„Female gaze on sexuality and femininity”, o expoziție de Ilina Schileru și Virginia Lupu

Centrul de Resurse în Fotografie prezintă, pe 15 iunie, de la ora 19:00, vernisajul expoziției Female gaze on sexuality and femininity. În cadrul evenimentului ce va avea loc la Is This Art? Gallery (Str. Popa Tatu 68, București), Ilina Schileru și Virginia Lupu își vor prezenta lucrările realizate pe parcursul rezidenței artistice derulate în ultimele luni de CdRF care a avut ca temă sexualizarea femeii și a feminității în cadrul unei minorități din România. Expoziția va putea fi vizitată gratuit și în perioada 16 iunie – 14 iulie.

Expoziția Female gaze on sexuality and femininity reprezintă o invitație la un dialog critic despre realități dificile, despre multiple reprezentări ale feminității și sexualității, despre mecanismele, regulile și modelele care direcționează și condiționează percepții și atitudini sociale, precum și despre experiențe transformatoare.

Perspectivele celor două artiste chestionează tabloul complex al dinamicilor de putere, violenței și stereotipurilor de gen, traversând (auto)obiectivizarea, influențele (religioase, culturale, sociale sau politice) care duc la interiorizarea și perpetuarea unor atitudini girate de un sistem depășit ori a unor prejudecăți și idei nerealiste despre sex, sexualitate și iubire.

„Universul vizual creat de cele două artiste prezintă o dihotomie de percepție și ajută la crearea unei imagini mai complexe a fenomenului sexualizării. Operele de artă prezentate aici includ un amestec de acte individuale intime îndreptate în interior și în exterior, o privire exclusivă asupra sinelui. Modul grosier de prezentare a exponatelor sugerează dificultatea de a înțelege subiectul și, în același timp, amestecul celor două puncte de vedere manifestă o bogată capacitate de a genera noi dialoguri critice.”, spune Sorin Florea – Director Artistic Is This Art? Gallery.

Despre artistele care vernisează

Ilina Schileru documentează, de douăzeci de ani, probleme precum egalitatea de gen și drepturile femeilor și ale lucrătoarelor casnice, într-o zonă rurală, nu departe de un fost oraș industrial, din sud-estul României.

„În practica mea artistică folosesc diverse medii, de la desen la pictură, fotografie și video la instalații cu neon, abordând subiecte din jurul ierarhiilor sociale printr-un vocabular estetic vizual, uneori integrând și o componentă participativă din partea publicului. Rezidența CDRF a fost o oportunitate pentru a evidenția felul în care sunt percepute femeile și, cel mai important, modul în care se percep ele însele într-un mediu încă profund patriarhal.”

Virginia Lupu propune o serie de portrete ale femeilor dintr-o zonă complet diferită – cea a lucrătoarelor sexuale BDSM, care practică activitatea de Stăpâne/ Mistress/ Dominatrix.

„Am integrat o modalitate sigură și consensuală de a explora emoții dificile; activitățile BDSM și explorarea fetișurilor permit ambelor părți (atât partea dominantă cât și cea submisivă) să-și recapete relația cu corpul și cu propria sexualitate într-un mod eliberator și responsabil.”

mm
Radu Bejan
Critic literar. S-a născut în 1996 în Oradea. Tot în Oradea a absolvit facultatea de Litere (specializarea Română-Engleză) și programul masteral Literatură Română – Relevanțe Europene. În prezent, urmează cursurile programului masteral Istoria Imaginilor – Istoria Ideilor (UBB Cluj-Napoca, Litere). Colaborator permanent al revistei de cultură „Familia”. Co-fondator al clubului de lectură Pragul Vaida.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici