Evenimente dedicate cărților de istorie, în Câmpina și București

Două evenimente dedicate unor volume din imprinturile Corint Istorie Autori Români (coordonat de Florin-Răzvan Mihai) și Corint Istorie cu Blazon (coordonat de Flori Bălănescu) sunt organizate de Editura Corint în parteneriat cu Prăjitoria cu povești și Librăria Humanitas de la Cișmigiu, în perioada 13 – 19 martie 2023. Intrarea este liberă.

Primul eveniment va avea loc joi, 16 martie, la Prăjitoria cu povești în Câmpina, la ora 18:00, în prezența Simonei Preda, brand manager al Editurii Corint, și a invitatei sale, Flori Bălănescu – scriitoare, cercetător științific III la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului (INST) –, care vor discuta despre volumul Paul Goma. Conștiință istorică și conștiință literară. Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook „Prăjitoria cu povești”.

Volumul prezintă principalele momente din viața scriitorului opozant, precum și activitatea sa împotriva regimului Ceaușescu. Pe fondul traumelor fizice, morale și psihomentale provocate de mecanismele represive ale regimului comunist, Paul Goma a lăsat o amprentă asupra conștiinței istorice și conștiinței literare în a doua jumătate a secolului XX.

„Cartea face dreptate unui om care a luptat toată viață și a deranjat pe mulți, la cele mai înalte niveluri. Este un studiu monografic scris cu pasiune și profesionalism, în fapt rezultatul unei teze de doctorat susținute cu brio de autoare. O adevărată pagină de istorie contemporană, care demonstrează – dacă mai era nevoie – cât de complicate sunt problemele epocii recente. O lectură absolut necesară pentru buna înțelegere a comunismului românesc”, spune prof. univ. dr. Gheorghe Onișoru.

Vineri, 17 martie, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu va avea loc o discuție pornind de la volumul de microistorie Cartea curajului și a candorii. Ce afli despre viață din îndrăznelile bunicului Radu și din caietul secret al bunicii Ana de Ana Iorga și Filip Lucian Iorga. Alături de autori vor participa Sandra Ecobescu, președinte al Fundației Calea Victoriei, Mihnea Turcu, fotograf și Laura Câlțea, blogger. Moderator: Simona Preda. Evenimentul va fi transmis live pe canalul de YouTube și pe paginile de Facebook Editura Corint, Corint Istorie și PressHub.

O noutate ca formulă narativă, Cartea curajului şi a candorii este un studiu de microistorie, o lucrare de non-ficţiune pe care autorii au scris-o cu gândul la bunici. O aventură a descoperirii istoriilor de familie, o călătorie palpitantă prin arhive, uneori grea și împovărătoare, dar de cele mai multe ori lină, entuziasmantă și în final eliberatoare.

Ana Iorga și Filip-Lucian Iorga au documentat povestea bunicilor Anei timp de peste 10 ani. Cartea conţine peste 300 de fotografii inedite, date din documentele păstrate în familie, din corespondenţă, din interviuri cu membrii familiei, din presa interbelică, din lucrări publicate, jurnale de război, arhivele publice și dosarele Securităţii. Tabloul unei epoci se rafinează prin destinele individuale și prin istoriile personale. Iar căutarea lor este o călătorie care nu se sfârșește niciodată.

mm
Liviu Ardelean
În mass-media din 2007, i-a fost auzită vocea la Nova FM, Radio Transilvania, Star FM și a scris la Bună Ziua Făgăraș. A făcut PR, a fost consilier de imagine, s-a întors în presă și continuă activitatea în comunicare.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici