„Fiicele Ialtei” de Catherine Grace Katz, acum și în română

În Fiicele Ialtei, carte apărută la editura Trei, istoricul american Catherine Grace Katz pătrunde în culisele celebrei Conferințe de la Ialta pe care o observă prin ochii fiicelor lui Roosevelt, Churchill și a lui Averell Harriman, ambasadorul american în Uniunea Sovietică.

Scriitoarea americană Catherine Grace Katz, care a studiat istoria la Harvard și Cambridge, își scrie cartea de debut ca pe un roman. Evenimentele descrise în Fiicele Ialtei au culoare locală, tensiune narativă și informații picante „la prima mână” – ținând cont că i-au fost puse la dispoziție chiar de membrii familiilor celor politicieni menționați anterior. După cum dezvăluie în cuvântul de mulțumire, Catherine Grace Katz a fost rugată de editorul jurnalului International Churchill Society să scrie un articol despre documentele rămase de la Sarah Churchill, pe care familia Churchill le punea la dispoziția cercetătorilor pentru prima oară. Informațiile ofertante și subiectul atât de incitant s-au transformat, până la urmă, în cartea despre contribuția lui Kathleen Harriman, Anna Roosevelt și Sarah Churchill la Conferința de la Ialta.

Istoricul american construiește o poveste multistratificată, dezvăluind agenda fiecărei echipe de politicieni și deciziile care au condus, până la urmă, la lăsarea cortinei de fier care a despărțit Europa în două. Faptele istorice cunoscute sunt completate cu detalii inedite din viețile protagoniștilor acestui eveniment: relațiile interumane, starea deplorabilă a fostei reședințe a Romanovilor, cu băi insuficiente și feldmareșali nevoiți să folosească găleți pe post de toaletă. La acestea se adaugă dineurile fastuoase, cu zeci de feluri de mâncăruri alese, contrastând cu clădirile aproape în ruină, fără ferestre, care le adăpostesc. Catherine Grace Katz descrie culisele diplomatice ale Conferinței de la Ialta, dar dezvăluie în același timp și fața umană a principalilor actori ai evenimentului, legătura puternică de dragoste pe care o aveau cu copiii lor. Scrisori secrete ieșite la lumină pentru prima dată, legături de iubire ilicite între celebre personaje istorice și mai ales legăturile dintre tați și fiice în teribilele vremuri de război constituie tema cărții Fiicele Ialtei.

mm
Radu Bejan
Critic literar. S-a născut în 1996 în Oradea. Tot în Oradea a absolvit facultatea de Litere (specializarea Română-Engleză) și programul masteral Literatură Română – Relevanțe Europene. În prezent, urmează cursurile programului masteral Istoria Imaginilor – Istoria Ideilor (UBB Cluj-Napoca, Litere). Colaborator permanent al revistei de cultură „Familia”. Co-fondator al clubului de lectură Pragul Vaida.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici