Editura Cartex la Bookfest 2023

Editura Cartex anunță o serie de evenimente pentru Bookfest: noutăți, lansări și reduceri de până la 60%. Vor fi lansate, printre altele, Biblioteca lui Gelu de Gelu Diaconu (15 dialoguri cu scriitori de renume), Mihai Șora. Omul dialogal de Leonid Dragomir (o introducere în filosofia lui Mihai Șora) și, în premieră, debutul laureatului Nobel pentru Literatură, Maurice Maeterlinck (sere calde. Interior, tradus de Constantin Abăluță). Editura Cartex a pregătit celor curioși și alte lansări, printre care și Metamorfoza de Franz Kafka (cu o traducere și un studiu introductiv de Lucian Pricop) și un atelier de poezie ludică pentru copii ținut de poeta și directorul de imagine Cartex, Ramona Boldizsar. Copiii vor putea scrie poate chiar primele lor poezioare pornind de la o listă de cuvinte, unele mai haioase, altele un pic mai serioase, dar toate ancorate în viața și în limbajul pe care le cunosc și ei bine.

De asemenea, cei de la editura Cartex, inspirați fiind de Chat GPT, și-au propus să facă ceva interactiv, anume un quiz numit „Cine-a zis-o? AI sau scriitorul?” și primele 2 persoane care se prezintă cu punctaj 100% (dovada cu un printscreen) la stand, în oricare dintre zilele de Bookfest, primesc cadou câte un pachet cu 4 cărți. Cititorii sunt invitați să ghicească care e literatură adevărată și ce a creat inteligența artificială din ce i-a fost oferit. Scopul quiz-ului nu este de a demonstra ce poate și ce nu poate să facă inteligența artificială (care, de altfel, este fascinantă), ci de a oferi această perspectivă de reflecție: cât de importante sunt cuvintele dacă nu vin de la o persoană? Cât de mult vrem să citim o carte dacă nu a fost scrisă de o persoană (sau să ne încumetăm să spunem „ființă umană” în loc de „persoană”?)

mm
Radu Bejan
Critic literar. S-a născut în 1996 în Oradea. Tot în Oradea a absolvit facultatea de Litere (specializarea Română-Engleză) și programul masteral Literatură Română – Relevanțe Europene. În prezent, urmează cursurile programului masteral Istoria Imaginilor – Istoria Ideilor (UBB Cluj-Napoca, Litere). Colaborator permanent al revistei de cultură „Familia”. Co-fondator al clubului de lectură Pragul Vaida.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici