Emil Hurezeanu a inaugurat Școala Gimnazială și Grădinița „Marțian Negrea” din comuna Valea Viilor, renovate de Asociația BookLand

Ambasadorul României în Austria, scriitorul și publicistul Emil Hurezeanu a acceptat invitația de a deveni Ambasador onorific BookLand și a inaugurat, pe data de 1 septembrie, Școala Gimnazială și Grădinița „Marțian Negrea” din comuna Valea Viilor, județul Sibiu. Evenimentul a marcat finalizarea lucrărilor de renovare derulate de Asociația BookLand în perioada octombrie 2022 – august 2023, cu sprijinul partenerilor, comunității și autorităților locale.

Investiție de 300.000 euro 

Valoarea totală a investiției este de 300.000 euro, dintre care 240.000 euro reprezintă contribuția Asociației BookLand, iar 60.000 euro suportul financiar asigurat de Primăria comunei Valea Viilor. Aceasta este cea de-a doua unitate de învățământ din județul Sibiu transformată de BookLand într-un spațiu modern, după renovarea școlii din comuna Boița (2021).

„Am primit cu bucurie propunerea BookLand de a inaugura Școala Gimnazială și Grădinița Marțian Negrea din comuna Valea Viilor, județul Sibiu. Prezența mea astăzi, aici, nu este întâmplătoare. În primul rând, ca sibian și ca autor am fost dintotdeauna preocupat de aceste meleaguri și de acest arhipelag extraordinar al bisericilor fortificate din Transilvania saxonă, cărora le-am dedicat un album bilingv român-englez. Elevii din Valea Viilor au această șansă unică de a admira zi de zi o bijuterie a bisericilor fortificate ale sașilor transilvăneni, inclusă pe lista monumentelor protejate UNESCO, aflată aproape de școala lor. În al doilea rând, nu știu câți cunosc acest lucru, dar viața compozitorului Marțian Negrea, care a dat numele acestei școli, este strâns legată de Viena, locul în care îmi desfășor în prezent activitatea. Acesta s-a perfecționat în capitala austriacă, unde a urmat și cursurile prestigioasei Academii de Muzică și Arta Spectacolului. Traiectoria sa dovedește că educația este esențială în dezvoltarea unei persoane și decisivă în consolidarea unei societăți, îndeosebi în aceste vremuri de crize. Investițiile în educație sunt investiții în viitorul tinerei generații și implicit a întregii societăți. Nu pot decât să susțin eforturile Asociației BookLand și a societății civile care practică principiul subsidiarității, prin coagularea diferiților actori publici și privați, precum și a comunităților locale în jurul unui obiectiv comun. Renovarea acestei școli și grădinițe stă mărturie în acest sens.” (Emil Hurezeanu, Ambasador al României în Republica Austria & Ambasador onorific BookLand)

Transformarea școlii a fost susținută de Primăria Valea Viilor, care și-a asumat o parte din costul de manoperă, precum și achiziția punctuală a anumitor materiale de construcții. Totul pentru ca elevii să poată avea parte de condiții excelente de învățătură. Asociația a avut alături și compania CON-A, partener principal în renovare, care a suportat cea mai mare parte din manoperă, dar și alte companii private care susțin misiunea educațională a asociației BookLand.

Din 2020 până acum, 78 de școli renovate

Prin programul „Renovare școli in mediul rural” demarat de Asociația BookLand, 78 de școli din satele României au fost reabilitate în perioada 2020-2023, în beneficiul a peste 15.000 de elevi anual. Asociația a reușit această performanță motivând autoritățile și comunitățile locale să se implice, dar și mobilizând sute de companii să contribuie cu bani sau materiale de construcții, prin redirecționarea celor 20% din impozitul pe profit/venit, conform Legii Sponsorizării nr. 32/1994 sau Ordinului 1679/2022, care a aprobat formularul 177.

Toți cei care împărtășesc viziunea Asociației BookLand pentru normalitate în educație se pot alătura demersului donând 2 euro lunar printr-un SMS cu textul CONSTRUIM la 8845 sau achiziționând Șoricelul BookLand, încasările obținute din vânzarea jucăriei fiind utilizate pentru renovarea și dotarea școlilor din mediul rural.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici