fotoGOLAN | Alina Maria Șerban, fotograf amator: „Cele mai multe idei vin spontan, când fac cu totul și cu totul altceva”

Poate că fotografia alb-negru mă duce cu gândul la fratele meu, care prin anii ‘90 strânsese cu mult efort și muncă banii necesari pentru un aparat mic dreptunghiular pe care mi-l amintesc și-acum în detaliu. Cu el în mână a dat, cred, primele indicații din viața lui de fotograf amator. Eu aveam câțiva ani și zero răbdare, dar tot am păstrat câteva prețioase aduceri-aminte într-o fostă cutie de bomboane. Dovada, pentru mine, că avea talent și că ar fi putut alege acest drum.

Sau poate că-mi amintesc de mine într-o lume pe care tot alb-negru parcă o vedeam. Dacă mă-ntorc în primii mei 10-12 ani de viață, nu îmi pot aminti decât culoarea costumului făcut de mama, un mov cu picățele-curcubeu, pe care l-am purtat la serbarea de la finalul clasei întâi.

Am vrut să văd ce semnificație are magia alb-negru la patru fotografi amatori pe care îi urmăresc online. În paginile ce urmează vedeți ce a ieșit și anticipați parcursul lor viitor. Pariul meu e plasat deja și este evident, dată fiind prezența lor în acest număr al revistei.

Alina Maria Șerban locuiește în București și fotografiază cu pasiune în timpul liber, reușind să dea un touch glam atât portretelor proprii, cât și compozițiilor mai complexe, cu elemente centrale rupte din cotidian și plasate într-un context diferit, ușor eerie i-am zis eu prima dată când mi-a poposit privirea pe fotografiile pe care le realizează, la limita dintre delir și palpabil. Alina Maria are ceva din viziunea lui David Lynch și reușește să te convingă, astfel, că ceea ce vezi este și nu este acolo, este și nu este așa. În același timp.

Cu ce te ocupi în viața de zi cu zi?

A.M.Ș.: Marketing și social media managing. 

Când și cum faci fotografiile? Te pregătești special pentru asta, îți acorzi timp separat sau ideile vin spontan și sunt puse la fel în practică?

A.M.Ș.: Cele mai multe idei vin spontan, când fac cu totul și cu totul altceva. Dacă am un concept bun, mă pregătesc din timp pentru el. Caut recuzită, spațiu, pregătesc aparatura etc. 

De ce alb-negru? E un mesaj aparte pe care vrei să-l transmiți astfel?

A.M.Ș..: Rezerv alb-negru pentru fotografiile cu un mesaj clar, unde detaliile tehnice nu-și au locul. Mesajul se transmite altfel dacă e alb negru. 

Când ai început să faci fotografii și care sunt planurile de trecere de la amator la profesionist?

A.M.Ș.: Am început să fac fotografii din liceu (cam din 2009), dar primuL DSLR l-am primit în 2011. Nu știu dacă e posibil să am venituri 100% din fotografie, ca să fie considerat ceva profesionist, dar mi-ar plăcea să am propriul studio cândva. 

Unde îți putem vedea fotografiile, online și/sau offline?

A.M.Ș..: Un portofoliu clar și aranjat îl găsiți pe site, iar poze mai personale și un behind the scenes pe Instagram alinamsadventures.  


Text publicat în varianta electronică și cea tipărită a Revistei Golan, nr. 2, ediția de iarnă 2021-2022.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici