gen.OM, spectacol de animație destinat adulților, despre femei într-o lume a bărbaților, disponibil online timp de 48 de ore

În datele de 24 și 25 noiembrie, Teatrul Independent Magic Puppet din Cluj-Napoca pune la dispoziție online gratuit spectacolul „gen.OM”, un spectacol de animație, destinat publicului matur, care își propune o incursiune plină de umor printre câteva dintre manifestările patriarhatului în societatea contemporană.

Spectacolul va fi disponibil timp de 48 de ore, în zilele de 24 și 25 noiembrie, iar video-ul va fi interactiv. Spectatorii vor putea să aleagă perspectiva din care să vizioneze spectacolul: din public sau din culise, accesând acest link.

Despre gen.OM

Într-o eră în care promovarea egalității dintre bărbați și femei este pretutindeni, de la reclame televizate, la concepte de culturi organizaționale, la cultură, situația, de fapt, nu este altceva decât o strategie folositoare de marketing, în cel mai bun caz. În realitate, diferențele încă sunt prezente, în detalii mici, care însă se adună, iar discrepanța dintre bărbat și femeie continuă să existe. Patriarhatul încă domnește, iar spectacolul „gen.OM” dorește să fie încă un semnal de alarmă.

„Abia după Al Doilea Război Mondial femeile au primit în mare parte din lume dreptul la vot, adică, dreptul de a avea o părere. Bunica mea este una dintre femeile care nu a avut pe toată durata vieții ei dreptul legal de a avea o părere. Bunica mi-a educat părinții. Eu fac parte din a doua generație de femei care știu că am dreptul să vorbesc liber. Trecutul mi se pare atât de aproape și îl simt în mine și în jurul meu. În perioada aceasta un bărbat mi se adresează constant folosind apelative precum: iubita, dragă, scumpică. Nu este iubitul meu, prietenul meu sau vreo cunoștință apropiată. Îmi este dificil să îi articulez că felul în care îmi vorbește este condescendent și trebuie să se oprească. Sexismul internalizat îmi oprește gândurile în gât dar vreau să le fac auzite. Este necesar să vorbim deschis despre acest subiect. Pentru că dacă nu vorbim deschis despre felul în care se simte jumătate de populație cu speranța că putem schimba asta, este aberant să visăm la schimbări sociale care vizează minoritățile.” (Delia Gavlițchi, regizoare)

Textul nu are un fir narativ clasic. Este compus din mai multe scene (fără legătură narativă una față de cealaltă) menite să ilustreze diverse manifestări ale patriarhatului în viețile noastre de zi cu zi, de la cele mai banale și, aparent inofensive, la cele mai agresive.

„Exact asta veți regăsi în text: câteva exemple de manifestări ale patriarhatului. Faptul că pentru mare parte din istorie, femeile nu au avut drepturi și au fost catalogate ca niște subființe, dacă nu chiar niște obiecte, s-a reflectat în toate ariile vieții. Din păcate, încă este nevoie să vorbim despre acest subiect. Parcă din ce în ce mai mult, în ultimii ani. Avem băieți preadolescenți și adolescenți care vizionează tot felul de neaveniți care îi învață că femeile trebuie să stea în banca lor, că ele nu au voie să se bucure de sex, că femeile nu mai au nicio valoare după 25 de ani și, cel mai grav dintre toate, că ei sunt în măsură să stabilească valoarea unei femei. Trebuie să existe o replică la toate aceste inepții. Vorbim de calitatea existenței unei bune bucăți din populația globului, totuși.” (Ana Cucu Popescu, autoarea textului)

Spectacol de Ana Cucu Popescu. Regia: Delia Gavlițchi. Scenografia: Florin Suciu. Păpuși: Răzvan Chendrean. Muzica: Max Anchidin.

Cu: Andreea Ajtai, Florin Suciu, Oana Tămaș, Viktor Hegedüs.

Asistentă dramaturgie: Anca Cioroboiu. Asistentă regie: Roxana Țentea. Asistent scenografie: Vlad Mureșan. Light design: Alexandru Bote

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici