Expoziție de design de afiș în premieră la HEI – House of European Institutes, noul centru multicultural al Timișoarei

Marți, 5 septembrie 2023, între orele 18:00-22:00, HEI – House of European Institutes inaugurează expoziția 100 beste Plakate.

Organizată anual de Asociația 100 beste Plakate e.V., 100 beste Plakate cuprinde o selecție realizată în 2021 a celor mai bune 100 afișe din Germania, Austria și Elveția, fiind rezultatul unui concurs internațional ce are ca scop evidențierea celor mai bune lucrări ale autorilor de afișe, precum și a dimensiunii multifațetate a culturii designului de afiș în cele 3 țări vorbitoare de limba germană.

Competiția pentru cele mai bune 100 de afișe a avut loc deja de 20 de ori la scară internațională, fiind un eveniment de prestigiu. Asociația 100 beste Plakate e.V. a devenit astfel o instituție a cărei evaluare are o semnificație importantă pentru cariera unui designer de afiș.

Anual se înscriu în competiție sute de designeri grafici, studenți din domeniul designului grafic de la universități de artă și colegii tehnice, agenții, studiouri, comisionari, precum și print shops.

Istoria concursului începe în 1966, când, pentru prima dată în Republica Democrată Germană (RDG), au fost desemnate și expuse cele mai bune afișe ale anului. În 1980, competiția a primit titlul de 100 beste Plakate. În România, expoziția a fost adusă pentru prima dată de către Centrul Cultural German Timișoara, în 2021.

Afișele selectate pentru expoziția de la HEI – House of European Institutes înglobează o varietate stilistică de design de afișe din țările vorbitoare de limbă germană și sunt realizate atât de designeri profesioniști, cât și de studenți aflați la început de carieră. 

Arhiva 100 beste Plakate poate fi accesată online aici.

Workshop la Timișoara

Tot în contextul expoziției de design de afiș, pe 15 septembrie, la Timișoara, HEI – House of European Institutes organizează un workshop de design de afiș, avându-l ca trainer pe unul dintre artiștii expuși: ilustratorul austriac Enrico Bravi, profesor la New Design University. Pentru detalii despre participarea la workshop, organizatorii invită publicul interesat să urmărească pagina de Facebook a HEI – House of European Institutes

100 beste Plakate este o expoziție a Asociației 100 beste Plakate e.V., în colaborare cu Goethe-Institut Bukarest, Centrul Cultural German Timișoara, Forumul Cultural Austriac și Typopassage Tm. Proiectul este realizat cu sprijinul DS Smith.

Program

100 beste Plakate se poate vedea în intervalul 5-24 septembrie 2023 la HEI House of European Institutes, Bastion 1, Timișoara.

Programul HEI este miercuri-vineri între orele 16:00-20:00 și sâmbătă-duminică între orele 11:00-20:00.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici