Pe data de 29 mai va avea loc a doua ediție a târgului Narada „Împreună pentru școala noastră”, eveniment prin care se dorește strângerea de fonduri pentru 30 de unități de învățământ în vederea reparațiilor de infrastructură care pot afecta siguranța elevilor.
Despre Narada și ediția anterioară a târgului
Narada a luat ființă în urmă cu mai bine de cinci ani. Unul dintre principale ale proiectului este Andra Munteanu (co – fondatoare), motivația din spatele activității din cadrul organizaței fiind condițiile proaste din multe școli din România. Născută sub umbrela Romanian Business Leaders, Narada are viziunea de a construi o Românie în care fiecare copil are acces la o educație de calitate, proces formativ care să-l pregăteasca pentru succesul în viață și în carieră. Unul dintre dezideratele intituției este acela de a democratiza „accesul la educația care duce la împlinirea potențialului fiecărui copil prin soluții bazate pe tehnologie, pentru a sprijini copilul în întreaga sa complexitate și umanitate” (citat preluat de pe site-ul Narada).
Inițiativa Narada vine, deci, pe fondul unui context social precar și vizează starea infrastructurală a unităților de învățământ din România. În prezent, numai în 11 județe din România numărul școlilor care au rețele electrice mai vechi de 20 de ani se ridică la 1160, iar dintre acestea, peste 100 reprezintă un real pericol pentru siguranța elevilor. În plus, potrivit declarației fostului ministru al educației, Sorin Cîmpeanu, 1,2 milioane de elevi din România învață în școli cu o infrastructură inadecvată. Pornind de la aceste statistici și constatând nevoile de siguranță în școli ce reies din alertele înscrise pe HartaEdu, Narada acționează prin organizarea celei de a doua ediții a târgului „Împreună pentru școala noastră”.
Prima ediție a târgului „Împreună pentru școala noastră”, eveniment care s-a derulat în cadrul campaniei „Salvează o școală”, a avut loc cu puțin înainte de Crăciun în 25 de școli din întreaga țară, seria de târguri fiind o reușită, școlile adunând aproximativ 100 de mii de euro, bani dublați de partenerii Narada.
„Cuvântul cheie din ADN-ul misiunii noastre este mobilizarea. Anul trecut, când am pus prima dată pe masă ideea organizării unui târg școlar, mulți au zâmbit și nu ne-au dat sorți de izbândă. Poate că cea mai mare binecuvântare a noastră, pentru care suntem extrem de recunoscători, este faptul că tot timpul am întâlnit oameni curajoși, capabili să mute munții din loc atunci când își propun să facă un lucru bine. Acesta este și cazul profesorilor cu care am lucrat. S-au mobilizat exemplar și au mobilizat la rândul lor comunitățile, astfel încât au reușit până azi să-și finanțeze alertele cu banii strânși la târg. De exemplu, Liceul cu program sportiv din Alba Iulia a reușit să strângă într-o singură zi 10 mii de euro. Au încheiat un contract pentru un teren de sport sintetic și au făcut mai departe 2 demersuri la primărie pentru a primi finanțare ca să-l acopere. Cu astfel de oameni lucrăm noi, ceea ce mi se pare extraordinar! Și îmi doresc ca și anul acesta să menținem energia mobilizării și implicării astfel încât să reușim să facem mai multe lucruri împreună în comunitate,” declară Raluca Jianu, CEO Narada.
30 de școli participă la ediția de vară a târgului Narada „Împreună pentru școala noastră” pentru a-și autofinanța reparațiile de infrastructură
Pe 29 mai, Narada organizează cel de-al doilea târg „Împreună pentru școala noastră”. 30 de unități de învățământ participă în cadrul acestui eveniment, fiind vizată strângerea fondurilor necesare reparațiilor de infrastructură care pot afecta siguranța elevilor. În cadrul târgurilor organizate în fiecare școală, unitățile de învățământ mobilizează comunitățile pentru a participa și a cumpăra produsele puse în vânzare. Banii adunați vor fi și de această dată supuși unui mecanism de dublare, susținut de partenerii Narada, Bergerat Monnoyeour și Ipso Agricultură, și vor fi folosiți pentru finanțarea unor reparații de tipul schimbarea pardoselii și a acoperișului într-o școală, instalarea unui sistem de securitate, reabilitatea instalației electrice, construirea unui teren de sport sau a unor spații de învățare și de joacă pentru copii.