EC 2023 sustenabil: restaurarea castelului Bánffy continuă, iar cei care vin cu mașina plină de prieteni au parcare gratuită

Conștienți de faptul că problemele de mediu devin tot mai acute în lumea noastră, cei de la Electric Castle își încurajează publicul să trăiască experiența de festival într-un mod sustenabil. Cum pot participanții să se implice și ei în crearea celei mai verzi ediții de până acum? Prin colectarea separată ce aduce beneficii pentru restaurarea castelului Bánffy, precum și prin consumul responsabil al resurselor puse la dispoziție. 

„Tu reciclează, LIDL donează”

Astfel, continuă și în acest an inițiativa „Tu reciclează, Lidl donează”. Fiecare PET sau doză de aluminiu colectată prin intermediul celor trei aparate de colectare separată de la festival înseamnă o donație de câte 1 leu din partea Lidl România pentru restaurarea castelului. Din 2019 și până acum, Lidl România a investit în total peste 540.000 de lei în renovarea castelului, banii fiind folosiți la refacerea acoperișului, podelelor și la alte intervenții.

Stații de colectare transformate în opere de artă

Tot cu sprijinul Lidl România se va realiza și colectarea separată a deșeurilor din festival, dar și transportul lor către depozite specializate pentru a fi reciclate. Pentru a nu fi ratate de participanți, stațiile de colectare sunt transformate în opere de artă de către Comunitatea 156, un grup de liceeni de la Liceul de Arte Plastice din Cluj, conduși de profesorul Georgian Mazerschi. 

Workshopuri și activități educative

ASAP Recycling Park, parcul eco de distracții construit în jurul temei colectării separate și upcycling-ului, cu ajutorul Lidl România, se întoarce la Electric Castle pentru al doilea an consecutiv, cu și mai multe workshop-uri și activități interactive și educative. Adevăr sau Reciclare sau Roata Reciclării sunt doar două dintre propunerile prin care participanții pot descoperi noi utilizări ale plasticului sau pot învăța despre colectarea separată și despre reciclare, jucându-se și câștigând premii MERCH ASAP.

Continuă plantările

Anul acesta, „mai verde” înseamnă 2.000 de copaci plantați în primăvară de echipa și fanii festivalului, inițiativă susținută de Banca Transilvania. Plantările sunt programate să continue și în următorii 3 ani, în mai multe etape, astfel încât campingul să fie transformat din simplu câmp în zonă împădurită. 

Replantare pentru a reface zona după festival

Angajamentul Electric Castle de a reface zona integral după fiecare ediție este susținut de OMV. Cu sprijinul companiei, toată suprafața festivalului va avea un covor de iarbă replantat după ediția a 9-a de Electric Castle. Sub deviza ”The grass is greener where you take care of it”, organizatorii plănuiesc replantări după fiecare ediție pentru următorii ani.

Economisirea consumului și producerea sustenabilă a energiei

Acasă sau în EC Village, un consum responsabil de apă, curent și alte resurse sunt gesturi simple de a limita impactul individual asupra mediului. Apa curentă de la Royal Showers by Lidl România și lavoarele din EC Village folosesc un sistem temporizat, economisind 30% din consumul de energie și apă față de sistemul clasic. Pentru un efort suplimentar, există „Energy Playground”, zona în care participanții pot produce energie pedalând pe biciclete dinam sau alte activități. 

Ești răsplătit dacă vii la EC cu mașina plină de oameni

Organizatorii își doresc să scadă tot mai mult utilizarea autoturismelor de către participanți, astfel că  sunt puse la dispoziție peste 120 de autobuze și trenuri, cu plecări din jumătate în jumătate de oră. Mai mult, organizatorii oferă acces gratuit în parcare pentru cei care aleg totuși să vină cu mașina personală, dar doar dacă toate locurile sunt ocupate, oferind și premii speciale pentru pasageri.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici