Filme care n-au cum să te dezamăgească în 2022

Cu filmele anunțate până în momentul de față, anul 2022 arată promițător. Mulți regizori premiați la festivalurile de film din întreaga lume își reiau activitatea, întorcându-se pe platourile de filmare, iar eu îi aștept ca pe niște prieteni vechi pe care i-am văzut ultima dată înainte de pandemie. 

Yorgos Lanthimos ne-a pregătit filmul romantic SF Poor Things — o poveste frankensteiniană, plasată în epoca victoriană, despre tânăra Belle Baxter, interpretată de Emma Stone, care este adusă la viață de un om de știință excentric. Pedro Almodóvar lansează A Manual for Cleaning Women, o adaptare a povestirilor scrise de Lucia Berlin, iar regizorul filmului Call Me By Your Name (Luca Guadagnino) se reunește cu Timothée Chalamet pentru Bones and All, o poveste de dragoste cu canibalism. Finn Wolfhard și Julianne Moore fac echipă pentru When You Finish Saving the World, în timp ce Jordan Peele revine cu al treilea lungmetraj, Nope. Noutățile vin și de la studioul A24, printre care se numără și horror-ul vintage numit simplu X și Everything Everywhere All at Once, care aduce în prim-plan o imigrantă ce va încerca să salveze lumea, conectându-se la alte versiuni posibile ale vieții acesteia. 

The Batman

Dacă ar fi să mă raportez la audiența generală, The Batman ar putea fi cel mai așteptat film al anului 2022, iar acest lucru se datorează entuziasmului global pentru filmele cu supereroi. În cazul meu, este speranța că a fost realizat după o rețetă mai sumbră, la fel cum s-a întâmplat și cu  Joker. De data asta, punch-ul este lansat de Robert Pattinson, care a demonstrat încă din 2012, de la Cosmopolis-ul lui David Cronenberg, că merită să se numere printre ingredientele esențiale, atunci când se pune la foc mic un film mare. 

The Northman

Robert Eggers revine anul acesta cu un thriller epic cu vikingi, în care se va vărsa mult sânge. Filmul ne conduce pe urmele unui tânăr viking, al cărui scop este de a răzbuna moartea tatălui său. Ca și filmele lui precedente, The Witch și The Lighthouse, în care e vizibilă meticulozitatea regizorală, The Northman prezintă realistic un trecut mitic. Distribuția noului film include nume ca Willem Dafoe și Anya Taylor-Joy (cu care a mai colaborat în trecut), Alexander Skarsgård, Nicole Kidman și Björk. 

Disappointment Blvd.

În vara lui 2020, Ari Aster ne amenința că următorul lui film va fi „o comedie de coșmar, de 4 ore”. Și chiar n-a glumit. Disappointment Blvd., o comedie horror scrisă, produsă și regizată de acesta, va avea premiera globală în cinematografe în luna aprilie a acestui an. Filmul este descris ca portretul unuia dintre cei mai de succes antreprenori din toate timpurile și este distribuit de studioul A24, cu care Ari Aster a colaborat și pentru celelalte două lungmetraje ale sale, Hereditary și Midsommar, ce au cucerit scena horror a ultimului deceniu. Încă nu a fost făcută publică nicio altă informație despre film, doar niște poze de la filmări, cu un Joaquin Phoenix îmbătrânit. 

Merită menționate și filmele proaspăt lansate la festivalul de film Sundance. Dintre acestea, cele care mă atrag cel mai mult sunt următoarele: You Won’t Be Alone – o dramă horror despre o vrăjitoare din Macedonia secolului 19, Emergency – o comedie regizată de Carrey Williams, documentarul I Didn’t See You There și thrillerul Nanny, unul dintre filmele premiate de juriu.  

mm
Răzvan Mirică
Răzvan Mirică s-a născut în Vălenii de Munte, județul Prahova, pe 3 februarie 1994. A absolvit liceul de Turism și Alimentație și a urmat cursurile Facultății de Litere și Științe, din Ploiești. În 2018 s-a mutat la Brașov și a lucrat la Cărturești, iar anul următor a fost redactor la revista Cinemap. După doi ani de colaborare cu revista și cu postul Kiss Tv, pentru rubrica de film, s-a întors la Cărturești, în funcția de librar.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici