Editura Paralela 45 la Bookfest 2024. Programul evenimentelor

Anul acesta, Editura Paralela 45 lansează la Bookfest o nouă colecție, Se poartă cartea, care este un statement și care stă la baza tematicii propuse la standul C13 al Editurii Paralela 45. Colecția Se poartă cartea mizează pe puterea transformatoare a lecturii și ne invită să privim lumea prin filtrul modei, construind, din perspectiva literaturii și a nonficțiunii, un fel de garderobă livrescă. Colecția este deschisă cu două cărți: O nouă victimă a modei, de Ovidiu Buta, și Garderoba, antologie de proză română contemporană, coordonată de Diana Iepure.

La standul Editurii Paralela 45 de la Bookfest 2024 ne așteaptă cu circa 1000 de titluri, reduceri de până la 70%, noutăți de ficțiune, nonficțiune, educațional și de literatură pentru copii. Va exista și un raft al autorilor basarabeni, Republica Moldova fiind țara invitată în acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest București.


Programul evenimentelor

Joi, 30 mai

17h00: Ce ne unește, ce ne desparte. O perspectivă antropologică – Eveniment scena Matca. 

Pornind de la antologia de literatură română contemporană „Garderoba”, coordonată de Diana Iepure, în care semnează texte autori de pe ambele maluri ale Prutului, ni se propune o discuție despre rolul literaturii în evoluția felului în care ne percepem unii pe alții, prin filtre sociale, politice și culturale în ultimii 30 de ani.

Evenimentul va avea loc cu particiaprea autorilor din antologie: Dumitru Crudu, Vasile Ernu, Mihail Vakulovski, Maria Pilchin, Ivan Pilchin, Emanuela Iurkin, Ștefania Mihalache, Anda Vahnovan, Paula Erizanu, Bogdan Răileanu, Iulian Fruntașu, Bogdan Munteanu, Horea Sibișteanu, Doina Gecse-Borgovan, Andrei Crăciun, Cristina Hermeziu, Mircea Pricăjan, Arcadia Solum, Georgiana Sârbu, Adrian Jicu, Marius Chivu, Gelu Diaconu, Diana Iepure.

Moderatoare: Cătălina Bălan

19h00: Lansare de carte Corporația, de Emilia Muller

Dincolo de definițiile anodine și ambigue din dicționare, în limbajul cotidian termenii corporație și corporatism sunt folosiți cel mai adesea cu sensuri peiorative, indicând mentalități, atitudini sau persoane pline de sine și neserioase, având tendința de-a căuta întruna cusururi, ca și pe aceea de-a vorbi mult și fără rost – bineînțeles, într-o limbă cunoscută doar de „inițiați”. Pornind de la experiențele personale în corporații din țară și din străinătate, Emilia Muller ne arată ce se află dincolo de fațadele impunătoare și intimidante ale multinaționalelor.

Vineri, 31 mai

17h00: Cum trebuie să arate un scriitor? O discuție despre aparență, esență, PR și imaginea scriitorului pe scena publică actuală

Invitați: Ștefan Baghiu, Miruna Vlada, Luminița Corneanu, Radu Vancu, Emilian Galaicu Păun, Victor Cobuz, Diana Iepure.

Moderatoare: Cătălina Bălan

18h30: Lansare de carte: Retroversiuni: Blocaje. Antologie de proză scrisă de femei (Editori: Cristina ISPAS & Victor COBUZ)

Evenimentul va avea loc cu participarea autoarelor și a editorilor.

Sâmbătă, 1 iunie

11h00: Atelier interactiv pentru copii pornind de la noul volum din seria „Gusti și monștrii”, Din carte în carte.

Atelierul va fi animat de Mugur Grosu și de Lumi Mihai.

Scriitorul Jaume Copons și ilustratoarea Liliana Fortuny au creat universul fabulos al seriei „Gusti și monștrii”, în care au loc aventurile lui Gusti Pianola, un elev spaniol obișnuit, însoțit pe parcursul peripețiilor sale amuzante de niște monstruleți veseli, inventivi și curajoși, în frunte cu domnul Condei, monstrul cărților. Cu ajutorul acestor romane grafice, chiar și copiii care nu sunt atrași de lectură ar putea începe să citească, participând la aventurile lui Gusti Pianola, eroul acestei serii. Combinația dintre text și imagini îi ajută să înțeleagă ușor conținutul cărților și le face cunoștință cu operele literaturii clasice pentru copii într-un mod atractiv și amuzant.

12h00: Atelier interactiv pentru copii pornind de la Seria Keri Smith 

Atelierul va fi animat de Mugur Grosu și de Lumi Mihai.

Keri Smith este o autoare și ilustratoare de cărți care și-a dedicat cariera explorării conceptului de creativitate și provocării convențiilor. Ea îi încurajează pe copii să-și exercite imaginația și să exploreze lumea din jurul lor observând detaliile cotidiene, găsind frumusețea și inspirația în lucrurile aparent obișnuite prin activități neconvenționale. Jurnalul meu trăsnit, prima carte din serie, este un adevărat fenomen internațional și a depășit 10 milioane de exemplare vândute.

Pe lângă descoperirea și stimularea inventivității, cărțile din seria Keri Smith sunt partenerul ideal în călătoria fiecărui cititor spre exprimarea propriei creativități și acceptarea greșelilor ca parte naturală a procesului creativ. Subiectele și tehnicile diverse propuse fac din această serie un instrument valoros în formarea și consolidarea abilităților cognitive, motorii, a celor de motricitate fină și de gândire critică, oferind copiilor o experiență de dezvoltare multidimensională.

14h15: Cea de-a treia ușă: Mentalitatea succesului, de Alex Banayan. Lansare de carte 

Invitați: Mihai Zânt, Grégoire Vigroux, Irina Schrotter

Moderatoare: Cătălina Bălan

Dacă visezi să înveți secretele succesului de la mentori de talie mondială, cum ar fi Bill Gates, Maya Angelou, Jane Goodall, Steven Spielberg, Lady Gaga, Warren Buffet sau Jessica Alba, să-ți atingi cele mai ambițioase obiective sau să te transformi în cea mai bună versiune a ta, „Ce-a de-a treia ușă” promite să ofere instrumentele de care ai nevoie.

15h00: O nouă victimă a modei, de Ovidiu Buta. Lansare de carte

Invitați: Ovidiu Buta, Irina Schrotter, Camelia Burcioiu

Ovidiu Buta, stilist internațional de origine română, creionează cu ironie și fără prejudecăți tabloul uneia dintre cele mai fascinante industrii din lume, așa cum numai un insider știe să o facă. Ovidiu Buta ne oferă cheia de descifrare a felului în care se împletesc destinele unor mari creatori de modă din România și din lume de un segment de istorie intim legat de felul în care ne percepem individualitatea, într-o epocă în care aparența tinde, deseori, să preceadă esența.

15h45: Garderoba. Antologie de proză scurtă coordonată de Diana Iepure. Lansare de carte

Lansarea va avea loc cu participarea autorilor antologați.

„Moda nu reflectă doar capriciile unor indivizi cărora le place să se îmbrace bine. Felul în care oamenii își construiesc garderoba și își aleg ținutele ne spune multe despre ei. Și nu doar despre stilul de viață sau nivelul lor de prosperitate materială, ci și despre predilecțiile lor politice sau, de ce nu, literare. Importanța corespondențelor dintre modă și literatură a fost subestimată la noi din cauza unui șir întreg de prejudecăți. În acest context, am propus mai multor scriitori români contemporani să scrie o proză scurtă, în care o ținută, un element de vestimentație sau mai multe (ceva ce s-ar lega de personaj ca o cochilie de un melc) să aibă un rol în narațiune.

Astfel, scriitorii, ei înșiși personaje fabuloase, excentrice, spectaculoase sau, dimpotrivă, discrete și retrase, fie că sunt victime ale modei sau nu, pun într-o lumină nouă literatura română contemporană.” Diana Iepure

18h00: Sunt liniștită, mi-e frică, de Ștefania Mihalache, cu ilustrații de Laurențiu Midvichi. Dublă lansare

La Bookfest 2024, va fi lansată și colecția de albume de artă Metamorfoze, coordonată de Diana Iepure, un proiect interdisciplinar. Primul album din colecție este Sunt liniștită, mi-e frică, rodul conlucrării a doi dintre cei mai rafinați artiști români ai momentului: poeta Ștefania Mihalache și pictorul Laurențiu Midvichi.

Invitați: Ștefania Mihalache, Laurențiu Midvichi, Adela Greceanu, Radu Vancu, Diana Iepure

Moderatoare: Cătălina Bălan

Duminică, 1 iunie

13h00: Samson și Nadejda, de Andrei Kurkov. Lansare de carte

Invitați: Cristian Preda, Antoaneta Olteanu, Ștefania Mihalache, Diana Iepure

Moderatoare: Cătălina Bălan

În 2024, romanul Samson și Nadejda i-a adus autorului cea de-a doua nominalizare consecutivă pe lista lungă Booker Prize.

16h00: Noutăți din colecția Tradiții spirituale. Lansare de carte

  • Genunea de foc, de Irina Tweedie

  • Mintea relaxată, de Dza Kilung Rinpoche

Invitați: Monica Daniela Găitănaru, Adrian Moldovan

Moderator: Mihai Liță, coordonatorul colecției Tradiții spirituale

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici