Expoziția Laurei Partin la Borderline Art Space: grafică, poezie și video

Borderline Art Space găzduiește miercuri, 12 aprilie, începând cu ora 18, deschiderea expoziției de grafică, poezie și video Forest Creatures, a artistei Laura Partin. Curatoriată de Simona Vilău, expoziția poate fi vizionată între orele 15:00 -19:00 de pe 13 până pe 17 aprilie, apoi cu rezervare prin telefon până pe 11 mai 2023.

Argument curatorial:

Fiind un proiect deopotrivă trăit și imaginat, Forest Creatures cuprinde lucrări de grafică, poezie și video într-o vecinătate aparent incompatibilă. Vecinătatea a apărut în mod natural, în timpul lucrului. Formată ca graficiană la Iași, într-o școală cu respect pentru desen, Laura Partin simte nevoia să se perfecționeze, să își extindă aria de interes pentru medii și să experimenteze mereu alte feluri de a crea. 

Artista mizează pe diferența între lucrul din atelier și intimitatea lui și lucrarea finită, expoziția, mesajul. De asemenea, mizează pe forțele complementare ce survin din text și din lucrul cu camera, alte două medii la care a apelat în realizarea acestui proiect.    

Câte Laura Partin întâlnim în această expoziție? Cel puțin patru, proiectate într-o cameră formată din oglinzi. Pandemia a ajutat-o să își reformuleze obiectivele și să propună aceeași temă tratată cu ajutorul a patru medii diferite: desenul cu note ilustrative, magico-poetice, video -performance-ul cu temă ecologică, poezia feministă cuprinsă deja într-un volum publicat de Editura frACTalia și lucrul teoretic la proiect, cu notații explicative și referințe autobiografice. 

Văzute separat, cele patru abordări sunt de sine-stătătoare, dar împreună creează o dinamică interesantă. Expoziția este un concentrat ambițios de stări, tehnici și amintiri, pe care vocile actrițelor Cabiria Morgenstern și Alice Monica Marinescu le fixează, iar experiența expozițională este proiectată în așa fel încât să egaleze o imersiune cinematografică. 

În desen, creaturile pădurii sunt o metaforă pentru transformare și pentru suferință. Frica din spatele suferinței e imortalizată în portretele fetițelor inocente, fiecare pierdută în propria ei lume de basm, populată de insecte, personaje fabuloase și o aparentă împietrire a sinelui. În poezie, ele vociferează stări, fugi, scenarii reale sau imaginate. În video, poezia capătă sonor.  

Tema ecologică completează experiența și o translATează într-un prezent îngrijorător, pe fondul încălzirii globale și al schimbărilor climatice. Conștienți fiind sau nu de asta, omenirea a trecut recent prin cel puțin trei episoade majore de criză umanitară, mediatizate și trăite într-un colectiv digital suprasaturat.

Despre Laura Partin

Laura Partin este o artistă contemporană stabilită în București care explorează tehnici de desen precum creionul pe hârtie, acuarela și tușul chinezesc pe pânză, precum și performance-ul (uneori participativ), instalația sau arta video. Născută în Iași, România, în 1986, a studiat arte plastice și teoria artei, la Universitatea George Enescu. Între 2012 și 2014, a fost bursieră în domeniul artelor plastice la Institutul Cultural Român de la Veneția. În 2021, a obținut un doctorat în Arte Plastice la Universitatea Paris 8.

De-a lungul anilor, Laura a abordat subiecte precum stereotipurile de gen, condiția muncitorilor migranți și concepte din psihologia socială precum disonanța cognitivă sau teoria managementului terorii. Cel mai recent proiect al ei, Sfratto/Eviction, expus la Roma în 2020, a încorporat un videoclip și o serie de desene despre evacuarea familiilor de romi din casele lor din România între 2010 și 2020. Cel mai recent, în contextul pandemiei, a devenit interesată de potențialul multimedia/performativ al poeziei feministe contemporane și de timpul petrecut în natură ca formă de vindecare introspectivă.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici