Editura Corint lansează „Războiul spionilor: acțiunile secrete ale exilului românesc la începutul comunismului”

Cartea Războiul spionilor: acțiunile secrete ale exilului românesc la începutul comunismului, de Lucian Vasile, va fi lansată vineri, 3 martie, la ora 18:30, la librăria Humanitas de la Cișmigiu, București.

Alături de autor, la eveniment vor participa istoricii Stejărel Olaru și Silviu Moldovan, iar discuția va fi moderată de Simona Preda. Lansarea va fi transmisă live pe paginile de Facebook Editura Corint, Corint Istorie și PressHub, și pe canalele de YouTube Editura Corint și PressHub.

Volumul poartă cititorul pe urmele unor personaje desprinse parcă din filme cu spioni, care defilează cu nonșalanță între București, Viena, Paris și Salzburg, ducând la îndeplinire diverse misiuni cu caracter secret, pe frontul nevăzut al începutului de Război Rece.

„Prin cercetarea întreprinsă, Lucian Vasile pune la dispoziția cititorilor nu numai o istorie a structurii de spionaj denumite Serviciul de Informații al Militarilor Români din Exil (SIMRE), ci și fragmente de istorie a exilului românesc și a rezistenței anticomuniste.” – Laurențiu Constantiniu

„Regăsim în biografia persoanelor implicate în operațiunile SIMRE și ale Securității, deopotrivă, tipologii umane dintre cele mai diverse: aventurieri, luptători pentru cauză (fie că sunt legionari sau de alte convingeri politice), trădători, naivi, idealiști (fie că sunt prizonieri ai propriilor sentimente sau chiar cred că pot contribui la răsturnarea ordinii politice), profitori (cei care se gândesc că pot obține câștiguri materiale prin organizarea rețelelor transfrontaliere pentru scoaterea anumitor persoane din țară).” – Mioara Anton

„Folosirea documentelor de arhivă și a literaturii edite este însoțită de un stil narativ deosebit, care transformă textul efectiv într-o lectură captivantă, ce formează ușor imagini aproape cinematografice, centrată în jurul unor destine frânte de implicarea directă sau, și mai dramatic, indirectă în operațiuni de culegere de informații. Prezența în lucrare a unor oameni de diferite categorii sociale, din București sau provincie, implicați mai mult sau mai puțin, cu voie sau din întâmplare, în activități ofensive ne oferă o istorie umană a primului deceniu de regim comunist în România, particularizată, cu speranțe, iluzii, frustrări.” – Emanuel Plopeanu

Publicată recent în imprintul „Corint Istorie Autori Români”, coordonat de Florin-Răzvan Mihai, cartea apărută cu sprijinul Fundației Konrad Adenauereste este disponibilă pe site-ul edituracorint.ro și în librăriile din toată țara.

mm
Liviu Ardelean
În mass-media din 2007, i-a fost auzită vocea la Nova FM, Radio Transilvania, Star FM și a scris la Bună Ziua Făgăraș. A făcut PR, a fost consilier de imagine, s-a întors în presă și continuă activitatea în comunicare.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici