Estonia demolează monumentele sovietice

Estonia a alocat 916.405 de euro din bugetul statului pentru demontarea şi deplasarea monumentelor sovietice, informează media estoniană, citată de Agerpres. În august 2022, Letonia a demolat monumentul dedicat victoriei sovietice din capitala Riga.

Invazia rusă în Ucraina a condus la iniţiativa de înlăturare a obiectelor de propagandă lăsate de regimul sovietic. Ataşatul de presă al guvernului, Jevgenia Vara, a declarat că Ministerul Apărării a alocat 916.405 euro pentru demolarea şi deplasarea monumentelor sovietice.

Cu două săptămâni în urmă, o sumă de circa 60.000 de euro suplimentari au fost alocaţi unui grup de lucru instituit de guvern pentru lucrările de demontare. Potrivit estimărilor acestuia, 244 din cele 322 de obiective înregistrate urmează să fie demontate.

La începutul lunii ianuarie, alte 56 de monumente fuseseră demontate. Patru monumente necesită o abordare specială din cauza naturii lor, întrucât se află în cimitire, în timp ce 74 de obiective sunt evaluate ca neutre şi nu vor fi nici demontate şi nici transformate.

Demontarea monumentelor continuă în Estonia

În cele mai multe cazuri, de demolarea, deplasarea şi transformarea monumentelor se ocupă municipalităţile, în afară de cazurile în care o parte dintre obiective se află în cimitire. Restul este făcut de stat, iar rămăşiţele a circa 830 de persoane au fost reînhumate.

Unul dintre cazurile cele mai complicate a vizat transferul unui tanc din cel de-al Doilea Război Mondial la Narva, la frontiera cu Rusa. El era situat la marginea oraşului şi reprezenta un memorial dedicat soldaţilor căzuţi de partea sovietică.

Letonia demolează monumentul dedicat victoriei sovietice

mm
Liviu Ardelean
În mass-media din 2007, i-a fost auzită vocea la Nova FM, Radio Transilvania, Star FM și a scris la Bună Ziua Făgăraș. A făcut PR, a fost consilier de imagine, s-a întors în presă și continuă activitatea în comunicare.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici