În luna cea mai fierbinte lună a verii, Asociația SNK se alătură mișcării globale #iuliefărăplastic, care propune o serie de acțiuni de conștientizare, educare și promovare a soluțiilor de reducere a plasticului, și propune o tabără eco-urbană dedicată copiilor din București, ce va avea loc la Seneca Anticafe – spațiu cultural și comunitar. Copiii cu vârste cuprinse între 9-12 ani sunt invitați să descopere, pe parcursul a cinci zile, cum se pot împrieteni cu natura în orașul în care trăiesc și cum pot deveni eroi la ei acasă, punând în practică eco-obiceiuri simple.
Diminețile sunt dedicate activităților în aer liber, în parcul Kiseleff, unde copiii se vor conecta în mod conștient la natură și se vor bucura de joacă, mișcare și lectură în hamacele întinse.
Organizatorii propun un program care pune accent pe rutine sănătoase, de la mese echilibrate la ateliere ludice de educație ecologică și activități creative. Copiii vor lucra atât în echipă, cât și individual, pentru a descoperi soluții creative la provocările eco din jurul nostru și pentru a realiza împreună o expoziție finală, în care sunt încurajați să-și expună ideile pentru o planetă un pic mai verde și mai sănătoasă.
Prezentarea atelierelor
🌱Ateliere de educație ecologică
- Creăm jurnale de vacanță, cu Valentina Bâcu
În prima zi, copiii sunt invitați să-și construiască propriul jurnal de vacanță (cu foi din caietele de școală care au rămas neterminate sau cu hârtie reciclată pe care o pun la dispoziție organizatorii), jurnal ce va fi apoi completat în fiecare zi cu fotografiile și impresiile pe care vor alege să le păstreze.
- Reciclăm povești, cu Bianca Ceică
Aflăm despre reciclare, apoi mergem mai departe de ea, prin intermediul poveștilor cunoscute, pe care le reinterpretăm, folosindu-ne de imaginația ghidată de metode simplu de înțeles și distractiv de aplicat.
- Povești din materiale textile, cu Raluca Dumitrescu
O poveste despre materiale textile: de unde vin, unde ajung hainele când nu mai avem nevoie de ele, care este ciclul de viață al unui tricou. Totul sub forma unui atelier creativ și plin de culoare în care copiii află cum pot da un nou scop resturilor de materiale textile.
- Măsurăm amprenta ecologică, cu Bianca Ceică
Copiii descoperă, prin joc și interacțiune, urma pe care o lasă pe pământ și își calculează amprenta ecologică. Harta lumii noastre e compusă din consum și deșeuri. Ce legătură are asta cu noi? Exersăm alegeri sănătoase pentru viața în oraș.
- Jucăm Climate Fresk, cu Raluca Dumitrescu
Climate Fresk este un joc colaborativ de tip boardgame care se folosește de creativitatea fiecărui jucător și de știința care stă la baza raportului IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) pentru a-i ghida pe participanți să descopere cauzele și efectele schimbărilor climatice. Jocul permite copiilor și adulților să aibă o conversație deschisă despre posibile soluții și obiceiuri noi, atât la nivel de comunitate, cât și individual.
🎨 Ateliere creative
- Animație stop motion, cu Valentina Bâcu
Ce poți spune într-un minut de animație despre planeta noastră? Timp de două zile, copiii vor învăța să construiască un storyboard, personaje, elemente de decor și să construiască o poveste animată prin tehnica stop-motion.
- Arts & Crafts, cu Cosmina Dragomir
Adunăm, acolo unde locuim și ne desfășurăm activitatea, cutii de ambalaje care nu ne mai sunt de folos, ziare și reviste, anunțuri și flyere care nu mai sunt de actualitate, hârtie de împachetat, foile scrise ale caietelor vechi… La acest atelier, ele se triază pe categorii, pe grosimi, texturi și culori, alcătuind astfel propria paletă cromatică. Cu ajutorul ei se face o compoziție colaborativă, un colaj uriaș, un puzzle-instalație de tip garb-art, în care fiecare conturează propria idee de manifest ecologist.
Documentare despre mediu
În fiecare zi, preț de 30 de minute, copiii se relaxează și învață despre mediu vizionând câte un scurt-metraj/documentare despre mediu, pe marginea căruia se discută apoi liber.
Înscrieri și tarife
Plata este de 1000 de lei pentru fiecare participant, cu prețul promoțional de 1600 lei total dacă participă doi frați, iar detalii suplimentare se găsesc în formularul de înscriere sau pe site-ul asociației SNK.