Fundația Culturală Gaudium Animae a lansat proiectul de educație muzicală „Un Stradivarius în școli”

Proiectul „Un Stradivarius în școli” face parte din programul „Muzica inspiră”, organizat de Fundația Culturală Gaudium Animae, și reprezintă o suită de concerte organizate în instituții de învățământ alături de violonistul Răzvan Stoica și vioara Stradivarius Ex-Ernst 1729.

7000 de copii participă în mod gratuit

Proiectul se desfășoară în perioada 15 decembrie 2023 – 15 decembrie 2024 la nivel național, iar în această primă etapă fundația va organiza 27 de concerte în școlile din România și facilitarea participării a 7000 de copii, în mod gratuit.

„Un Stradivarius în școli” se adresează copiilor cu vârstele cuprinse între 5 și 18 ani, elevi aparținând ciclului primar, gimnazial și liceal. O serie de concerte vor fi organizate în mediul rural și în zonele defavorizate ale țării, acolo unde accesul la actul cultural este redus, unde nu există instituții de cultură care să le ofere un program educativ sau cultural.

Concertele din 2023

Primul concert din cadrul proiectului „Un Stradivarius în școli” a avut loc la Iași în data de 18 decembrie 2023 pentru elevii Liceului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Au participat 400 de copii cu vârstele cuprinse între 7 și 17 ani. Programul concertului a inclus compoziții interpretate de Răzvan Stoica (vioară) și Andreea Stoica (pian). Concertul a fost organizat cu sprijinul Asociației părinților „Seniorii”, al Liceului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Imagini de la eveniment pot fi urmărite online aici.

Al doilea concert din cadrul proiectului a avut loc în data de 20 decembrie 2023 la Centrul de Servicii Sociale Bucium, cu participarea a 70 de copii aflați în plasament și în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași.

Despre Răzvan Stoica

Răzvan Stoica este unul dintre cei mai apreciați tineri violoniști ai timpului nostru. Câștigător al premiului NEW TALENT Bratislava și al titlului Cel mai bun violonist din Europa sub 28 de ani în anul 2013, cunoscut pentru „virtuozitatea, pasiunea și superba sa interpretare”, violonistul Răzvan Stoica și-a construit deja bazele unei cariere impresionante. A obținut peste 24 de premii naționale și internaționale la competiții prestigioase, printre care Concursul Perosi, competițiile olimpice pentru vioară din România sau Concursul pentru duo-uri de la Bolzano. Ulterior câștigării, în anul 2009, a Marelui Premiu al concursului “Strad Prize” (Salzburg, Austria), lui Răzvan i-a fost oferită o vioară Antonius Stradivarius 1729.

Programul „Muzica inspiră”

Programul „Muzica inspiră”, din care face parte proiectul „Un Stradivarius în școli”, a luat naștere din dorința de a forma o nouă generație de iubitori ai muzicii clasice, în considerația importanței dezvoltării încă din primii ani ai aprecierii artelor, a gândirii critice, a lărgirii orizonturilor culturale. Programul include o suită de axe de dezvoltare, între care se află și facilitarea participării copiilor și tinerilor din medii defavorizate la concerte de muzică clasică și spectacole de operă, ateliere demonstrative și de familiarizare cu instrumentele muzicale și altele.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici