Eyes on the City, proiect dedicat dialogului intercultural dintre adolescenții români și ucraineni, la final

Fotografie de la Street Delivery 2023

Asociația Culturală Câte-n lună și-n mansardă anunță încheierea celui de-al doilea proiect dedicat adolescenților români și ucraineni din ultimul an și jumătate. Eyes on the City ajunge la final după șapte luni de activități dedicate explorării orașului București și a relației adolescenților cu acesta prin intermediul artei.

Eyes on the City a continuat în mod firesc eforturile începute de Asociația Câte-n lună și-n mansardă în 2022, prin intermediul primului proiect cultural dedicat adolescenților din Ucraina, Open Museums Open Hearts.

De la start, Eyes on the City, a angrenat în activitățile sale 50 de adolescenți, beneficiari ai proiectului. În cele șapte luni dedicate dialogului cultural între tinerii din România și Ucraina, au avut loc șase tururi ghidate alături de specialiști din arii diferite ale educației și artei. Un istoric, o artistă vizuală, o specialistă în antropologie, o scriitoare, o regizoare și o educatoare muzeală i-au ghidat pe tineri în mai multe zone cu încărcătură istorică ale orașului București. 

În a doua etapă a proiectului, Eyes on the City i-a încurajat pe adolescenții români și ucraineni să își exprime în mod creativ relația lor cu orașul București. Workshop-urile Tourist in my City, coordonat de regizoarea Eliza Zdru, și Animate the City, susținut de artista Laura Pop, le-au oferit tinerilor abilitățile teoretice și tehnice necesare pentru a-și crea propriul vlog, respectiv, propriul episod de animație. 

Eyes on the City a fost prezent și în cadrul festivalului de cultură urbană Street Delivery 2023, unde, alături de artistele Irina Cangeopol și Iryna Stepanova, tinerii au descoperit efervescența creativă pe care o aduce un astfel de eveniment, ce își propune să redea strada locuitorilor prin închiderea accesului mașinilor pe strada Arthur Verona. Timp de trei zile, participanții la atelierele propuse la standul Eyes on the City și voluntarii care s-au alăturat echipei proiectului au avut ocazia de a descoperi și această latură a orașului în care trăiesc, concentrată pe ideea de lucruri, fapte, proiecte care fac bine. O parte din lucrările  create în cadrul workshop-urilor Eyes on the City au fost expuse la standul Eyes on the City din cadrul festivalului în cadrul unei expoziții participative.

Expoziția de final

Expoziția de final a proiectului include fotografii realizate de tinerii români și ucraineni care au participat la un tur ghidat de fotografie prin centrul Bucureștiului. La Seneca AntiCafe, până pe 9 noiembrie, publicul poate găsi fotografii ale unor detalii arhitecturale, case vechi, adeseori ignorate în graba de zi cu zi a bucureștenilor, animale apărute de nicăieri și un București pe care poate că nu l-au observat până acum în acest fel.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici