Expoziția „ILUSTRAD/AS. O privire asupra creației feminine în ilustrația spaniolă contemporană”, prezentată în cadrul programului Timișoara 2023

Începând cu data de 16 august 2023, la HEI-House of European Institutes va fi prezentată publicului timișorean o expoziţie inedită dedicată ilustraţiei de carte ce reuneşte 12 artiste de renume internaţional din Spania şi Chile.

„ILUSTRAD/AS. O privire asupra creaţiei feminine în ilustraţia spaniolă contemporană” este mottoul sub care organizatorii aşază această antologie a ilustraţiei recente pe care cei interesaţi o pot vizita în perioada 16 august – 1 septembrie 2023.

Curatoriată de Matilde Rodríguez, expoziţia reuneşte creatoare de renume naţional şi internaţional, precum chilianca Luisa Rivera și spaniolele Sonia Pulido, Maria Hesse, Helena Perez Garcia şi Lara Lars. Expoziţia îşi propune să se concentreze pe lucrările cele mai libere, creative şi personale ale ilustratoarelor selectate, precum şi să exploreze diferitele formate şi tehnici cu care acestea lucrează: serigrafie, colaje, ceramică, animaţie, risografie, desen digital sau sculptură.

Vernisajul

Vernisajul expoziţiei are loc miercuri, 16 august 2023, începând cu ora 18.00, în prezența curatoarei proiectului, Matilde Rodríguez, și a directorului Institutului Cervantes din București, Jorge Jiménez–Zumalacárregui.

Ilustraţia de carte este una dintre cele mai imaginative ramuri ale creaţiei vizuale şi trăieşte, în acest moment, în Spania, un moment de glorie în care munca ilustratorilor şi, mai ales, a ilustratoarelor este recunoscută atât din punct de vedere profesional, cât şi artistic. În domeniul editorial, unde conceptul de carte ilustrată devine din ce în ce mai popular, munca ilustratoarelor se remarcă în mod special, favorizând prin creaţiile lor reeditarea unor clasici universali sau completând în mod vizual creaţia unor proiecte actuale.

„O antologie care, dintr-un punct de vedere mai amplu, reflectă asupra emoţiilor, identităţii şi relaţiei noastre cu lumea, prilejuind reprezentarea lumii din jurul nostru prin lucrări care ascund o critică subtilă şi tăioasă a societăţii contemporane. ILUSTRAD/AS înseamnă avangardă, creativitate, profesionalism şi diversitate. Douăsprezece artiste ce reprezintă, de fapt, mult mai multe creatoare pe scena artistică şi culturală actuală în care femeile se remarcă prin calitate şi profesionalism. Artiste care au creat tendinţe, care au venit pentru a rămâne şi care au încă multe de spus, de desenat, de împărtăşit, de revendicat. Pentru că viitorul ilustraţiei este şi unul feminin.” (curatoarea Matilde Rodríguez)

Artiste care expun

Artistele prezente în expoziție sunt: Bea Lema, Helena Perez Garcia, Iria do Castelo, Iria Fafian, Lara Lars, Luisa Rivera, Malota, Maria Hesse, Nuria Figueiredo, Pelo di Cane, Sara Landeta și Sonia Pulido.

Program de vizitare

Programul de vizitare este: miercuri-vineri –16:00-20:00 și sâmbătă-duminică – 11:00-20.00. Expoziția este închisă în zilele de luni și marți.

HEI-House of European Institutes este un nou centru multicultural din Timișoara, situat în Bastionul Theresia, Galeria 1. Mai multe despre HEI aici.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici