În tren spre București (marți, 29 iunie 2021) îmi aminteam cum am ratat gala de anul trecut. Amânată de la final de martie în iunie, prima ediție Gopo pe timp de vară, limitată la 500 de participanți. Am zis că nu m-am dus de căldură, de măști, de disconfort. Dar acum e la fel de cald, dacă nu și mai cald. Și e o ediție ciudată fiindcă nu prea au ieșit filme în pandemie.
„Urma”, debutul actorului Dorian Boguță în lungmetraj, a fost ultima premieră la care am participat, înainte de lockdown, pe 3 martie 2020, „Ivana cea groaznică” s-a anulat chiar în ziua premierei, atunci cînd s-au închis cinematografele, trebuia să vin la București în acea zi și n-am mai ajuns până în noiembrie. „Acasă” și „Colectiv” se văd pe HBO, „Colectiv” a apucat un run în cinema de vreo două săptămîni și mă bucur că l-am văzut în sala de cinema.
Radu Jude apare la acest Gopo cu „Tipografic Majuscul”, premieră la care am fost pe 19 februarie 2020. „5 minute”, al lui Dan Chișu, l-am văzut pe Netflix. Scurtele, animațiile și scurtele documentare le-am văzut la jurizare, pe site-ul Gopo. 16 producții nominalizate la 21 de categorii.
Am ajuns la București la 30 de grade, am ajuns apoi la amfiteatrul Mihai Eminescu, locația de anul acesta al Galei, ediția XV. Lume, TV, presă, fotografi, vedete, protocol, cam 600 de persoane au participat. Un loc cît de cît verde și plăcut. Am revăzut prieteni dragi cu care nu m-am mai întâlnit de mult. Apoi a început spectacolul (transmis și la TV pe Pro Cinema pe 1 iulie), s-au dat premiile pentru întreaga carieră, anul acesta actorul Costel Constantin, critica Magda Mihăileascu, designerul de costume Doina Levintza, sculptorul machetist Enache Hărăbor, colaborator apropiat al lui Ion Popescu-Gopo, tatăl actriței Manuela Hărăbor, care i-a și înmînat premiul într-un moment emoționant.
Melanjul preselecției nu a ținut seama de genuri sau specii, documentar, ficțiune, concurează la cel mai bun film doar documentare (hibrid). Nominalizate pentru cel mai bun film: „Colectiv”, „Acasă”, „Ivana cea groaznică” și „Tipografic Majuscul”. A cîștigat, firește, „Colectiv”, al cărui drum a început la festivalul de la Sundance și a ajuns pînă la două nominalizări la premiul Oscar, totodată primul film românesc nominalizat acolo. Felicitări din nou pentru Alexander Nanau, Mihai Grecea! Filmul lui Dan Chișu („5 minute”) a primit toate premiile de interpretare, Mihai Călin, Diana Cavallioti, Emanuel Pârvu și Elvira Deatcu. „Acasă”, de Radu Ciorniciuc, a fost desemnat cel mai bun documentar și cel mai bun film de debut. Oleg Mutu a luat premiul pentru cea mai bună imagine („Dragoste 2. America”, de Florin Șerban), Ana Pasti pentru cel mai bun scurtmetraj („În noapte”) și „Urma” a luat cel mai bun scenariu (Dorian Boguță și Loredana Novak), cea mai bună muzică (Marius Lefterache, Matei Stratan și Cristina Chiosu) și cele mai bune costume (Mălina Ionescu). Unii dintre premianți nu au fost prezenți, din diverse motive.
Au fost și trei momente muzicale, trupa Om la lună, culegătorul de folclor Bogdan M. Simion și violoncelistul Andrei Cavassi în timpul momentului omagial. Prezentatorul ediției a fost actorul Adrian Nicolae. Puteți vedea sau revedea filmele cîștigătoare, „Colectiv” și „Acasă”, pe HBO, iar „5 minute” și „Urma” pe Netflix.
După gală s-a stat la un pahar de vin pînă la 2 noaptea în Amfiteatru, apoi am plecat fiecare pe drumurile noastre. A doua zi în București au fost 35 de grade. Toate premiile pe site-ul Gopo, aici.
Fotografii de Alin Ludu-Dumbravă și Gopo.