Final de octombrie la Celula de Artă: expoziție-omagiu, expoziție-panoramă, expoziție la teatru, expoziție nostalgică și expoziție de sertare

Galeria neconvențională Celula de Artă își continuă demersul de a se multiplica și de a cuceri privitorii prin arta pe care o curatoriază, expune și susține, în spațiile proprii sau în cele prietene, cu o serie de evenimente până la finalul lunii octombrie ce propun publicului un mix eclectic de tehnici, tematici și forme de expresie ce îmbogățesc aceeași comunitate.

Neverseen

Pe 20 octombrie, de la ora 18:00, într-unul dintre spațiile partenere ale Celulei de Artă, Art Safe, a avut loc vernisajul expoziției omagiale ”Neverseen”, ce prezintă o retrospectivă a artistului Matei Chintilă printr-o selecție de lucrări, dar și de fotografii care celebrează viața și moștenirea artistului. Evoluția sa artistică începe în perioada copilăriei în România comunistă, continuă cu anii tinereții în Germania și este completată de influența cubismului, preluată de la tatăl său, Spiru Chintilă. Picturi, desene, precum și litografii din cele 12 capitole ilustrate în cartea Rhapsodie în Bluff pot fi admirate pentru prima dată în Galeria Art Safe (str. Băiculești nr. 29, în incinta Combinatului Fondului Plastic), ocazie cu care se comemorează 2 ani de la dispariția artistului.

Lunea la pod

Microstagiunea de teatru „Lunea la pod” continuă seria de evenimente care va dura până pe 13 noiembrie, cu premiera unui spectacol de lectură și vernisajul unei expoziții curatoriată de Celula de Artă în fiecare zi de luni. „Lunea la pod” este o inițiativă formulată de un grup de tineri actori, proaspăt absolvenți, pentru a oferi un spațiu de creație și vizibilitate artiștilor emergenți, printr-o serie de evenimente teatrale și culturale, găzduite de Teatrul Pod. Celula de Artă se alătură acestui demers cu câte un vernisaj deosebit, iar următoarele sunt programate pe datele de 23 octombrie (expoziție Ioana Ruse) și 30 octombrie (expoziție Adina Botezatu).

desertar | Tomagraph feat. Șerban Mihalache

Până la final de lună, expoziția „desertar | Tomagraph feat. Șerban Mihalache”, organizată împreună cu Daravere Concept Store, va continua să fie deschisă publicului la Celula de Artă din B-dul Carol, nr. 53. Această expoziție explorează conceptul de „desertarizare”, scoțând operele literare și artistice din sertarele personale ale autorilor și aducându-le în fața publicului.

Tomagraph | Ana Toma este artist vizual cu preocupări în zona graficii, instalației, fotografiei și scenografiei, editor al Casei de Editură Max Blecher și al Revistei „Poesis Internațional”. Din 2008, se implică în organizarea unor evenimente cu profil cultural, cel mai cunoscut fiind Clubul de Lectură Institutul Blecher. Instalațiile ei au alcătuit expoziții personale la Fundația TRIADE din Timișoara, Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi, Diptych Art Space (București) și „Casa cu Lei” din Bistrița.

Daravere concept store este gândit ca o expoziție colectivă curatoriată de Ana Toma, Anca Chimoiu și Claudiu Komartin. Micul magazin de cadouri culturale este amenajat cu sertare recondiționate, purtătoare de memorie. Ideea amenajării cu sertare a pornit, desigur, de la o instalație inspirată din câteva versuri. Magazinul este și un showroom neconvențional de poezie, un loc de întâlnire al scriitorilor și al artiștilor în general cu publicul, un loc care adună pasiuni culturale comune.

Nostalgic Delights în vitrina pop-up de la Kulterra

Tot până la finalul lunii octombrie mai poate fi vizitată în vitrina pop-up de la Kulterra Gallery (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106) expoziția Nostalgic Delights a artistei Dani Marie (Dana Maria Olteanu), ce își va purta privitorii printr-o lume plină de culoare și senzualitate  și îi invită să intre în universul estival al artistei, unde momentele petrecute la mare sau la piscină devin o celebrare a feminității, voluptății, senzualității și sexualității. Aici, Dani explorează și sugerează clipe de distracție, râsete, flirt și seducție, momente încărcate cu dinamică erotică și entuziasm pentru noutate. Picturile ei, în care lipsesc personajele în două din cele trei lucrări, oferă privitorilor libertatea de a-și lăsa imaginația să zboare. Dar nostalgia însoțește aceste momente, știind că timpul petrecut în astfel de împrejurări nu poate fi reprodus la nesfârșit. Prin arta ei, Dani Marie încearcă să captureze și să conserve aceste clipe efemere, oferindu-le șansa de a trăi veșnic într-o pictură. Toate acestea au loc în preajma apei, un simbol puternic al emoției și oglindă a sufletului nostru.

Dani Marie este o artistă vizuală autodidactă și multidisciplinară, apreciată pentru operele sale pline de viață și vibrant colorate. Inspirată de mișcarea Pop Art, Dani își aduce în creații energia, îndrăzneala și dragostea pentru culori vii. Lucrările sale se concentrează pe captarea frumuseții și liniștii peisajelor naturale, în special a mării, dar și a piscinelor și a grădinilor pline de culoare. Prin picturile ei, dă viață acestor subiecte, realizând o fuziune armonioasă între natură și experiența umană. De asemenea, artistă dorește să exploreze dinamica erotică umană, lăsând loc imaginației privitorilor prin atmosfera senzuală și seducătoare creată în lucrările sale.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici