Chinurile mamei
Prin acest experiment fotografic am încercat să externalizez o întreagă zi care, în fapt, nici nu a existat. E totodată cea mai materială formă pe care a îmbrăcat-o relația cu sora mea. În esență, concluzia se rezumă la faptul că ea nu mai e un element exterior, ci forma universală a legăturilor ce ține Totul laolaltă.
Ziua în care sora mea a făcut separarea de mine a avut trei instanțe: decizia de a deveni mamă, căsătoria și nașterea propriu-zisă. Am folosit fotografia ca singura modalitate de a condensa și a compactifica perioada de 9 luni care risca să se extindă la infinit. M-am concentrat asupra analizei unei realități improprii, mai exact „cea dintre”.
Sunt multe situații hiperbolizate intenționat, multe exagerări care coincid ca metodă cu felul în care cred eu că se poate realiza cunoașterea, în special cea asupra sinelui.
Nu intenționez abstractizarea, ci să evidențiez ce rămâne după ce ocolesc simplitatea și normalitatea din jur. Selecția are 25 (24+1) de fotografii, întrucât o sarcină durează în medie 42 de săptămâni, iar în toată această perioadă am încercat să deconstruiesc timpul trecut, mergând cumva în oglindă, deznodământul scurgându-se prin ultima fotografie.
Astfel, o zi fecundă, haotică, imposibilă, care trebuia să fie și să nu fie, a fost și nu a fost.
Tudora Crăciun s-a născut pe 1 august 1996.
A obținut o diplomă de licență și masterat în filosofie. În prezent scrie o teză de doctorat despre arta contemporană. Face fotografii și scrie eseuri din liceu.