Festivalul de Film Evreiesc revine

Festivalul de Film Evreiesc, ajuns la cea de-a 12-a ediţie, revine pe 15 noiembrie cu o selecţie impresionantă de filme semnate de regizori evrei de renume, alături de o serie de evenimente conexe, de la concerte de muzică clasică la conferinţe şi expoziţii de pictură, transmite News.ro.

În perioada 15-21 noiembrie, cinefilii şi pasionaţii de cultură vor avea ocazia să descopere peste 20 de evenimente inedite în cadrul festivalul de film evreiesc „Bucharest Jewish Film Festival”. Filmele şi evenimentele din cadrul festivalului au fost selectate pentru a oferi publicului o viziune cât mai amplă asupra culturii, valorilor şi tradiţiilor evreieşti, precum şi asupra provocărilor poporului evreu din întreaga lume.

Cea de-a 12-a ediţie a festivalului aduce în faţa publicului o suită diversă de evenimente: film, muzică tradiţională, dans, operă şi expoziţii, care vor avea loc la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Institutul Cervantes, Muzeul Naţional de Istorie al României, Arhiva Naţională de Filme – Cinema Union, Centrul Comunitar JCC precum şi Opera Naţională Bucureşti.

„Suntem foarte fericiţi şi entuziasmaţi să anunţăm o nouă ediţie a festivalului. Proiectul are la bază, în primul rând, nişte eforturi susţinute deja de peste zece ani de zile. Iar toată această muncă, împreună cu susţinerea partenerilor şi, bineînţeles, a publicului, au transformat Festivalul de Film Evreiesc într-un eveniment cultural complex. Suntem foarte mândri să anunţăm că în programul de anul acesta se regăsesc atât filme care vor aduce publicul mai aproape de cultura evreiască, dar şi concerte, dezbateri şi expoziţii în premieră. De-a lungul celor 11 ediţii, festivalul şi-a asigurat locul în rândul manifestărilor de calitate recunoscută, atât din România cât şi din lume, iar ediţia de anul acesta promite să se ridice cu mult peste aşteptările oamenilor de cultură bucureşteni, dar şi al publicului internaţional”, a declarat Dan Michael Schlanger, preşedintele Festivalului de Film Evreiesc.

Gala de deschidere a festivalului va avea loc pe scena Studioului Horia Bernea din cadrul Muzeului Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti, şi va fi marcată de proiecţia documentarului „Călătoria Scripcarului spre Marele Ecran” (The Fiddler’s Journey to the Big Screen, USA – 2022), în regia lui Daniel Raim. Nominalizat la premiul Oscar, Raim ne invită din scaunul regizorului, în inima şi mintea unui alt mare regizor, Norman Jewison, folosind imagini din culise şi fotografii care nu au mai fost publice, precum şi interviuri cu personalităţi marcante ale istoriei filmului. Proiecţia se va desfăşura în prezenţa regizorului. De asemenea, în cadrul galei va urca pe scenă celebrul ansamblu Anton Pann, care va interpreta muzică evreiască veche.

Festivalul se va încheia luni, 21 noiembrie, atunci când va fi proiectat filmul „From Cairo to the Cloud / Lumea Ghenizei din Cairo” al regizoarei canadiene Michelle Pyma, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României. Filmul parcurge povestea unei colecţii uimitoare de manuscrise antice ascunse timp de secole într-o sinagogă din Cairo şi remarcabila lor odisee în lumea contemporană. Cu o arhivă ce cuprinde peste jumătate de milion de documente, Gheniza din Cairo dezvăluie bogăţia culturii iudeo-arabe şi reflectă perioade de relativă coexistenţă religioasă, aproape de neimaginat în ziua de azi.

Cea de-a 12-a ediţie a „Bucharest Jewish Film Festival” se bucură de prezenţa unor invitaţi din străinătate, personalităţi importante pentru patrimoniul cultural evreiesc. Pe lângă regizorul Daniel Raim, vor participa, printre alţii, Gilad Inbar, regizorul filmului „Shlomo Bar”, povestea unuia dintre cei mai celebrii cântăreţi israelieni, Oded Farber care va prezenta filmul experimental „Lupta pentru Prezent – Partea 1 / ” realizat împreună cu Gilad Kahana, precum şi regizorul Itamar Wexler care va prezenta filmul „Călătoria / The Voyage”.

Festivalul de Film Evreiesc (Bucharest Jewish Film Festival) se înscrie într-o reţea care include 200 de evenimente organizate în întreaga lume, sub brand-ul Jewish Film Festival. Ediţia de anul acesta a Festivalului se desfăşoară sub patronajul Ministerului Culturii, Ambasadei Statului Israel la Bucureşti şi al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din Romania, finanţat de Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României, produs în parteneriat cu Primăria Capitalei prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, Centrul Naţional al Cinematografiei, având sprijinul DACIN-SARA. Producător este Asociaţia SEMPER CULTURALIA, iar co-producători Grupul PUBLICIS ONE şi fundaţia ABI.

mm
Liviu Ardelean
În mass-media din 2007, i-a fost auzită vocea la Nova FM, Radio Transilvania, Star FM și a scris la Bună Ziua Făgăraș. A făcut PR, a fost consilier de imagine, s-a întors în presă și continuă activitatea în comunicare.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici