Eco – sinonim pentru viitor. Prima clădire eco-pasivă de birouri pe mai multe niveluri din România

Reorientarea către natură devine tot mai pregnantă în viețile noastre, după ce pandemia ne-a arătat cât de tare ne putem sufoca într-un apartament minuscul pentru care ne-am îndatorat la bănci ca să-l avem. Tânjim tot mai mult după natură, aer curat, iarbă verde. Clădirile de birouri cu ferestre minuscule sau cu încăperi care au doar pereți și o ușă nu ne mai atrag, nici pentru bani mai mulți.

Însă nu doar la nivel de individ are loc această schimbare, ci și industriile se orientează spre ceea ce înseamnă „eco”, atât pentru a avea parte de costuri cât mai reduse, dar și pentru a polua cât mai puțin.

În acest sens, în urmă cu câteva zile, la o aruncătură de băț de Cluj-Napoca, mai exact în satul Vlaha, într-o oază de liniște cu aer curat și oameni simpli, a fost inaugurată prima clădire de birouri eco-pasivă pe mai multe etaje realizată în țara noastră. O clădire imensă, cu pereți din lemn, tavan din lemn și podea din lemn, cu ferestre uriașe, unde pot fi admirate peisaje verzi care îți taie respirația.

Mediu de lucru sănătos, fără praf și fără noxe

Clădirea Mendola Ecopassive WorkSpace este construită din materiale naturale și respectă standardul eco-pasiv, lucru care se traduce într-o eficiență energetică foarte mare, un mediu de lucru sănătos, cu aer proaspăt 24h/24, fără praf și fără noxe și cu un cost de întreținere extrem de mic. Momentan, clădirea este în stadiu avansat de construcție.

„Poezia și povestea proiectului au început prin 2003-2005, când am avut șansa să fac masteratul în străinătate, în Ungaria. Am învățat despre fluiditatea spațiilor și am fost captivat de frumusețea lemnului. În 2018-2019 am fost căutați să realizăm această clădire. După primele schițe și discuții, având o organigramă complicată, am spus să mergem la o etapă superioară și am decis să realizăm această clădire care nu a mai fost realizată în România. Astfel am creat această clădire de birouri. Am reușit să facem o clădire structurală din lemn”, a spus arh. Gabor Tothfalusi, șef proiect.

Acesta a mai precizat că, în mai puțin de 20 de zile, întreaga structură a clădirii a fost ridicată, iar faza următoare va fi montarea termoizolației și a tâmplăriilor. Finalizarea va avea loc, cel mai probabil, la sfârșitul acestui an.

„Este, de fapt, o continuitate a unui meșteșug tradițional a lemnului pus în operă pentru industrializarea lui, iar prin industrializarea acestui material care este la îndemâna oricui s-a ajuns la această rapiditate de execuție a lucrărilor. Am adus un material vechi de 2.000 de ani, l-am împachetat într-o formă nouă, industrializată, și am reușit să ridicăm întreaga structură în mai puțin de 20 de zile”, a adăugat Gabor Tothfalusi.

Conform statisticilor și calculelor, pe parcursul exploatării sale, de 50, chiar 100 de ani, o clădire obișnuită ajunge să-și depășească valoarea de investiție de cel puțin 5 ori. În schimb, casele pasive au un consum extrem de mic de energie.

„Pe zona de birouri e o noutate. E prima clădire de acest fel pe mai multe etaje, e făcută la standarde de casă pasivă. Sistemul de eficiență energetică care face ca imobilul să consume de 10 ori mai puțin decât o clădire normală, structura asta compozit de lemn, la mărimea asta, pe multe etaje – sunt noutăți în România. În alte țări există multe astfel de exemple, în Viena, America, Australia, în Europa de Vest, în țările nordice”, spune project managerul EvoHouse, Béla Barabás, cel care conduce firma care a coordonat construcția a 18 case eco-pasive în Cluj, Mureș, Budapesta.

Investiția într-o clădire eco-pasivă în raport cu una obișnuită e doar cu 5-8% mai mare dacă se ia în considerare noua lege nZEB, iar aceste sume se recuperează prin costuri mai mici la utilități, cu până la 85-90%. Clădirea a fost bugetată la 1.100 euro pe metru pătrat.

Natura a scăpat de 450 de tone de bioxid de carbon

Clădirea de birouri Mendola Ecopassive WorkSpace e construită 100% din materiale naturale, eficiența energetică va fi la standard de casă pasivă, respectă normativul nZEB — Nearly Zero Energy Building, iar întreaga clădire are o amprentă de negativă de bioxid de carbon, reducând poluarea.

„Cam 450 de tone de bioxid de carbon nu au ajuns în mediu datorită faptului că am realizat clădirea din beton și lemn. Datorită faptului că este o clădire eco-pasivă, anual, 50 de tone de CO2 nu vor mai ajunge în mediu” a declarat Szekely Tibor, fondator grup de firme și vicepreședinte Mendola.

La construcție s-a folosit lemn stratificat perpendicular (CLT), pentru izolația fundației s-a folosit spumă de sticlă reciclată, spațiul va fi dotat cu un sistem de ventilație cu recuperare de căldură, iar sursa de căldură va fi asigurată de o pompă de căldură aer–apă.

Pe lângă costurile reduse de întreținere și la utilități, un alt avantaj al spațiului e dat de confortul mediului ambiental. Angajații vor avea mereu aer curat și proaspăt, fără noxe și fără praf, datorită sistemelor de ventilație care vor fi montate, iar temperatura va fi mereu constantă în orice parte a clădirii.

O afacere de familie

Mendola Ecopassive WorkSpace va fi sediul grupului de firme Mendola Investment Group, o afacere de familie prezentă pe piață de 30 ani, unde prima generație de antreprenori lucrează de peste 20 de ani cot la cot cu a doua generație din familie, construind branduri precum Mendola Fabrics, Nobila Casa, Roseco și LaMajole.

Arhitectura este concepută de Tektum Arhitectura & Arta, șef proiect: arh. Gábor Tóthfalusi și arh. István Szöcs. Conceptul eco-pasiv, proiectarea la standardul de casă pasivă & project management EvoHouse – Arh. Szabolcs Szilveszter & Béla Barabás. Proiectare de structura CLT – Lamina ing Lajos Bence, ing. Jácint Virág, arh. Szabolcs Szilveszter. Instalații: Instal Studio – ing. Cornel Stanciu & EvoHouse. Iluminat & Automatizări: Proenerg – ing. István Dénes, ing. László Gál, Design Biophilic: EvoHouse – arh. stag. Mária Lokodi. Certificator din partea Passivhaus Institut este ing. Szabolcs Varga.

mm
Bianca Tamas
Bianca Tămaș este specialist PR de meserie și scriitoare de suflet. A publicat până acum patru volume, două de poeme în proză și două romane. De asemenea, este doctorandă în cadrul Școlii Doctorale de Comunicare, Relații Publice și Publicitate și își scrie teza despre influencerii de pe Instagram. Se consideră un recipient pentru amintiri și colecționează apusuri.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici