„Fantoma de la Operă”, cel mai longeviv musical de pe Broadway, în premieră la Opera Naţională Bucureşti

Fantoma de la Operă de Andrew Lloyd Webber, cel mai longeviv musical de pe Broadway, va avea, luna viitoare, ultima reprezentaţie la New York, la 35 de ani de când se joacă. La Bucureşti însă, finalul lunii martie aduce pentru prima oară această producţie de referinţă a genului la Opera Naţională, în regia lui Răzvan Ioan Dincă.

Spectacolul se bucură deja de un interes crescut, primele trei reprezentaţii Fantoma de la Operă fiind sold out la doar 10 ore de la punerea în vânzare a biletelor, potrivit News.ro. Premiera pe scena ONB va avea loc vineri, 31 martie, de la ora 18.30, următoarele două reprezentaţii fiind programate pe 1 şi 2 aprilie, de la aceeaşi oră.

Considerată una dintre cele mai de succes producţii muzicale din toate timpurile, dar şi cea mai costisitoare la nivel mondial, Fantoma de la Operă de Andrew Lloyd Webber, va fi pusă în scenă la Opera Naţională Bucureşti, în regia lui Răzvan Ioan Dincă, dirijor Daniel Jinga, scenografie, decor şi costume Gary McCann, coregraf Violeta Dincă, regizor secund Raluca Popa, asistenţi coregrafi Florin Tănase şi Alexandra Gavrilescu, asistent scenograf Gabriella Ingram, traducerea şi adaptarea Ernest Fazekas, lighting designer Bogumił Palewicz, sound designer Kamil Biedrzycki.

La realizarea producţiei operei bucureştene se lucrează cu echipe mixte de pe Broadway şi de la London West End Theatre, nivelul artistic fiind similar celui newyorkez. Inspirat de celebrul roman cu acelaşi nume al lui Gaston Leroux, spectacolul va oferi publicului o experienţă unică, din care nu vor lipsi muzica emoţionantă, efectele speciale, decorurile spectaculoase şi jocul actoricesc de excepţie. Spectatorii vor fi părtaşii unei poveşti captivante despre dragoste, gelozie şi mister, desfăşurată în lumea muzicală a Parisului din secolul al XIX-lea şi transpusă în Bucureştiul zilelor noastre. Prin această producţie, Opera bucureşteană îşi propune extinderea publicului fidel, deschizându-se către o categorie cât mai amplă de spectatori.

Au fost puse în vânzare bilete pentru reprezentaţiile din luna mai, respectiv 10, 11, 12, 13, şi 14 mai, pe site şi la Casa de Bilete a Operei Naţionale Bucureşti.

foto: newyorktheatreguide.com

Având premiera mondială în anul 1986, Fantoma de la Operă a devenit una dintre cele mai  apreciate producţii din istorie, fiind jucată în întreaga lume. Spectacolul este cunoscut pentru muzica sa, decorurile, regia, cât şi pentru povestea captivantă. Aceasta se concentrează pe un personaj misterios numit Fantoma, care locuieşte în subsolul Teatrului de Operă din Paris şi care, îndrăgostindu-se de tânăra soprană Christine, îi oferă ajutorul pentru a-i îmbunătăţi performanţa artistică. Însă atunci când Christine începe să cunoască succesul, devine posesiv şi chiar periculos.

Cu un număr total de peste 145 de milioane de spectatori şi încasări de peste 5.6 miliarde de dolari (mai mari chiar decât ale celebrelor filme hollywoodiene Titanic, ET şi Star Wars), Fantoma de la Operă este cea mai longevivă producţie de la Broadway, depăşind recordul de 7.486 de reprezentaţii stabilit de musicalul Cats.

Fantoma de la Operă a câştigat până în prezent 70 de premii importante, cel mai recent fiind Premiul Olivier pentru Cel Mai Popular Show în 2002, un Evening Standard Award, şapte Premii Tony (printre care cel mai bun musical), şapte Drama Desk Awards şi trei Outer Critic Circle Awards.

Distribuţia: Phantom – Adrian Nour; Christine – Irina Baianţ; Raoul – Kyrie Mendél; Carlotta – Rodica Ştefan; Piangi – Andrei Petre; Firmin – Radu Ion; Andre – Cătălin Petrescu, Ernest Fazekaş; Madame Giry – Judith State; Meg Giry – Alina Petrică; Buquet – Ionuţ Burlan. Cu participarea Orchestrei, Corului şi a Baletului Operei Naţionale Bucureşti.

mm
Liviu Ardelean
În mass-media din 2007, i-a fost auzită vocea la Nova FM, Radio Transilvania, Star FM și a scris la Bună Ziua Făgăraș. A făcut PR, a fost consilier de imagine, s-a întors în presă și continuă activitatea în comunicare.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici