Experiența îngrijirii din perspectiva îngrijitorului. La Cluj are loc vernisajul expoziției „Punctul de fugă”

În intervalul 4-19 noiembrie, clujenii sunt invitați la Centrul Coregrafic OM pentru a trăi o experiență imersivă ce combină ilustrația cu video-ul și instalația în cadrul proiectului Vanishing Point/Punctul de fugă. 

Punctul de fugă/Vanishing Point este un demers artistic care cercetează experienţa îngrijirii din perspectiva celui aflat în rolul de îngrijitor. Procesul s-a format în jurul nevoii de a înțelege complexitatea relației de îngrijire atunci când aceasta este caracterizată de diferite grade de codependență, de a face prezente aspecte care ocupă de obicei un spațiu restrâns în conştiinţa colectivă, mai ales atunci când nu ne confruntăm cu această situație într-un mod direct.

Vernisajul

Vernisajul expoziției are loc pe 4 noiembrie, de la ora 19:00, la Centrul Coregrafic OM, iar instalația poate fi vizitată până pe 19 noiembrie.

Au fost invitate îngrijitoare şi îngrijitori din Cluj-Napoca într-o serie de ateliere în care, cu ajutorul  instrumentelor din artele performative, psihoterapie și box, s-a construit un context ludic pentru evocarea unor situații, dinamici și particularități ale acestei situaţii. 

Ultima etapă din acest proces este o instalaţie cvasi-documentară, o mărturie a atelierelor, reconstruită ulterior în intenția de a comunica senzorial întâlnirea cu declinările și intersecțiile infinite ale aspectelor care țin de acest subiect și o intervenție stradală cu ilustrații realizate de Maria Brudașcă expusă în afișajul cinematografic de pe strada Regele Ferdinand 22-26 în perioada 26 octombrie – 19 noiembrie.

Echipa artistică

  • Ioana Hogman
  • Ela Ionescu
  • Ioana Țurcan
  • Mihai Păcurar

Comunitatea locală

Parte din proiect a făcut și comunitatea locală, prin: Viorica Matyas, Oana Chirilă, Lucaci Teodora, Márton Kármen, Mihaela Tiba, Mioara Rus, Ștefan-Robert Banc, Roszi Ganea.

Echipa de promovare

  • Grafică și identitate vizuală: Maria Brudașcă
  • Project manager: Alexandru Teodorescu
  • Comunicare și PR: Creionetica
  • Locație asigurată de OM Centru Coregrafic
  • Afișaj asigurat de Fapte
  • Print: pehartie.ro & colorim

Despre organizator

Madera Creation este o inițiativă de creație cultural-artistică, înființată în 2018 la Cluj, bazată pe explorare și interdisciplinaritate, ce își propune să aducă arta și cultura mai aproape comunitățile vulnerabile.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici