Galeria Celula de Artă: noi vernisaje

Prima jumătate a lunii mai aduce două noi vernisaje în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă. Între 10 și 27 mai, la Muzeul Național al Literaturii Române (Calea Griviței nr. 64-66) se poate vizita 3 în 1, expoziția triplă a artistului Alex Manea, seria din care face parte, Primitive, fiind curatoriată de co-fondatorul Celulei de Artă, Daniel Loagăr, iar între 13 și 28 mai, în cadrul RDW Design Go!, se va vedea cel mai nou proiect al artistei Anca Coller, alături de Iulian G., Călătorie într-o sobă – cea mai caldă culoare este albastrul, în Celula de Artă și Carol 53 Art Hub.

3 în 1 reprezintă o expoziție triptică, care ilustrează trei aspecte ale creativității și umanității artistului Alex Manea: neo-expresionism, fotografie și artă conceptuală. Evenimentul cuprinde trei expoziții care prezintă trei serii diferite atât din punct de vedere plastic, cât și conceptual.

În seria Primitive, pe lângă expoziția lui Alex Manea, sunt prezente și Feelings, curatoriată de Adela Mara, ce adună în lucrările prezentate publicului 15 dintre sentimentele preferate ale artistului și Rewriting Christmas, care prezintă o serie de fotografie în care, dintr-o perspectivă artistică, o experiență de viață devine subiect pentru artă, fiind curatoriată de Raluca Ilaria Demetrescu. Expozițiile vor putea fi vizitate până pe 28 mai, de marți până sâmbătă, între 10:00 – 18:00.

Primitive este o expoziție despre începuturi, atât în ceea ce privește începutul carierei artistice a lui Alex Manea, cât și începuturile omenirii. Estetica în arta primitivă a fost, de cele mai multe ori, un byproduct, iar scopul ei a fost mai degrabă acela de reprezentare și jurnal. În prezent, artiștii contemporani folosesc aceleași mijloace ca și oamenii acum mii de ani: tușe dezinvolte, sincere, mesaj direct și puternic, culori brute și simboluri devenite universale, cum ar fi spirala, zigzag-ul, valurile, v-ul pubian etc. Lucrările sale nu sunt doar o copie a artei primitive; ele sunt o interpretare modernă și o reinterpretare a simbolismului și a stilului artistic primitiv” – Daniel Loagăr, curator.

Pe 13 mai, de la ora 17:00, va avea loc vernisajul proiectului Călătorie într-o sobă – cea mai caldă culoare este albastrul, realizat de Anca Coller și Iulian G., parte din programul de evenimente satelit Design GO! în Romanian Design Week 2023, ce va avea loc în Celula de Artă din B-dul Carol nr. 53 și în Atelier Anca Coller din Carol 53 Art Hub. Publicul este invitat într-o sobă metaforică, loc de căldură și de generare vitală marcat de fragilitate și vulnerabilitate, induse prin relația cu mediul exterior, unde protecția nu mai funcționează. În cadrul vernisajului de pe 13 mai, artistul invitat, Vitaly Yancovy (Ucraina), prezintă proiecția video-performance-ului ”How To Pet A Contaminated Water Snail”.

Pe 14, 21, 26, 27 și 28 mai, proiectul Călătorie într-o sobă – cea mai caldă culoare este
albastrul va putea fi vizitat între orele 17:00 – 22:00.

mm
Radu Bejan
Critic literar. S-a născut în 1996 în Oradea. Tot în Oradea a absolvit facultatea de Litere (specializarea Română-Engleză) și programul masteral Literatură Română – Relevanțe Europene. În prezent, urmează cursurile programului masteral Istoria Imaginilor – Istoria Ideilor (UBB Cluj-Napoca, Litere). Colaborator permanent al revistei de cultură „Familia”. Co-fondator al clubului de lectură Pragul Vaida.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici