternică cu cât este asociată în aceste imagini masculinității –. Ea ne reamintește nu doar precaritatea condiției artistului în societate, ci și momentele de criză cu care ne putem confrunta fiecare dintre noi. În acest context, pictura prezintă ireprezentabilul. În acest fel, însă, imaginea picturală îmblânzește realitatea atunci când coerența sa experimentată psihic riscă să se destrame, făcând-o din nou suportabilă.
Dan Voinea (n. 1970, Brașov) este un artist care trăiește și lucrează în Craiova, România. Picturile sale onirice expun trecutul și prezentul în lucrări care sunt uneori alienante, uneori dezorientante și uneori premonitorii, dar întotdeauna puternic redate; rezultatul este un corp de lucrări care este deopotrivă sinistru și nostalgic. Voinea îmbină practicile tradiționale și contemporane în piesele sale emoționale – construiește scene prin punerea în scenă a unor modele vii, fotografiază diverse mișcări și interacțiuni ale acestora, apoi pictează folosind o tehnică de maestru vechi. La prima vedere, aceste lucrări au un ton straniu, dar, cu toate acestea, cu cât privirea stă mai mult pe aceste suprafețe ambigue, cu adâncimi misterioase și perspective îndrăznețe, se anunță o înălțare a vieții.