F-Sides Cineclub prezintă în noiembrie ultima proiecție din sezonul 4. Tema ediției: Flip the Script on Fitting in

F-Sides Cineclub prezintă în luna noiembrie ultima proiecție din sezonul 4, Rodeo (2022), filmul de debut al Lolei Quivoron, în tema ediției: Flip the Script on Fitting in, despre a-ți găsi locul într-o lume împărțită pe categorii fixe și/sau în medii ultramasculinizate. 

Pe 1 noiembrie, de la ora 20:30, la Cinema Elvire Popesco din București se difuzează ultimul film din cele opt ale sezonului, toate realizate de regizoare femei.

Bilete pot fi cumpărate online sau la casa de bilete a cinematografului.

Despre Rodeo

𝑹𝒐𝒅𝒆𝒐 (r. Lola Quivoron, 2022, durata 1h50) este filmul de debut al Lolei Quivoron, premiat în 2022 în secțiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes.

Crescută într-o suburbie a Parisului, într-un cartier de locuințe sociale, Julia (Julie Ledru) e pasionată de motociclete, iar talentul ei de a le conduce e întrecut doar de cel de a le fura, deghizată în clișee ale feminității. Inspirată de scamatoriile cu motociclete de cros văzute pe Instagram, într-o zi se inserează în lumea ultramasculină a rodeoului periurban, dornică să experimenteze senzația de libertate și nonconformism la limita legii.

Pentru a fi acceptată în gașca „piraților asfaltului“, Julia inițiază și dirijează jafuri tot mai elaborate, care îi aduc deopotrivă admirație și ostilitate printre competitori. Amazoană fantomatică a șoselelor, antieroina Lolei Quivoron îmbrățișează viteza și fluxul continuu de adrenalină ca substitute pentru o mobilitate și o afirmare socială dispărute din orizont.

Printr-un hibrid de realism social și elemente de fantasy și noir, Rodeo transpune urcușurile și coborâșurile derivei ca mod de viață antisistem într-o stilistică metalică, grunjoasă și incandescentă, care devine atât mărturie, cât și evadare constantă dintr-o realitate asfixiantă. (Georgiana Vrăjitoru, curatoare)

Pentru acest film, Patricia Păcurariu propune ca răspuns textul „Străin”, care poate fi audiat înainte de proiecție în sala de cinema și citit pe Scena9 în perioada următoare.

Sub formă de eseu, poem sau short story, fiecare proiecție din 2023 a fost însoțită de un răspuns literar din partea unei autoare române invitate de scriitoarea Elena Vlădăreanu, în parteneriat cu Premiile Sofia Nădejde. Fiecare proiecție din sezon a avut astfel câte un text comisionat care a intrat în dialog cu viziunea filmului, a contestat, chestionat sau privit din alte perspective intrigile abordate de fiecare film proiectat.

Scopul echipei F-SIDES Cineclub cu sezonul 4 a fost să înlesnească redescoperirea personajelor feminine prezentate dintr-o perspectivă strict patriarhală și a autoarelor prea puțin citite. „Cu fiecare sezon învățăm împreună să construim alternative la scenariile care ne-au limitat perspectivele”, subliniază organizatoarele.

Autoarele care au scris în 2023 câte un text pentru sezonul al patrulea și ale căror texte pot fi citite pe Scena9.ro sunt Cristina Ispas, Ilinca Mănescu, Irina Tacu, Daniela Rațiu, Ana Pușcașu, Domnica Drumea, Gabriela Adameșteanu și Patricia Păcurariu.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici