Ficțiuni sonore 2023 — proiecții de film mut & muzică experimentală live la Cluj și București

Image and Sound anunță programul FICȚIUNI SONORE – proiecții de film mut, muzică live, dialoguri – ce se va desfășura în perioada 29 august – 25 septembrie în București, la Apollo 111 Teatrul, și în Cluj-Napoca, la cinema ARTA. 

Lansat exclusiv online în 2021, FICȚIUNI SONORE continuă obiectivele asumate prin proiectele anterioare (Possible Sounds of Early Cinema, Short Sounds), anume reactivarea interesului pentru cinema-ul mut românesc, susținerea scenei locale de muzică experimentală și, unu plus unu, „provocarea” clasicului acompaniament muzical. 

Proiecțiile din acest an

În sfârșit, în 2023 proiectul se încheie cu o serie de proiecții de film însoțite de muzică – contemporană și experimentală – live, prezentând publicului cinci lungmetraje și mediumetraje de ficțiune din arhiva românească de film mut și fără sunet, realizate între anii 1912-1945 și curatoriate de criticul de film Călin Boto: 

  • „Independența României” (r. Grigore Brezeanu, 1912)
  • „Bătrânul infanterist și fiul său, husarul” (r. Mihaly Fekete, 1917)
  • „Din grozăviile lumii” (1920)
  • „O noapte de pomină” (r. Ion Şahighian, 1939)
  • „Cetatea fermecată” (r. Marin Iorda, 1945)

Filmele sunt re/interpretate sonor de compozitori și muzicieni apreciați atât în țară, cât și în afară: Abator Industries, Irinel Anghel, Iancu Dumitrescu & Co. (orchestră: Octav Avramescu, Andrei Kivu, Mihai Codrea, Sânziana Dobrovicescu, Ciprian Ghiță, Călin Grigoriu), Micleușanu M., Sillyconductor. 

Proiecțiile vor fi urmate de discuții axate pe componenta sonoră a proiectului, între artiști și invitați cu o activitate relevantă în jurul muzicii și al sunetului în România: Octav Avramescu, Ion Dumitrescu, Miron Ghiu, Ciprian Ocean, Anamaria Pravicencu, Sabina Ulubeanu. Curator sonor: Elena Dobîndă.

„Încă o dată, o selecție de filme de ficțiune realizate între 1912 și 1945, perioadă în care a face cinema părea împotriva firii socio-economice a României – cinema de orice fel, cu atât mai puțin de ficțiune, și mai puțin de lungmetraj; începând cu Independența României (r. Grigore Brezeanu), epopeea istorică care a fost și primul lungmetraj românesc de ficțiune, și până la Cetatea fermecată (1945), fantezia camp neterminată a lui Marin Iorda, fiecare dintre filmele românești selectate este o împotrivire fascinantă. Acestea fiind spuse, două dintre ele, al lui Mihaly Fekete, respectiv Jenő Janovics, au fost făcute în Transilvania, la Cluj, pe timpul războiului și mai apoi al tranziției – așadar într-un colț de imperiu unde cinemaul devenise deja o industrie.

Online sau offline, proiectele noastre ni s-au părut întotdeauna de scurtă durată publică. Au trecut doi ani de când Ficțiuni sonore s-a întâmplat numai online din cauza pandemiei și acum ne bucurăm să îl putem face din nou, pe bune, în București și Cluj: aceste filme deschid istorii și ecrane nesperate, însă de acum indispensabile înțelegerii cinemaului românesc.” (Călin Boto, critic și curator de film)

Accesul la evenimente se face pe bază de bilet: aici pentru București, aici pentru Cluj.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici