EUPHORIA. Nesiguranță, depresie și droguri în portretizarea unui adevăr personal, de multe ori greu de urmărit

Am decis acum vreo 2 ani că voi lua o pauză de la seriale, pentru a-mi asigura mai mult timp vizionării filmelor și am reușit, până de curând, să nu mă las ispitit de serialele care au tot apărut pe platformele de streaming. În cele din urmă, după ce mi s-a tot spus că Euphoria e un fel de variantă contemporană a seriei Skins (una dintre favoritele mele all-time), am decis într-o noapte să dau play la primul episod, fără să prevăd că voi sta în fața laptopului până la 7 dimineața, hipnotizat de cadrele dreamy și de tabloul societal, alcătuit din dramele personajelor.

“She hated her life, not because it was bad, but because when you hate your brain and your body, it’s hard to enjoy the rest.”

Euphoria, creat de Sam Levinson pentru HBO în colaborare cu A24, este reprezentarea unei generații care se luptă cu insecuritatea și traumele. Serialul este narat de personajul principal, Rue Bennett, o adolescentă ce suferă de depresie și dă startul unei prietenii de lungă durată cu drogurile, transpusă în imagini psihedelice care îți dau senzația că urmărești un film regizat de Gaspar Noé. 

Dacă milenialii au avut Skins, generația Z are Euphoria… doar că serialul din urmă are o abordare mai nihilistă. Excelează în portretizarea unui adevăr personal, de multe ori greu de urmărit, dur și de impact, iar problemele în care se afundă personajele nu au parte de o rezolvare spre final și nu ni se oferă o alternativă mai „sănătoasă”. Euphoria prezintă, nu aduce soluții. Pe lângă calitatea incontestabilă a imaginii și a editării, fiecare episod vine cu un ritm vibrant, dar anxios în anumite momente, în care adolescenții încearcă să-și reprime amintiri negre și să ia deciziile în urma cărora vor fi răniți cel mai puțin. 

Chiar dacă a stârnit controverse pentru scenele de nuditate, serialul crește în popularitate și adună din ce în ce mai mulți fani pe plan internațional. În mare parte, pentru că face o treabă foarte bună în crearea unui spațiu cinematografic ofertant pentru genul coming of age, cu teme familiare ca sexualitatea, identitatea, drogurile, traumele din copilărie, pierderea, abuzul, toxicitatea relațională, reputația, anxietatea sau atașamentul. 

Rue este interpretată de Zendaya (rol ce i-a adus și un trofeu la premiile Emmy), căreia i se alătură în distribuție Hunter Schaefer, Angus Cloud, Jacob Elordi, Sydney Sweeney, Maude Apatow și mulți alți actori badass pe care sper să-i revedem în aceeași formulă. De curând, HBO a anunțat pe profilul oficial de Twitter că va exista și un al treilea sezon, deci ar trebui să ne pregătim sufletește, de pe acum, pentru încă o porție zdravănă de dramă cinematografică, care nu poate lipsi din viețile noastre. 

mm
Răzvan Mirică
Răzvan Mirică s-a născut în Vălenii de Munte, județul Prahova, pe 3 februarie 1994. A absolvit liceul de Turism și Alimentație și a urmat cursurile Facultății de Litere și Științe, din Ploiești. În 2018 s-a mutat la Brașov și a lucrat la Cărturești, iar anul următor a fost redactor la revista Cinemap. După doi ani de colaborare cu revista și cu postul Kiss Tv, pentru rubrica de film, s-a întors la Cărturești, în funcția de librar.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici