Final de FILIT 2023. Peste 250 de invitați din 25 de țări la 130 de evenimente care au bucurat 30.000 de spectatori

În perioada 18-22 octombrie 2023 a avut loc cea de-a XI-a ediție a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi – FILIT. La cele 130 de evenimente cuprinse în program au luat parte peste 250 de invitați, din 25 de țări. Întâlnirile cu scriitori din orașul și din județul Iași, atelierele pentru tineri, dezbaterile, expozițiile și întâlnirile profesionale s-au bucurat de peste 30.000 de spectatori.

Și anul acesta, FILIT a însemnat un proiect editorial de mare succes. Douăzeci și doi de autori români au fost invitați să scrie câte o povestire inspirată de unul dintre obiectele expuse în Muzeul Copilăriei în Comunism – parte din Muzeul Național al Literaturii Române Iași –, în încercarea de a valorifica prin literatură memoria afectivă asociată astăzi cu „lucrurile mărunte” din viața copiilor de atunci. Volumul „Lucruri mărunte. Copilăria în comunism”, publicat de Editura Muzeelor Literare, a fost realizat în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și se găsește pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro.  

Premiile acestei ediții

În cadrul ultimei Seri FILIT, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, au fost acordate mai multe premii în semn de recunoștință pentru cei care activează în domeniul literaturii. Astfel, traducătorul american Sean Cotter, care a tradus în limba engleză volumul „Solenoid” de Mircea Cărtărescu, a primit „Premiul Institutului Cultural Român pentru cea mai bună traducere a unei cărți din limba română în anul 2022”.  

Scriitoarea Lilia Calancea, cu romanul „Sunt oare un călău?” (Editura Polirom), a fost laureata „Premiului liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte apărută în anul 2022”, oferit de Inspectoratul Școlar Județean Iași în urma votului acordat de un juriu format din 29 de elevi din 11 licee și colegii ieșene. 

De asemenea, poetul și muzicianul Vlad Alui Gheorghe a primit „Premiul de excelență pentru tineri creatori”, oferit de Consiliul Județean Iași. 

FILIT este organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Consiliul Județean Iași. În anul 2023, s-a desfășurat sub patronajul UNESCO și al Reprezentanței Comisiei Europene în România și a beneficiat de o finanțare din partea Ministerului Culturii.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici